Penelope SpheerisKamera:
Theo van de SandeHudba:
J. Peter RobinsonHrají:
Mike Myers, Dana Carvey, Rob Lowe, Tia Carrere, Brian Doyle-Murray, Lara Flynn Boyle, Michael DeLuise, Dan Bell, Lee Tergesen, Kurt Fuller, Meat Loaf (více)VOD (3)
Waynův svět je bláznivý a rozverný film, kde vedle rockových melodií a "odvázaných koček" najdete i nejodvázanější hostitele - Wayna Campbella a Gartha Algara. A když jim ještě druhořadý pracovník TV nabídne tučnou smlouvu, nemohou ti dva uvěřit svému štěstí. Brzy ale zjistí, že cesta ke slávě je trnitá, plná nebezpečí, svodů a příležitostí k mejdanům. Dokáže Wayne získat city rockové bohyně Cassandry a "utrhne" i Garth dívku svých snů? (oficiální text distributora)
Kvalitatívne si Wayne's World, ako celok, zaslúži také slabšie 4 hviezdičky, ale za obrovské množstvo samostatne dokonalých scén (napr. paródia na Terminátora ma spoľahlivo zabíja aj po desiaty raz) a hlášok (napr. u nás až neskorším Boratom spopularizované ...NOT! má korene práve tu) a za ignorovanie zabehnutých postupov filmového remesla nemôžem nedať aj tú poslednú hviezdičku. Wayne's World! Wayne's World! Party time! Excellent! ()
Myersův humor mám rád z pozdějších Powersů a tahle SNL klasika mi přišla spíš jako taková přípravka, stejně tak její pokračování. Nějaký momenty to mělo, občas prdel, ale 90% jen humor a ksichtění co vyšlo naprázdno. Ale zase - vidět to o 10 let dřív, můžu tím být nadšenej. Takhle už asi nikdy nezjistím, jestli to byl humor tlačenej ze zadku anebo nesprávný načasování a tím pádem moje smůla... ()
Pubertální blbina, v pubertě kultovní, po letech ale hodně vyčichlá, nicméně definující humor a styl komedií Mikea Myerse. Zůstalo jen pár dobrých nápadů, fórů a cameo roliček (Ed O´Neill, Robert Patrick!), hudba, která mě ale nikdy nebrala a nadčasová kreace Mikea coby Waynea. A Bohémská rapsodie samozřejmě. ()
Omg co to je? Bud mi naprosto unika hlavni pointa filmu a nebo se nekde stala velka chyba. Uz od prvni minuty se mi zda,jako kdyby dva hlavni herci utekli z mentalniho ustavu. A komedie? Nechapu, kdo se tomu muze smat. Ja jsem se za cely film asi 3krat pousmal. Ano....tak strasne se mi to zdalo. SHIT ()
Od "kultovní" komedie jsem teda čekal víc. Jsou tam některý fakt vtipný okamžiky (třeba scéna s Terminátorem) a je z toho cejtit taková ta pohodová atmosféra rannejch devadesátek, ale celkově jsem se moc nezasmál. Zároveň to neni vyloženě nějak trapný nebo úplně nudný, ale nechápu, že zrovna tenhle film získal nějakej kultovní status. Pro mě je to čistej průměr. ()
- Dana Carvey hrál opravdu na bicí v hudebninách. (don corleone)
- Modrý vůz, ve kterém jezdí hlavní postavy Wayne Campbell (Mike Myers) a Garth Algar (Dana Carvey), je AMC Pacer, což je dvoudveřový kompaktní vůz vyráběný ve Spojených státech společností American Motors Corporation (AMC) od roku 1975. Vůz koupila Rickova zastavárna (od r. 2009) a nechala jej restaurovat. Vidět ho pak můžeme v 2. epizodě 17. série s názvem A Show About Nothing. (sator)
- Zazněním písně ''Bohemian Rhapsoy'' se oživila její popularita a skladba se dostala na 2. příčku americké hitparády. Skladba dostala navíc MTV za nejlepší video z filmu. (GreatestFan)