VOD (1)
Po smrti mladého pařana hry World of Warcraft vyjde ze svědectví jeho parťáků najevo, že ve virtuálním světě žil naplno. A jeho rodina se nestačí divit. (Netflix)
Dokumentární film o životě kluka, kterému postižení změnilo reálný svět, ze kterého utíkal do toho virtuálního, ve kterém on ovlivnil řadu lidí a tím jim změnil ten jejich reálný (svět) k lepšímu.Silný emoční příběh někoho, kdo ztrácel postupně vše a přitom stále dávál víc a víc ostatním.Důkaz toho, jak činy a chování ve virtuálním světě mohou ovlivnit lidi v tom našem světě. ()
|| Dokument 70%, Ibelin 100% || Tyhle věci se špatně hodnotí, protože jsou svým příběhem tak inspirativní, že nějaké hvězdičky na databázi jsou naprostou malicherností. Na WoW jsem vyrůstal a Norskou kinematografii mám velice rád, takže jsem k tomuto dokumentu přičuchnout musel. A musím říct, že tak jak dokumenty nemám v lásce, tenhle mohu s klidným svědomím doporučit fanouškům i neznalcům nejslavnější Blizzard hry. Mats "Ibelin" Steen nám všem ukazuje, jak odvážný a odhodlaný duch může překonat i ty největší překážky. Moc krásné zpracování, opatrné, velmi důkladný střih a promyšlený přechod mezi pasážemi realita X hra. || Dodatek na závěr: Nebránil bych se tomu, kdyby tvůrci s užitým vizuálním pojetím virtuálního světa, natočili pro Netflix v budoucnu i film - kouká se na to fakt hezky. ()
Mats prakticky celou svoji dospělost prožil jako Ibelin. Utekl ze světa, v němž ho zrazovalo jeho tělo, do světa, kde se na virtuální tělo mohl spolehnout. Po jeho smrti mu rodiče pořídili dva pomníky, jeden má na hřbitově a druhý v podobě tohoto dokumentu pluje světem. Dokumentární film je to zdařilý, mám pocit, jako kdybych Matse znala. A navíc mi v hlavě rezonuje otázka, jak je to s virtuálními přátelstvími. Většina společnosti odsuzuje mladé, že jejich sociální interakce se odehrávají jen ve virtuálním prostředí. Ale Ibelin ukazuje, že to vůbec nemusí být špatně, může to být jen jeden z mnoha způsobů, jak se stát součástí komunity. ()
Dokument o nekonvenčním a až extrémním životě o tom , jak osamělý, těžce zdravotně postižený mladý muž vedl bohatý život v počítačových hrách. Vytvořil hrdinskou online postavu se jménem Ibelin, aby si vytvořil přátelé. Film vyniká v oblasti řemeslné, umělecké, emocionální a sociální. Zkoumá co je "skutečne". Jsou postupně odhalovány detaily z jeho života od jeho dětství. Vše je vypraveno citlivé. "Všichni na nás jen koukali a mluví jen v krátkých větách jako "Líbí se ti tu" popisuje Ibelin otřesný zážitek výletu do zábavního parku, odkud chtěl utect. Ukazuje hraní ne pouze pro únik, ale kvůli přátelství, lásku a komunitu, která má schopnost vytvořit silný vztah (zvláště pro ty, kteří jsou skutečně fyzicky omezení , nebo mají jiná omezení v sociálních vztazích). Je to příběh o moci dopadu, jaký můžeme mít na druhé, i když se nikdy nepotkáme. "Nabízeli jsme mu jít s dalšími hráči do místnosti na pokec, kde byly vidět naše obličeje, ani nikdy se neukázal" říká hračka z komunity, které později rodiče kvůli zhoršujícímu se prospěchu hraní zakázali. Současný svět nyní vypadá, že se do toho virtuálního pomalu stěhujeme všichni, což uspíšily dva roky pandemie covidu a ven do toho reálného zajdeme jen na snídani a pozdravit babičku. "Mami, objevil jsem jak někoho obejmout" říká v jedné scéně Ibelin. Dokument je k vidění na Netflixu. ()
Pozoruhodný život ve světě, jenž přináší radosti i strasti, které nám ten skutečný odepírá. Emotivní dokument o tom, že není jenom jeden způsob, jak komunikovat s vnějším prostředím v sobě kombinuje záběry reálného života hlavního hrdiny s těmi, které prožíval v počítačové hře. Na jedné straně křehká skořápka zavřená v pomyslné kleci, na druhé silný bojovník se spoustou přátel. Jestli jsem měl s něčím problém, tak to byla forma vyprávění…..ale v tomhle případě jde prioritně o poselství….a to bylo zatraceně silné. ()
Photo © Euforia