Robin HardyScénář:
Anthony ShafferKamera:
Harry WaxmanHudba:
Paul GiovanniHrají:
Edward Woodward, Christopher Lee, Diane Cilento, Britt Ekland, Ingrid Pitt, Robin Hardy, Aubrey Morris, Roy Boyd, John Hallam, Paul Giovanni, Gerry Cowper (více)VOD (1)
Policejní seržant Howie (Edward Woodward) odjede na odlehlý skotský ostrov vyšetřovat záhadné zmizení mladé dívky. Velmi brzy se ukáže, že místní venkovská komunita, vedená podivínem Lordem Summerislem (Christopher Lee) není tím, čím by se mohla zdát na první pohled. Detektiv, silně věřící křesťan, v ní totiž odhalí tajuplnou společnost prostopášníků a pohanů. Dokáže Howie zabránit podivuhodné sektě v tom, aby přinesla oběť nejvyšší dříve, než se jí stane on sám v rámci hrůzostrašného Rituálu, s nímž je spojena? Britt Ekland, Diane Cilento a Ingrid Pitt jsou hlavními představiteli tohoto provokativního a šokujícího díla scénáristy Anthony Shaffera, které fanoušci i kritici po celém světě považují za skutečnou kultovní klasiku a moderní hororové mistrovské dílo. (Magic Box)
Tak tohle si nechám líbit. Wicker Man je jednoznačně rarita, která překvapí diváka i dnes po několika letech. Policajt přijíždí na ostrov vyšetřovat zmizení malé holčičky, ovšem všichni na ostrově zapírají a nikdo není ochoten nic prozradit, postupem času se dějí na ostrově velmi zvláštní věci a tohle mi náramně sedí, podivní obyvatelé, prapodivné tradice, fajn závěrečný zvrat a hlavně nedočkavost a nepředvídatelnost doprovázející celý film drží diváka neustále v pozoru. Jeden z mála starších filmů, který nepoužívá ostudné efekty a dopad na diváka má velmi silný. 75% ()
(1001) Dlouho, předlouho jsem si dávala na čas, než jsem se podívala na tenhle film, poté, co jsem si všude možně přečetla, že by měl být úžasný. Dokonce jsem mezitím omylem shlédla americký remake s Nicolasem Cagem, který mě zaujal mysteriózní atmosférou a nečekaným koncem. To jsem ale ještě nevěděla, že originál je v tomhle o nějakých tisíc pět set osmdesát sedm procent lepší a že ještě navíc obsahuje ironii, sarkasmus, absurdno a písničku Gentle Johnny (♥). Teď už to vím a jsem ráda, že to vím. Co opravdu kvituju s povděkem je přesvědčivé zobrazení uzavřené "pohanské" komunity bez nějakého koukání se do nebe, pokud jde o jakoukoliv část života, a také věrohodné obsazení postav, čili že se to tam nehemží manekýny. Takže opět závěrem, Anglie vede, Hollywoode, styď se. ()
Vím, že pasáže tohoto filmu si budu pamatovat až do smrti - a to se člověku stává jen u málo filmů. Je to prosluněné, plné krásné kvetoucí přírody, lidových písniček, maškarních kostýmů ... typický hipísácký nesmysl? Wicker Man je něco, co se opravdu jinak nevidí, co zraje časem a co je dnes neopakovatelné. Robin Hardy se stal (hororovým) klasikem a fenoménem díky jednomu jedinému filmu, která léty zraje a zraje. P.S. Opravdu shymailan nebyl tím, kdo vymyslel šokující pointy, dokonale obracející smysl všeho předchozího. ()
Jelikož moc nemusím drast'árny, kde někoho mučí a pod., tak jsem se trochu obávala toho konce, ale nakonec to bylo v pohodě. Jinak docela zvláštní mix dramatu, hudebního filmu a thrileru, kde se střetává křest'anský pohled na svět v konfrontaci s pohanskou kulturou přírodních rituálů a obětování. To se hodně odráží na mystické atmosféře snímku, samotné pátrání po dívce, ale zas tak napínavé není a pointa mi došla hned, jak se zmizelá dívka objevila svázaná u skály. Ale i tak se mi film vcelku líbil, ovšem verze s Nicolasem Cagem mě už neláká. ()
Malá filmová lahůdka, která v době svého vzniku zcela zapadla a byla objevena a velebena filmovými kritiky až mnohem později. Příběh policisty, který se vydá na obydlený ostrov blízko Anglie hledat zmizelou dívku a na něm je konfrontován s pohanskými zvyky místních obyvatel, pohltí diváka jedinečnou atmosférou a působivou hudbou. Ta zde hraje opravdu velikou roli a celý film je prošpikován hudebními a tanečními vsuvkami, které děj nezpomalují, ale naopak mu dodávají na působivosti. Žánrově je film řazen mezi horory (některými kritiky je dokonce nazýván Občanem Kanem hororů), ale spíše působí jako nějaká detektivka a hororové zařazení splňuje až samotný lehce šokující závěr, který co do překvapivosti staví film do stejné řady s např. Shyamalanovými filmy. Lze jen litovat, že pan režisér nebyl v budoucích letech po tvůrčí stránce příliš pilný..... ()
- Přestože se film odehrával v květnu, byl natočen v řijnu a listopadu 1972. (Chatterer)
- Snímek má pohnutou historii. Negativy byly omylem zničeny a přestože kritika film ocenila, k publiku se skoro nedostal. Teprve v posledních letech zažívá takřka obnovenou premiéru v podobě DVD nosičů. (Petrus1)
- Christopher Lee se vzdal honoráře, jen aby mohl ve filmu hrát. (Chatterer)