Kneecap

• Irsko Kneecap (více)
Trailer 1

Osud svede dohromady zklamaného učitele hudby JJ s Naoisem a Liamem Ogem, kteří sami sebe označují za „spodinu“ a navždy změní zvuk irské hudby. Pod názvem Kneecap začíná jejich kapela formovat jazyk tak, aby odpovídal jejich tvrdému, anarchistickému a hédonistickému životu. Aby však jejich hlasy byly vyslyšeny, musí trojice překonat policii, polovojenské jednotky a politiky, protože budoucnost irského jazyka se dostává na veřejnost – s nimi v centru dění. Jejich největšími nepřáteli jsou však často oni sami, protože rodinné a vztahové tlaky ohrožují jejich sny a jejich ilegální výboje sklízejí odsouzení ze všech stran. (Bontonfilm)

(více)

Malarkey

Kapelu jsem neznal a o bojích v Severním Irsku za práva irštiny jsem taky nevěděl. Takže pro mě tento film měl ještě o to větší vypovídající hodnotu, než jen fakt, že se jedná o hudební film o jedné irské rapové kapele. Kluci jsou ale borci, ve filmu si střihli sami sebe a k tomu trefili režiséra, který jim z jejich životního příběhu udělal solidní stylovku. Bavilo. A to i přesto, že jsou tu mnohdy výrazně pokrouceny takové ty základní životní pravidla – jakože berte drogy, dělejte bordel a násilí. Irové si tu irštinu prostě potřebovali vybojovat. ()

Algernons

Hudební biografický film o irské hip-hopové kapele Kneecap, o které jsem předtím nikdy neslyšel. Člověk nemusí být vůbec fanoušek hudbeního žánru, aby ho tohle netradiční trio dvou mladých dealerů s jedním starším učitelem poslalo do kolen. Kneecap sebou nese energii, dravost i drzost jak vzpurných Irů, tak samotné kapely rapující v Irštině, aby podpořili boj o zachování svého rodného jazyka. Film, který svou scenáristickou, režijní, střihovou i herckou energii připomíná zlatou svěží éru filmových birtských devadesátek, nesoucích se v duchu legend Dannyho Boyla i Guye Ritchieho. To podporuje vyrovnaný balanc komedie a drama, tvořící našlapanou, ale zároveň prožitkovou jízdu. Člověk se u filmu baví nad jednoduchostí a upřímností postav, nad střetem dvou světů, nad party stylem života i užíváním drog, aby ho každou chvíli zaskočili tvrdé životní rány. Je to osobní příběh celé kapely, do kterého se snadno ponoříte a budete prožívat cestu každého z nich. Přitom komplexita, soudržnost i propletenost jejich cest tvoří celistvé silné příběhové oblouky, které vás nepřestanou překvapovat. Nakonci vám proto bude o to víc záležet na celém tom hnutí, na té irské hrdosti i národnosti a budete fandit jejich boji za nezávislost i zachování irštiny. Uvědomění, že je to celé založené na skutečném příběhu, že jde o režijní debut, že jde o herecký debut členů celé kapely a přitom nezaostávají za frajery jako je Michael Fassbender. To celé ten snímek zoceluje, jako jeden z nejsilnější, nedravějších a nejpovedenějších filmových zážitků roku 2024. ()

Radek99

Sofistikovaná drogová jízda skoro jako kultovní Trainspotting, jen bez jeho existenciálního přesahu, hip-hopový vývar z irského rapu s castingem reálných irských raperů z Kneecap, ozvěny fenoménu IRA, aluze na legendární drama Hlad skrze obsazení Michaela Fassbendera, ohořelá filmová pohlednice z okupovaného Belfastu. Dívat se na western z pohledu Indiánů... ()

EvilPhoEniX

Slušnéj Irskéj kultovní nášup, který chytne zajímavými postavami, svou drzostí, solidní hudbou,drogami a irským dialektem. Nevěděl jsem moc, co čekat, ale bavil jsem se výborně. Plus za vzrušující sexuální scény. ( Humor mohl být však výživnější, ale fajn film). 8/10. ()

dO_od

// Typ*čo jo! Banger meets Trainspotting, akorát s dobrým rapem, silnou kulturní pointou a strašně sympatickou trojicí hrdinů, kteří jsou navíc v reálu opravdu těmi členy Kneecapu. Nejsem si jistý, že tohle mi ve Varech ještě něco trumfne. 10/10 ()

