Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životní příběh ambiciózního atleta Steva Prefontaina začíná v Oregonu a sleduje jak se mladý Steve navzdory tomu, že má jednu nohu delší než druhou, ukáže jako velmi talentovaný běžec. Později se na oregonské univerzitě setká s legendárním trenérem Billem Bowermanem, mužem, který se později stal jedním ze zakladatelů korporace Nike. Mezi oběma se vytváří silné pouto a s jeho pomocí Steve překonal všechny překážky, získal mistrovský titul a dokázal v roce 1972 oslnit sportovní fanoušky na olympiádě v Mnichově. Příběh sleduje nejen jeho namáhavou cestu k vítězství, ale také setkání se spolužačkou Mary Marckxovou, do které se zamiloval a jejich vztah vydržel až do jeho předčasné smrti. Představuje ho nejen jako urputného a tvrdohlavého bojovníka, který dokáže překonat svůj handicap, ale také jako poněkud domýšlivou charismatickou hvězdu, která udělala z běžecké disciplíny hit a získala si davy nadšených obdivovatelů. Životní příběh pohledného, talentovaného atleta však záhy dospěl k roku 1974 a tragické deanovské smrti při autonehodě. Bylo mu pouhých čtyřiadvacet let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (61)

Dale 

všechny recenze uživatele

Len priemerný životopis o bežcovi, ktorý okrem miestnych školských preborov vlastne nič nevyhral. A to ešte mal šťastie, že pretekal v dobe, kedy pretekal a najväčšími súpermi mu boli Fíni, v dnešnej dobe by si pri afrických bežcoch ani nepípol. Nedá sa mu uprieť odhodlanie a nasadenie, ako sa snažil prekonať sám seba a byť najlepším bežcom svojej doby, ale to je celkom bežné u všetkých špičkových športovcov. Inak nič také výnimočné v jeho životopise nebolo, vďaka čomu by ma film strhol alebo aspoň zaujal. Aj natočené to je tak televízne, archívne zábery sa miesia s filmovými a autonehoda je vyslovene odfláknutá. Aj situácia počas OH v Mníchove mohla byť zobrazená zaujímavejšie. Ale Jared Leto je výborný a presvedčivý. A dosť ma tu zarazila vtedajšia situácia v americkom zväze atletiky, mali hádam ešte horšie podmienky ako naša súčasná atletika, ešte že mal Pre trénera, ktorý mu vždy zohnal na preteky Niky, inak by behal bosý. A žiadne medzinárodné mítingy, so súpermi sa mohli zmerať len raz za 4 roky na OH... ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Zázračného běžce totálně pohřbily konkurenční Hranice možností. Třetí hvězdu dávám ryze ze solidarity a mojí slabosti pro vytrvalostní běh. Jared se celkem snažil, občas tam i běhá, ale billy Crudup ztvárnil Prefontaina tak, že jsem se neodtrhla od obrazovky a že mi vehnal slzy do očí. Jared mě nudil. Nevěřila jsem mu, že by kdy uběhl alespoń míli. V televizním zpracování s povrchním scénářem se toho možná víc dělat nedalo, ale jeho výraz joggujícího Mickey mouse z Beverly Hills se prostě totálně míjí se skutečným dramatem a uvěřitelnou bolestí, která na mě dýchla u Hranic možností. Stejný příběh, stejný Prefontaine, ale rozdíl několika tříd. Dobrý příběh, ale tady se vyplýtval v zapomenutelné devadesátkové rychlokvašce. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Vynikající životopisný snímek, který představuje pro mě dříve neznámého běžce Stevea Prefontaina. Z filmu samotného je jeho postava velmi zajímavá, skvěle zahraná (Jared Leto je výborný) a film jako celek dává velmi dobrý pocit z doby i z "pre" samotného. Je dobře, že se režisér nezabýval zbytečnostmi a ukázal v podstatě jen to důležité, aniž by o něco připravil diváka. Potěšilo i dobré obsazení, které hercům příjemně sedí a nikdo vysloveně nebije do očí. Podobně podařené sportovní příběhy s prvky dokumentu se příliš nevidí. Ať žije NIKE! ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Nádherný a dojemný film o skvělém běžci Stevu Prefontainovi. Tenhle nenápadný snímek mi zprostředkovalo HBO a jsem za to rád. Výborné herecké výkony, dramatický a zajímavý příběh a to vše podtržené čerpáním ze skutečnosti. Díky tomuhle filmu jsem poznal jednu legendu a dobře si ji zapamatoval. Je to natočeno fantasticky, jen škoda že se to nedostalo více do povědomí lidí. Celkové hodnocení skvělého filmu s prvky dokumentu.. 85% ()

TeraBum 

všechny recenze uživatele

Jakožto milovník běhu se stydím, že jsem si o Prefontainovi četla až po shlédnutí tohohle filmu. O to víc se ale prohloubilo mé zklamání. Pseudo dokumentární styl filmu vůbec nesluší, hází všechny události do kolonky "klišé". Scény se střídají v takovém tempu, že žádná nemá přetrvávající efekt, herci tak nemají co hrát. Film je pouhou osnovou nejdůležitějších bodů v Prefontainově životě, bez jakékoliv hloubky. Věčná škoda, protože v Prefontainovi bylo mnohem víc, než film ukazuje. Zklamaná se jdu vrhnout na Without Limits snad mi to zlepší náladu... ()

Galerie (43)

Zajímavosti (8)

  • V roce 1978 kongres USA schválil zákon o amatérském sportu, kterým dal amatérům hlas v tom, jak řídit jejich sporty. (Rodriguez)
  • Pat Tyson dovedl tým přespolních běhů k devíti vítězstvím za sebou na mistrovství států Washington, čímž se jeho tým stal nejúspěšnějším týmem v přespolních běhů v Americe. (Rodriguez)
  • Steve Prefontaine držel všechny americké rekordy od 2 do 10 tisíc metrů. Tohoto výkonu už nikdo nedosáhl. (Rodriguez)

Reklama

Reklama