Reklama

Reklama

Dnes v jednom domě

(seriál)
Československo, 1980, 12 h 39 min (Minutáž: 79–85 min)

Hrají:

Martin Růžek, Dana Medřická, Vladimír Menšík, Jana Hlaváčová, Václav Postránecký, Hana Maciuchová, Josef Vinklář, Libuše Švormová, Radovan Lukavský, Josef Abrhám, Marie Rosůlková (více)
(další profese)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Zatím co se v seriálu Oldřicha Daňka a Jana Otčenáška "Byl jednou jeden dům" diváci seznámili s osudy lidiček žijících v domě špeditéra Nerudného na sklonku třicátých let, zavede nás další devítidílný seriál stejných autorů do doby podstatně novější. Jak už říká název seriálu, hrdiny příběhů budou lidé, kteří našli domov v jednom ze sídlištních bloků. Tomuto nenápadnému a na pohled nezajímavému místu se říká Sojčí vrch. Zpočátku se tu budoucí nájemníci potkávají při obhlídkách vytouženého domova to ještě nevědí, že jednou spolu budou bydlet. Přicházejí sem s různými pocity:mladý dělník Krejza a jeho žena Jarka sem chodí snít o vlastním bytě, Zdena Pilichová, takto pedikérka, už na holém prostranství vidí nejen dům, ale i vzorné středisko služeb, stavbyvedoucí Panc tu na sídlišti pracuje a dům staví i pro sebe ale například důchodce Petrbok se vší mocí vzpírá opustit půvabnou Kampu a se svou ženou sem přijde jen z donucení. Tato část končí v předvečer všeobecného stěhování. Dům číslo 78, zatím bez dějin a bez paměti, čeká už netrpělivě na lidi, kteří zítra začnou psát jeho historii. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (83)

Fajt 

všechny recenze uživatele

Nevím z jakého důvodu při konečných titulcích auta jezdí vlevo a pozpátku ??? Velice zdlouhavé a vleklé řešení operace očí, včetně TV soutěže, celkem nuda. Bylo by větším přínosem konečně vytáhnout z trezoru poslední přetočený díl ze seriálu "Byl jednou jeden dům - Barikáda ve vedlejší ulici" a předložit ho divákům. Když je už zde tak zvaná "demokracie", tak proč opět je zde ta cenzůra ??? ()

Bart 

všechny recenze uživatele

Režisér František Filip se snažil navázat na svůj úspěšný televizní seriál Byl jednou jeden dům. Natočil něco modernějšího, něco ze života. Ten kdo bydlel v té době v paneláku, ten mi dá za pravdu, že tenkrát se podobné technické problémy v těchto králíkárnách, jak vy říkáte, opravdu řešili a lidské osudy si nejsou tak vzdálené. Každý haní králíkárny, ale plno lidí by za byt v králíkárně dalo dnes nevím co. Ale zpět. Problém byl tentokrát ve scénáři. Scénáristické duo tentokrát přestřelilo a celý seriál se jeho hloupými dialogy jen hemží. Celý seriál drží nad vodou jen vynikající herecké výkony Dany Medřické, Martina Růžka, Vladimíra Menšíka, Jany Hlaváčové a dalších. Jedna z posledních televizních rolí Nataši Gollové. ()

Reklama

Phex 

všechny recenze uživatele

Poplatné době...úvod, kdy buldozery rozjíždí smrduté království žab (nebo tak nějak) aby zde mohlo vzniknout panelové sídliště Sojčí vrch - "noemova archa" pro tisíce lidí. Scény jako pohřbívání pejska do základů paneláku, hádky kde je lepší pivo jestli na Kampě nebo na Sojčím vrchu, celý díl o tom zda jít na schůzi podniku či ne, nebo 15 minutové koukání na to jak postavy sledují hokej...Nemá to žádný pořádný konflikt, žádnou hlavní postavu a dialogy jsou jak od Tarantina - dlouhé a o hovně, až to zavání nechtěnou absurditou. Na druhou stranu hrají v tom všichni top herci té doby - snad jen Bohdalka a Brzobohatý chyběj - a tak aspoň postavy v těch tupých dialozích úplně neplavou. Jo a v každým díle se pije Gruziňák - tak bacha já dostal slinu... ()

Kajislav89 

všechny recenze uživatele

Jelikož v paneláku už dlouhou řadu let bydlím, tak se mi téma docela zamlouvá. Srovnávat to se slavnějším seriálem Byl jednou jeden dům mi přijde nepřípadné. Kvalita je rozhodně na straně známějšího díla, ale přesto se mi nezdá, že by to byla taková katastrofa. Příběhy jsou celkem solidně napsané a divák má možnost se s postavami konfrontovat a ztotožňovat. Hlavní výtku bych měl proti příliš dlouhým dialogům, které nudily a ubíjely. ()

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele

Munzar celý v černém, to byla jasná indicie, že se jedná o záporáka. A taky to, jakým způsobem držel v zubech sluneční brýle. Ale co, kun*a není mýdlo, vícenásobným používáním se neopotřebí a Šulcová se pak ještě ráda vrátila k dobráckému pilotovi Adamírovi, který jí přivítal s otevřenou náručí, jen nádobí musela utřít, to jí neodpustil. Asexuální svazačka Kolářová s obrovskými brýlemi a v uniformě barvy psího exkrementu, bukvice Cupák ve vypasovaných tesilkách v roli promiskuitního heterosexuála, Jiřina Jirásková se špatně oholenou hubou, Maciuchová jako pipina domácí s nakupovacím syndromem...Ó jéé. Scénář je hodně řídký a některé dialogy neskutečně dlouhé a neskutečně trapné, tohle nezachrání ani soudruh Mikuláš-Růžek a soudruh čert-Filipovský. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (47)

  • Pilich (Vladimir Menšík) se opakovaně zmiňuje o instituci „ÚNV“, v té době ale taková instituce neexistovala, hierarchie národních výborů v té době byla: místní (MNV), městské (MěstNV, MěNV) a obvodní národní výbor (ObvNV, ObNV, ONV). (sator)
  • Slávek (Jaromír Hanzlík) a Eva (Daniela Kolářová) sní, že jsou na opuštěném ostrově Santa Maria. Santa Maria je ostrov patřící Portugalsku nacházející se v souostroví Azory v Atlantském oceánu. Na ostrově žije přibližně 5 550 obyvatel. (sator)
  • Lékař říká Pancovi (Josef Vinklář), který má strach z operace šedého zákalu: „Nebojte se, my už to umíme.“ První takováto operace byla provedena před neuvěřitelnými dvěma tisíci lety v antickém Řecku a v indo-arabských zemích. (sator)

Reklama

Reklama