Reklama

Reklama

Šedé včely

(festivalový název)
Ukrajina, 2024, 102 min

Obsahy(1)

Píše se leden 2022. Donbasem prošla válka sem i tam několikrát, nezbylo tu mnoho živých lidí, ani nerozstřílených věcí. Serhij a Paška odmítají opustit své domovy, a tak žijí v zemi nikoho, odpojeni od elektřiny, důvěryhodných zpráv i pravidelného zásobování. Zanecháni napospas osudu, naučili se pospolu žít, ač v tomto konfliktu patří každý na jinou stranu. Paška je přičinlivý chlapík, který pro kořist i potěchu prolézá domy někdejších sousedů. Serhij je věčně nevrlý mrzout, kterého ve všem nastalém zmaru zajímají jen jeho včely. A pak taky mrtvý voják, který mu nedá spát… (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (2)

Alex 

všechny recenze uživatele

Ukazuje ves na Donbase, v podstatě území nikoho, kam občas dopadne nějaký dělostřelecký granát - zaduní to a všechno se otřese. Ves je vylidněná, kamera nás provádí po rozbořených staveních i po jen opuštěných domech s nápisem MAJITEL ŽIJE na plotě. Občas se potkají dva poslední obyvatelé... Celé je to krásně pomalé a smutné. ()

cinemafil 

všechny recenze uživatele

Ponurý válečný film. Úsporný v postavách.  Není to o naději, o spáse ,o hrdinství. Je to o beznaději, smutku, nesnášenlivosti, bezvýchodnosti a krutosti války.  Realita Ukrajiny 21. stol. V. Ždanov  potlesk ve stoje. Kdo si dělal iluze , ten je po filmu vyléčen. 4* ()

Reklama

Reklama