Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Na první pohled jsou dokonalá rodina. Děsivá vražda jim ale převrátí život vzhůru nohama a rychle se ukáže, co všechno jsou ochotní jeden pro druhého udělat. (Netflix)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (7)

Skoro normální rodina (2023) 

Mé výsledné hodnocení se vyšplhalo na čtyři kousky, ten čtvrtý je ale přece jen poněkud vachrlatý. Z očekávaného zajímavého dramatu se pro mě nakonec stala zase jedna ze současných nejmódnějších záležitostí, kterou by mohl nějaký schopný český filmař přebít minisérií o našem malém, českém Fritzlovi, který za opakované znásilňování nevlastní dcery (šlo nejspíš o nejméně desítky případů a došlo i na interrupci) odkřepčil od soudu s podmínkou. Takový závěr by byl ještě slabší než v této záležitosti. Seriál ve mně vzbudil natolik protichůdné pocity, až jsem měl pocit, že se stávám schizofrenikem. Na jednu stranu jsem jednoznačně proti tomu, aby brali lidé spravedlnost do vlastních rukou, na stranu druhou bych klidně za znásilnění vrátil do hry narážení na kůl, takže mi sice vadilo, kdo a jak zabíjel, ale zase uznávám, že opíchání za opíchání je vcelku férovka. No jo, jak říkám, trochu schíza. / Poučení: Ač jsem skalním ateistou, biblické oko za oko, zub za zub, opich za opich mi není úplně cizí. 4*- ()

Kapitola první (2023) (E01) 

Vzhledem k tomu, že šlo o v podstatě tradiční zahájení seriálového projektu, sáhl jsem ke svému tradičnímu, zahajovacímu hodnocení, které plně vystihuje mou vyčkávací taktiku. Tvůrci mi představili jednotlivé postavy, seznámili mě v hrubých obrysech s tím, o co vlastně půjde, dopustili se očekávaných netflixovin, ale nedočkal jsem se žádné přidané hodnoty, která by mě přiměla přidat na pěticípých. Zatím šlo tedy jen o rozjezd, ale téma mi přišlo zajímavé, takže nezbývá, než doufat v to, že mi dají Švédové důvod ke spokojenosti. / Poučení: To, že tě nějaký starší sameček před školou neláká na pytlík bonbónů, neznamená, že by ses s ním měla zavírat v loděnici v očekávání.... Čeho vlastně? Romantických chvilek plných vlahých pohledů a následného rozhovoru o Pokémonech? ()

Kapitola druhá (2023) (E02) 

I po druhé epizodě jsem si vystačil jen s trojhvězdím. Ne, že by mě seriál nezaujal, to bych nemohl říct, protože mi téma sedlo, postavy taky nejsou zrovna nezajímavé, musím ale přiznat, že jsem tak trochu zklamaný některými nelogičnostmi až podivnostmi, které se v průběhu tu a tam vynořily. Nebýt jich, šel bych klidně o pěticípou výš. / Poučení: Jo, jo, není nad dokonalé ukrytí usvědčujících důkazů. ()

Kapitola třetí (2023) (E03) 

Tříkorunní seveřané ve svém počinu postupně zahušťují atmosféru a já jsem zjistil, že mi tento jejich přístup vyhovuje, a protože se zároveň každý z rodičů úhlavní podezřelé vydal vlastní klikatou cestičkou za poznáním, což mě zaujalo, dospěl jsem k názoru, že si tato kombinace ve třetí epizodě konečně zaslouží i čtvrtou pěticípou. / Poučení: Jak nejlépe dosáhnout spravedlnosti? Opakovaným porušováním zákona. ()

Reklama

Kapitola čtvrtá (2023) (E04) 

Švédové na startu seriálu kvalitně klamali tělem, protože ve mně vzbudili očekávání, že se bude děj točit kolem Stelly, a já jsem jim na to skočil. Teď už je mi jasné, že je to v první řadě o rodičích a submisivní kněz s ráznou právničkou (a budoucí perspektivní alkoholičkou) drží otěže pevně v rukou, přestože se mě tvůrci snaží přesvědčit o opaku. Ale mají to marné, kouknu a vidím. Dochází tady k pěkné přímé úměře; čím víc se ti dva angažují, tím víc se bavím. / Poučení: Už to vypadalo, že jsou švédské věznice spíš za odměnu, ale to mučení stravou to poslalo do úplně jiné roviny. ()

Kapitola pátá (2023) (E05) 

No, vypadá to tak, že si tvůrci připravili půdu pro velké rozuzlení, problém ale vidím v tom, že už je mi předem jasné, o čem to bude, a jedinou proměnnou tak zůstává výše případného trestu. Mám takový pocit, že by mě seriál příliš nebavil, kdyby pojednával hlavně o Stelle, faktem ovšem je, že se na něj dívám hlavně kvůli jejím rodičům, ti jsou totiž naprosto skvělí. / Poučení: Když do basy, tak jedině ve Švédsku. ()

Kapitola šestá (2023) (E06) 

Švédští tvůrci sice šestou epizodou příběh uzavřeli, a nenutili tak diváka, aby si rok počkal na notně vyvatěné pokračování, jak se to až příliš často stává u jiných seriálů, ale abych řekl pravdu, čekal jsem od finále něco víc. Závěrečný díl totiž nepřinesl nic, co by si alespoň trochu důvtipný divák už dávno nedomyslel, a proces samotný pro mě tak nějak vyšuměl do nikam. / Poučení: Chystáš-li se na zločineckou dráhu, Švédsko je tvou jasnou první volbou. ()

Reklama

Reklama