JFL

Každý outsiderský zdokonalovací film, ať už sportovní (modelově např. "Rocky" či "Vybíjená") či hudební (např. "The Commitments" či "Ladíme!") potřebuje k úspěchu jen následovat klasická schémata a dosadit do nich náležitě sympatické postavy s čitelnými motivacemi ve svérázném prostředí. "Kneecap" tedy v samotném jádru není žádným zjevením, protože "jenom" dokonale naplňuje koncept perfektně fungující na diváky. Prostě ideálně využívá svou bojovnou agendu, sympaticky oprsklé reálné protagonisty, říznou formu a fajnově vrstvený scénář. Tenhle recept na úspěch prostě vyšel až nepřekvapivě dobře, což ale nikterak neubírá sílu kultu, který se kolem filmu zaslouženě buduje. Chtělo by se i jízlivě říci, že hlavní důvod, proč film sbírá tak nadšené reakce, spočívá v jeho chytré cestě k mezinárodním divákům. Ta se namísto nabízejícího se hlavního tahu mainstreamové distribuce vydala klikatější cestou sbírání slávy a nadšeného uznání v jinak povětšinou trudném prostředí filmových festivalů či trhů. Ono taky není žádným překvapením, že po pecce z Irska prodávané francouzskou firmou okamžitě skočil distribuční label gigantu Sony. Tak jen doufejme, že jeho česká divize nespí, a pouze podobně důmyslně vyčkává na šeptandu, než tenhle nastřelený a oprsklý diss track pustí do naší distribuce. Tuhle nálož endorfinů je totiž potřeba konzumovat jen v hromadné podobě. ()

Sarkastic

„Je fuk, z jaký komunity v Severním Irsku pocházíme, vždy najdeme společnou řeč. A lásku k házení věcí po fízlech.“ Navzdory zdejšímu hodnocení jsem ke snímku přistupoval spíš bez větších očekávání. Především kvůli tomu, že jsem se nepovažoval za cílovku filmu tématem ani druhem hudby. Ale nakonec tenhle Peppiattův celovečerní režijní debut špatně nedopadl. Má to svěží styl vyprávění snažící se sem tam o nějaké to podařené ozvláštnění, odsýpající tempo i docela zvládnutý nadhled. A právě ten nadhled pro mě byl nakonec klíčový. Především pro to, abych si dokázal nějak najít cestu k duu hlavních hrdinů, kteří pro mě od začátku rozhodně nebyli „cool“ moderními bojovníky za irskou věc, nýbrž jen párečkem sjetých, nevybouřených, ale o to hlasitějších dementů (nadhled se mně hodil i pro nepříliš povedené karikování soupeřů, jež mi moc vtipné nepřišlo). I přes nějaké ty nedostatky má film své povedené momenty, živelnou energii a několik úsměvných scén, takže jsem se vcelku dobře bavil a dávám slabší, ale přece jen ještě 4*. ()

3DD!3

Každé vyřčené slovo v irštině je kulkou vypálenou za Irskou svobodu. Rebelantská výpověď ve stylu Trainspottingu o boji za národ pomocí muziky. Kneecap má neskutečný drajv, chytrý scénář hrající si interpretací skutečnosti a krásně fungujícími vztahovými linkami. Učitel hudebky vládne. Velmi dobré herecké výkony (když hrajete sami sebe dá se to považovat za herecký výkon?) a máme tu skvělého Fassbendera, který tu je i není proto abyste pro jasnější ukotvení televizního programu na dnešní večer mohli prohlásit, že se pouští ten nový film s Fassbenderem a dostali souhlasnou odpověď. Skvělá hudba, nápaditý vizuál a určitě jeden z nejlepších filmů letošního roku. ()

