Reklama

Reklama

VOD (1)

Pacient moderního ústavu pro duševně choré trpí utkvělou představou, že je mužem, který v roce 1881 zavraždil cara Alexandra a o třicet sedm let později i cara Mikuláše II. Jeho charisma a sugestivnost jeho vyprávění brzy uvrhnou všechny přítomné do víru historie a znovu se tak může odehrát příběh, který doposud nebyl dějepisci pořádně vysvětlen ani objasněn. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zajímavý a depresivní film o atentátech na dva cary podaný z vyprávění jejich vraha, přičemž ten člověk je blázen, ale zároveň ví neuvěřitelné podrobnosti a navíc vykazuje symptomy shodující se se skutečnými vrahy. Nejlepší a nejzajímavější jsou ovšem ty historické scény, opravdu z nich až mrazí. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Celkem vzato jakmile to skončilo, konstatuji, že jednoznačným kladem filmu je výkon hereckého protagonisty Malcolma McDowella. Jeho hluboký pohled míří vždycky přesně k cíli. Schizofrenní vzpomínky v konečném důsledku jsou také chvilkami interesantní, ale hledat v nich hlubší podtón či dokonce něco zvláštního nemá žádný smysl. Nebo hodnotit a soudit hledat odpověď na otázku viny či neviny vrahů? Protože příběh na hranici fikce a reality nic jiného nenabízí a navíc se zde neodehrává nic, co by člověk předem neočekával. V tomto směru lze snadno dopředu uhádnout tragédii a konec dynastie Romanovců, která dokáže dojmout, ale ne udivit. Co říci k filmu závěrem? I přesto, že se jedná o fikci, není jisté přesně, co chtěl autor tím říci? ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Nemalej pozornosti je hodný tento snímok! Od začiatku pútavé (skoro až napínavé) a Malcolm McDowell podáva omračujúci výkon (naviac do herecky nemenej agilného kolektívu zapadá ako rodený Rus). To samé o sebe by stačilo na plnú spokojnosť. V rukách režiséra sa ale príbeh podivuhodnej schizofrénie s mysterióznym nádychom postupne mení na nie práve najoslavnejší komentár k histórii ľudstva a povahe jednotlivca. Komentár rovnako presvedčivý, ako vlastne skoro nepovšimnuteľný. Možno práve preto. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zaujímavo pojatý film, ktorému dominuje M. McDowell . Ten prakticky nezlezie z obrazovky a ako skvelý herec a údajný vrah cárskej rodiny vie udržať divákovu pozornosť. Za vrchol filmu určite mnohí označia popravu cárskej rodiny aj s deťmi, ktorá je skvelá a hlavne realisticky drsná. Veľká škoda , že tejto scéne chýbala dohra s bodákmi a likvidácia tiel, tak ako to údajne v skutočnosti bolo. Výborná téma, ale veľká škoda, že tvorcovia nezvolili trošku iný a hlavne širší pohľad na celú tragédiu. Slabé štyri hviezdičky-70%. Toto hodnotenie platí pre sledovanie v pôvodnom znení, pri dabingu si odpočítajte 10-20%. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Vše přítomné má má základy v minulosti...ať chceš nebo ne. Timofejev chce, dokonce ví. Zná dokonale svou minulost a je mu více než jasné, proč je právě tady a teď...znovu. Silné psychologické drama o jednom "nemocném"a jeho lékaři, moci sugesce, víry a naprostého přesvědčení o své identitě a povinnosti, svého úkolu. Ale také filmový výlet mezi stoletími s fantasticky podchycenou atmosférou carského a následně revolučního Ruska. Pro mě bezchybná záležitost ve všech směrech. Malcom sice tentokrát nechal hlas na britských ostrovech, ale i tak potvrdil své zasloužené místo v mé TOPce, ve které je od prvního dne. A to už mám za sebou první pětiletku. ()

Galerie (60)

Reklama

Reklama