VOD (1)

Druhá půlka 19. století v Praze. Zdeňka Havlíčková vyrůstá jako sirotek se svou tetou a strýcem. Ale čeští obrozenci v čele s Ladislavem Riegrem pro ni chystají jiný osud. Jako dcera největšího českého novináře Karla Havlíčka Borovského podle nich potřebuje pořádné věno. A to jí chtějí opatřit v dobročinné loterii, největší sbírce, kterou český národ zažil. Loterie skončí obrovským úspěchem, ale hned první Zdenčin projev v roli „dcery národa” zvedne svou upřímností slovutné pány ze židlí. (Canal+)

(více)

TomasRichtr

Nechápu, proč musíme dělat z národních obrozenců a nejvýznamějších osobností našeho národa ukoktané pitomce a senilní dědky (Palacký). To si fakt nezasloužili. Navíc... kdo psal ty dialogy? Kašlu na to, že to není dobové, ale co replika, to uši trhající floskule jak ze školního představení. Vážně z Canal+ tohle nikoho nepraštilo do očí? Strašně promrhaný potenciál dobrého námětu. ()

DonBraso

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám rád, když se jde mimo proud zaběhlého. Pilot, potažmo jsem viděl s druhým dílem má zajímavý potenciál na čistokrevnou romantickou komedii, která se skrývá za něčím historickým. Už jsem si právě říkal, že by Langoš opět hrál v něčem jiném. Seriál bude mít pro hodně diváků dvě roviny. Vlastně to je ono. Seriál chce udělat šťastný obě strany. Určitá historická fakta jsou jen na parádu. Zde se hraje aspoň teďka na stranu, že to krásně vypadá. A ano, zámek vykouzlí krásné interiéry. Kostýmy a vše okolo má tradiční hodnotu, ale člověka nejvíc zaujmou dvě věci. To je kamera. Kamera používá širokoúhlý formát, kdy se Vám zdá, že vlastně vidíte takových 180 stupňů. Občas to zaškobrtne, kdy s tím někdo nepatřičně šel bez stabilizátoru snad a kamera si občas troufne i jít. Je to hodně okázalé, ale rozhodně to vybočuje ze standartů. Druhá věc je mluva. Tohle by asi chtělo poslechnout přímo tvůrce, ale je jasný, že je to tam schválně. Anglický názvy promlouvá jen mladá osoba. Proč tomu vlastně tak je, je bohužel záhadou. Ono "omájgot" či "frýstajle" rve uši, ale když vezmete, že se ten příběh nebere rozhodně vážně a už hraničí s určitou satirou, tak občas přeskočí, že by chtěl trochu té historie nabídnout, což je určité zas v jiných dialogech a pak babo raď. Je to takový pelmel, který osciluje v tom, že zde Formanová jako mladá holka Zdeňka hraje parádně. Moc se dobře na ní dívá. V jádru pudla tenhle námět je jednoduchá romantika ze zámčích komnat, kde je pár postav do počtu. Je to prostě dcera národa, která sice nese jako ta Havlíčková, ale v reálu tu společné nebude snad nic. Tvůrci na to jdou jinak a jsem zvědavý jestli se to neponese jen o tom, jak bude Zdeňka vzdorovat, občas se napíše pro pány nějaký ten komediální bonmot a tím to zhasne.Uvidíme.75% ()

adaben

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokud to člověk vezme jako nadsázku, jak přiblížit i v dnešní době jeden osud z 19. století a některé tehdejší problémy, tak proč ne a začátek nebyl špatný a mohlo to klidně běžet od osmi místo italské lékařské zřejmě zase telenovely. Zásluhu na tom mají herci (Langmajer, Javorský atd.),slovník by ale některými výrazy mohl  hodně šetřit. Ale bojím se, aby to časem úplně neuteklo mimo naše 19.století, když je to zjevně inspirované zahran. seriály. ()

Anianna

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z prvního dílu jsem rozpačitá. Obsah a forma se míjejí. Hudba neodpovídá kostýmovému vizuálu, slovník leckterými výrazy tahá za uši. Rozumím tomu, že nelze uplatnit češtinu 19. století, ale určitá míra dobovosti by dodala sérii na autentičnosti. Antonie zatím nemá co hrát, ale to není její vina. Postava je psychologicky nevýrazná. Uvidíme, jak se v dalších dílech rozvine. ()