Spiker01

Již od Varů se linula aura skvělého filmu, který jsem si samozřejmě nemohl nechat ujít, ačkoliv tématicky mi zase úplně tolik neříká. A bavilo mě, jak je to režijně zpracované a že členové kapely to kupodivu zvládli docela dobře zahrát, ačkoliv to možná záměrně působilo, jako kdyby ti dva mladší byli nějací nalezenci z ulice. Srovnání s Trainspottingem se přímo nabízí, vyzkoušejte sami. ()

castor

Mluvilo se o něm dost. Líbil se ve Varech i na největší přehlídce nezávislých kousků v Sundance. Chvíli posloucháme, jak jsou Britové na svoje západní kámoše z Irska zlí, tak jim to dva hošani vyrůstající v severoirském Belfastu vrátí ostřejší hudbou v potlačované irštině. Jakmile se jeden z nich dostane do konfliktu s policií, při výslechu odmítne používat angličtinu, tudíž jsou uniformovaní pánové nucení pozvat učitele hudební výchovy a irštiny, aby tuhle „chun saoil dóibh“ přetlumočil. Padnou si ovšem do noty, takže překlad není úplně přesný, a ačkoliv svou identitu musí skrývat, s talentovaným duem začne spolupracovat. Něco se povede, něco méně, o zbytek se postará obyčejná šeptanda. Trocha divočiny, trocha ketaminu, hodně hip hopu, revolty i národní hrdosti. Rozhodně nevýskám a neskáču metr vysoko, nicméně nápadité, energické a fajn to je. ()

Krouťák

Ultimátní irská euforie. Trainspotting vibe pocítíte hned v prvních minutách a jak festivalová synopse slibovala, budete svědky slušnýho kultovního potenciálu. Na celým filmu je neskutečně cítit radost z tvorby, ať už té hudební, nebo filmově-příběhové. Po 14 letech, co na festival jezdím, jsem úplně poprvé zašel 2x na stejný film. Na novinářských projekcích se v 9/10 případů netleská a Kneecap byl po zásluze onou vyjímkou - 90%. PS: Já ve svejch letech opravdu nechci začít poslouchat irskej Hip Hop. Mám ale po tomhle vlastně vůbec ještě na výběr?! [KVIFF 2024] ()

*CARNIFEX*

Snaha oživiť "Trainspoting" nie je žiadna sranda, ale docením aspoň tú snahu, i keď mne tematicky filmy o drogách idú asi tak pochuti, ako mastne vlasy starého Šimečku. Mínusom, oproti spomínanému veľkofilmu, je zanechanie "odkazu" mladej generácii. Kým "Trainspoting" pred užívaním varoval a poukázal na následky, tento ich miestami bagatelizuje, čo je pri dnešnej, sprostej mládeži "jednobunkovcov", ktorá sa na toto pozerá, absolútne neakceptovateľné. Snímok taktiež naznačuje fakt, že predávaním drog, si možno pootvoriť dvere do "lepšej" spoločnosti, respektíve možno naštartovať cestu k lepšiemu životu. No a to je potom ako "prašť jako uhoď". Keď ale nebudem nad filmom filozofovať a budem ho vnímať len ako snímok, ktorý chce zabaviť, zaujať, osviežiť nedeľné doobedie, vyslovene márny nie je. Určite sa však nejedná o žiadny britský skvost ala "RocknRolla" a Rich Peppiatt nie je žiadny Guy Ritchie, ktorým by ale viditeľne chcel byť. Každopádne, na debut veľmi solídne. Medzi 3-štyri. ()

Xmilden

O kapela Kneecap jsem neměl vůbec tušení, ale musím říct že jejich hudba se mě líbila. Bavil mě film a hrozně moc se mě líbila Jessica Reynolds, kterou s klidem můžu označit za přenádhernou ženskou. 70% ()

Jokolo

Ve změti festivalových dramat, jež se vyžívají ve statických táhlých záběrech na všední situace, působí Kneecap jako zjevení. Synopse ambiciózně avizovala, že vítěz letošní divácké ceny na festivalu Sundance může v budoucnu získat podobně kultovní status, kterým se pyšní například Trainspotting. Velká slova, nicméně při sledování filmu je právě Trainspotting ten film, s nímž je snadné tuto laskominu srovnávat. Jde totiž o neskutečně energickou jízdu, která se vyžívá v dynamickém střihu, psychedelických hrátkách s kamerou a skvělém soundtracku. Ten stojí i na příběhu dle skutečné události, který sleduje dva mladé Iry, kteří se snaží oživit skomírající irštinu tím, že v ní rapují o fetu, štětkách a sexu. A jako z řetězu utržený DJ ukazující řiť se k nim připojí uťáplý středoškolský profesůrek. Hlavní trio sympatických herců a rapperů, z nichž dva hrají sami sebe, má mezi sebou neskutečnou chemii, z čehož plyne několik těžce humorných situací. Příběh stmeluje mytický Michael Fassbender, ujeté koncerty střídají podnětné promluvy o svobodě a potřebě vymezovat se vůči establishmentu a když má divák pocit, že teď už to nemůže být zábavnější, do filmu vpluje Jessica Reynolds, jejíž erotické scény bezesporu způsobí radost akcionářů firem na papírové ubrousky. Kdybych zatím měl doporučit jediný film, který je ve Varech nutno vidět, je to tenhle. ()

