Reklama

Reklama

Rituál

  • Česko Proutěný muž (více)
Trailer

VOD (1)

Policejní seržant Howie (Edward Woodward) odjede na odlehlý skotský ostrov vyšetřovat záhadné zmizení mladé dívky. Velmi brzy se ukáže, že místní venkovská komunita, vedená podivínem Lordem Summerislem (Christopher Lee) není tím, čím by se mohla zdát na první pohled. Detektiv, silně věřící křesťan, v ní totiž odhalí tajuplnou společnost prostopášníků a pohanů. Dokáže Howie zabránit podivuhodné sektě v tom, aby přinesla oběť nejvyšší dříve, než se jí stane on sám v rámci hrůzostrašného Rituálu, s nímž je spojena? Britt Ekland, Diane Cilento a Ingrid Pitt jsou hlavními představiteli tohoto provokativního a šokujícího díla scénáristy Anthony Shaffera, které fanoušci i kritici po celém světě považují za skutečnou kultovní klasiku a moderní hororové mistrovské dílo. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Keďže som videl, bohužiaľ, ako prvú verziu s Cageom, poznal som finálny twist. Ani znalosť záveru ma však nemohla pripraviť o skvelú sektársku atmosféru a zážitok z netradičných rituálov ostrovného obyvateľstva. Bezchybný bol hlavne nočný tanec Britt Ekland, ktorým takmer ovládla aj puritánskeho detektíva. Čo ma navyše prekvapuje, hudobné momentky som nečakane uvítal, a to muzikály naozaj nevyhľadávam. Tu sa však jednoducho všetky pasáže s piesňami hodili. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Barvitý fiktivní folklór, trocha hipísácké poetiky pěstování jablek a nezávazného sexu, trochu mdlé detektivky nakopnuté až závěrečným twistem. Ano, atmosféru tomu nelze upírat, zvučné to umí být jako témbr Christophera Lee - hlavně v epickém závěru. Ale filmařské provedení je opravdu průměrné, plné naivity a v rozšířené verzi i dost rušivých vizuálních nadbytků. Zkrátka a dobře mě ten film ani zdaleka nechytil tak, jak by se u podobně laděných bláznivin, které pokládám za svůj srdcový kapitál, slušelo. Klidně mě upalte, skvělý nápad, lehce nadprůměrný film. ()

Reklama

panjosef 

všechny recenze uživatele

Úžasně vygradovaný příběh o střetnutí silně křesťansky založeného seržanta s lidmi zcela odlišného duchovního založení. Neil Howey pátrá po zmizelé dívce na ostrově Summerisle, jehož obyvatelé uctívají pohanské kulty. Nejvíc mi na tomto filmu učarovala právě ta totální heathen atmosféra - ty písně, hudba (hlavně pokud jste taky posluchači neofolku a podobných stylů), tance, masky, nahaté ženy skákající přes oheň, nahatá Willow (úžasná Britt Ekland) tleskající o zeď, vše zasazené do zamračené větrné skotské krajiny malého ostrova - nádhera. Excelentní je taktéž Christopher Lee jako Lord. Velkolepé konfrontační finále a poslední záběr kamerou ve mne vyvolaly nepopsatelně nepříjemný pocit. Opravdu velmi působivé dílo. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Jak bych to... hlavně slušně, že jo, vyskytnou se tu i intelichenti... Asi takhle- na kvality Rituálu budu muset zřejmě ještě duševně dospět... pravděpodobně hodně dlouho. Jedinou předností byl Christopher-Saruman-forever-Lee a ten jeho hlas (a v roce 1973 i barevný vlas, hustý!), jinak jsem z toho měla poměrně rozpačité pocity a příště asi zabrousím do jiných vod (já vím, spousta mých oblíbených to háže na 4-5*, ale... no prostě jsou filmově vyspělejší, přiznejme si to ;-). ()

helianto 

všechny recenze uživatele

Černá barevnost. Snad jen na britských ostrovech může vzniknout tak barevný horor plný nádherné radostné hudby, z něhož zároveň mrazí. To, co působí zpočátku jako nepravděpodobná fraška spěje k nečekanému rozuzlení apokalyptických rozměrů. Snímek ve své době jistě šokující, působí dnes v některých svých aspektech možná úsměvněji, než by se slušelo, ale ta neobyčejná černá barvitost zůstává. Bůh všemohoucí není všemocný a spoléhat na něj tváří v tvář zlu bylo a je čiré bláznovství. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (26)

  • Přestože se film odehrává ve Skotsku a postavy mají mít skotské rysy a přízvuk, tak pět hlavních postav nebylo skotské národnosti. Christopher Lee a Edward Woodward jsou z Anglie, Diane Cilento z Austrálie, Ingrid Pitt je jihoevropanka a Britt Ekland je ze Švédska. (Chatterer)
  • Britt Ekland označila místo natáčení jako "nejpochmurnější místo na Zemi". Producenti byli donuceni se za ni omluvit místním obyvatelům. (Chatterer)
  • První film Barbary Rafferty, Tonyho Ropera a Richarda Wrena. Poslední film pro Iana Wilsona. (HellFire)

Související novinky

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

31.07.2018

Režisér Ari Aster svým hororovým debutem Děsivé dědictví udělal slušnou díru do světa. Distribuční společnost A24 si díky jeho filmu připsala celosvětově nejvýdělečnější snímek vůbec a vzhledem k… (více)

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Mlčenlivý Bob zabijákem?

Mlčenlivý Bob zabijákem?

24.08.2006

Kultovní figurka na filmařské šachovnici, režisér Kevin Smith, poskytl další informace o svém příštím filmu, do něhož se pustí poté, co skončí s propagací aktuálních Clerks 2. Jak už ohlásil dříve,… (více)

Reklama

Reklama