Útěk do Berlína

Trailer

Útěk do Berlína je dokumentárním filmem o jednom z největších příběhů studené války, kdy se skupina pěti mladých mužů rozhodla se zbraní v ruce opustit tehdejší komunistické Československo, aby se zapojila do bojů v tehdy očekávané válce mezi Západem a Východem. Psal se rok 1953 a my dnes prostřednictvím posledních pamětníků sledujeme 30denní dramatickou cestu do Západního Berlína a následné osudové události, které se staly jejím blízkým doma. Příběh bratří Mašínů jde zpátky na území dvou států, které už na mapě nenajdete – místy děje jsou Československo a Východní Německo, jeho údobím raná padesátá léta. Svět rozpalují vášně studené války. Barvou dne je rudá, odstíny morálky jsou šedé a v příběhu vystupuje 25 tisíc statistů pročesávajících pošmourné bažiny na jih od Berlína. Jsou jimi celá armáda německých milicionářů a sovětských vojáků. Pátrají po „ozbrojeném gangu teroristických banditů“… V hlavních rolích je pětice mladých mužů, z nichž jen dva se pravidelně holí. Vedou je dva bratři: třiadvacetiletý Radek Mašín je studentem Vysokého učení technického, jedenadvacetiletý Josef Mašín je tanečníkem. Dějové obrysy dokumentárního filmu napsal život sám a příběh sám zůstává velice aktuálním. Odbojová skupina bratří Mašínových cloumá českým i německým veřejným míněním ještě dnes. Mašínové byli tehdy teprve náctiletí mladíci, když začátkem padesátých let vyhlásili svou válku československému stalinismu, a jejich činy od té doby rozdělují českou veřejnost – byli Mašínové moderní hrdinové tím, že se postavili totalitární tyranii, anebo šlo o zbrklé mladíky, kteří svými vražednými počiny nedokázali vůbec nic? (CinemArt)

(více)

Trailer

Slarque

Vzhledem k datu premiéry byl dokument asi zamýšlen k vysvětlení nejasností, které zanechá hraný film Bratři. A tuto roli snímek plní se ctí. Filmaři se dokonce snaží mluvící hlavy přerušovat hranými scénami, takže to přece jen vypadá trochu filmověji. Josef Mašín pak svůj příběh vypráví věcně a přehledně. Dobrá práce. ()

Agatha

Tento veskrze zajímavý dokument měl vzniknout před 30 lety. Proč až nyní po tak dlouhé době? Sice se říká že nikdy není pozdě, ale v tomto případě se obávám že už možná ano. Česká společnost má zdá se už ve všem jasno - hlavně se mít, a hlavně po ničem nepátrat a nepřepínat. A to je to nesmutnější. Na konci dokumentu to Josef a Zdena říkají moc dobře. Změnilo se tady toho hodně, ale než se vyléčí to "české porobení", to bude trvat ještě hodně generací. ()

filmfanouch

Zručně realizovaný dokument, jenž bude stejně vyvolat především kontroverze, především v moment, kdy se ke slovu dostane Josef Mašín. Právě jeho přednes ovšem dodává Útěku do Berlína výpovědní hodnotu, kontroverzní kapitole Studené války rozhodně zvládá dodat něco navíc, Martinu Froydovi i Janu Novákovi se tak rozhodně musí smeknout klobouk. Především i díky zvolení On the Nature of Daylight od Maxe Richtera.... ()

Padme_Anakin

Mýma očima zdařilý dokument, po pravdě neumím si představit, jak šílená situace po roce 1948 zavládla v naší zemi, každopádně vím, že by se mi to hrubě nelíbilo.. Útěk do Berlína je zajímavě zpracovaný, poutavě odvyprávěný, zapůsobil na mě víc než film Bratři.. Nikoho nesoudím, zároveň ani neomlouvám, jen se zcela upřímně snažím pochopit v kontextu těžké doby.. ()

korok

Konečně! Vedle filmového zpracování se dočkala hrdinná skupina bratří Mašínů i kvalitního dokumentárního zpracování. Po mnoha letech mlčení kinematografie (knih věnujících se danému tématu bylo po roce 1989 dost a stále přibývají) tak tato dvě prázdná místa byla zaslouženě zaplněna. A to velmi kvalitně. Dokument působí velice profesionálně a nelevně. Prostor dostávají všichni žijící protagonisté a jejich okolí prostřednictvím rozhovorů. Ti, kteří již odešli na věčnost zde promlouvají skrz rozhovory z archivů. Velmi oceňuji i kvalitní hudební doprovod. Díky tomuto dokumentu jsem měl poprvé možnost nahlédnout na skutečná místa proslulého útěku do Berlína, ať už záběry přímo z místa či z dronu. // Při Mašínech na útěku nestáli jen všichni svatí ale musel při nich stát i samotný Bůh, který jim fandil a musela to být jeho vůle. ()

Související novinky