pornogrind

Již několikrát jsem v komentářích zmiňoval, že mám všeobecně velkou slabost pro Irsko. A tak jsem si tenhle zatím dobře hodnocenej kousek nemohl nechat ujít. A jsem rád, že Irsko nezklamalo. Kneecap je pořádně nadupanou porcí zábavy a tenhle irskej kousek(jak je ostatně zmiňováno ve zdejším obsahu) má opravdu našláplo na to aby se stal kultovním. Ikdyž třeba přirovnání k Tainspottingu já osobně nemám rád protože Trainspotting je jen jeden. A když už tak tohle je hodně novodobě pojatej Trainspotting s HIP HOPovou hudbou kterou já zas až tak nemusím. Ikdyž uznávám, že některý songy byly chytlavý. Jinak ale naprostá spokojenost. Film kterej rozhodně nenudí a má ten správnej tah na branku. Bavil jsem se. Pěkné 4hvězdy ()

Arsenal83

Som Trainspotting. Ale starej generácie. Nie hip a hop, nie samé odkazy na kultúru narkotík v pozitívnom zmysle a nie hudba bez chytľavosti. Trainspotting to je, ale oproti legendárnej anglickej verzii tá írska nemá poriadnu zápletku. Plusom je ale odkaz na reálnu írsku kultúru, nepobritštenú, jedinečnú, a to nielen vo svojom starom jazyku. ()

Goldbeater

Kneecap je zábavná, freneticky a s energií natočená podívaná s funkčím humorem, která se letos stala nečekaným diváckým hitem karlovarského festivalu. Bujaré řádění severoirské hiphopové kapely skvěle funguje na plátně, ačkoliv jakmile po filmu nad tím vším chvíli přemýšlíte, úplně bezproblémové to není. Svou antisystémovost, glorifikaci ilegality a propagaci drog se snímek tak trochu teatrálně snaží obhájit skrze rebelanství irského národa, ochranu jeho domorodého jazyka a boj za svobodu. No... budiž. Pokud s tím nemáte vyloženě problém, asi si snímek užijete. Já jakožto ne-Ir budu radši mlčet. Občas není od věci nechat morálně pokleslý film žít. [KVIFF 2024] ()

Anderton

Spočiatku bolo pre mňa Kneecap skôr sklamaním, príliš som sa nedokázal smiať na tom, ako sú chlapci zase nafetovaní a aká kvázi sranda z toho vplýva. Nakoniec som však pochopil, že Kneecap nie je vôbec komédia, ale veľmi dôležitá výpoveď (hudobná, sociálna, politická a podobne) a v tomto smere som snáď ešte nikdy nič podobné nevidel. Keď sa majú meniť zákony na základe umenia, tak by to mohlo prebiehať nejako podobne. Nie je to pre mňa jasný zásah do čierneho, ale oceňujem aj to, že som dostal niečo úplne iné ako som podľa ohlasov očakával. ()

Související novinky

Ceny BAFTA ovládlo Konkláve

Ceny BAFTA ovládlo Konkláve

17.02.2025

Večer v neděli 16. února proběhl v Royal Festival Hall v Londýně 78. ročník předávání cen Britské filmové akademie známých pod označením BAFTA, během nějž byly oceněny významné filmové tituly a… (více)

78. ročník cen BAFTA - nominace

78. ročník cen BAFTA - nominace

15.01.2025

Zatímco na druhé straně oceánu se kvůli devastujícím požárům v Los Angeles odsouvají oznámení nominací v rámci nejznámějších a nejočekávanějších ocenění (nominace na Oscara jsme se měli původně… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2024

Nový rok 2025 už je prakticky za dveřmi, a tak opět nastal čas na zhodnocení ČSFD žebříčků, které ukazují nejlépe hodnocené filmy a seriály uplynulého roku 2024 podle hvězdiček od vás, uživatelů.… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2024

Uteklo to jako voda. Rok 2024 je téměř u konce a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří nejlepších filmů a případně taky tří nejlepších… (více)