Série(2) / Epizody(16)
Příšerná vražda otřese základy chicagské prokuratury. Ze zločinu je totiž podezřelý někdo z jejích řad, kdo nyní musí bojovat za udržení vlastní rodiny pohromadě. (Apple TV+)
1️⃣ První série je velmi loudavé rodinné drama o nějakém chlapovi, který možná zabil a možná nezabil jednu mrchu. Prvních 5 dílů je prakticky bezobsažných a zcela nezajímavých. Kdyby z nich udělali výcuc, daly by se tyto tak 2 zkoncentrované minuty použít před úvodními titulky. Aspoň náznak děje a obsahu, byť extrémně navatěný, je až od 6. dílu, kdy začíná soud a aspoň něco maličko se už uděje. I jako celovečák by to byl dost nudný, podprůměrný TV film. 8 nekonečných dílů o tomto ničem považuji spíše za vtip. ⬇️ 5% ()
Nikdo jiný by se na tu roli nehodil tak jako Gylenhaal. Věčný hezounek, který si přes všechny své chyby a poklesky dokáže udržet vaši důvěru a balancovat na hraně udělal/neudělal. To vše podporuje úžasná kamera, která precizně přepíná mezi chladným sledováním z povzdálí a emocionálními pohledy dovnitř. Jen škoda, že se tematicky tvůrci tak úpěnlivě drží hlavní soudní linie, nejzajímavější aspekt na celém seriálu je totiž to, jak pokřiveně celý soudní systém funguje, když nejde o odhalení pravdy, ale o odsouzení člověka. ()
Trvalo to ale dočkal jsem se. Apple přinesl seriál, který není pouhým nablýskaným prázdnem, ale brilantním dílem kombinujícím detektivku o pátraní po vrahovi a klasické soudní drama. Herecky bezchybný koncert doplnění přesnou režií a chytrým scénářem, který má minimum hluchých míst a prakticky v každém díle má nějaké překvapení, které nutí pokračovat dál. I přes pár výhrad jsem se u seriálu, tak dobře nebavil jako zde. ()
jsem ráda, že na konci změnili vraha, ale nevím no. nebylo to moc napínavý. strašně mě štvala postava rustyho manželky, její scény jsem přeskakovala, ale zas mě na konci rozesmálo jak brečela. rodinka psychopatů musí držet při sobě! herecký výkony byly skvělý, hlavně peter sarsgaard a jake gyllenhaal. asi rewatchnu nightcrawler. po tomhle seriálu si potřebuju nějak oddechnout :) ()
- Bill Camp (Raymond Horgan) a Elizabeth Marvel (Lorraine Horgan) sú manželmi aj vo svojom skutočnom živote už od roku 2004. Nie je to prvýkrát, čo hrajú manželov aj vo filme, už sa tak stalo vo filme Lincoln (2012). (Arsenal83)
- Prvá séria sa natáčala od februára 2023 v Pasadene v Kalifornii. (Arsenal83)
- Hoci Jake Gyllenhaal a Peter Sarsgaard hrajú protivníkov, v skutočnom živote sú švagrovia, keďže Sarsgaard sa v roku 2009 oženil s Jakeovou sestrou Maggie a v skutočnosti spolu výborne vychádzajú. (winetach)
„Night Of z druhej ruky“ aka Presumed Innocent od Apple+. Technická stránka tohto počinu je na veľmi dobrej úrovni, však, čo iné očakávať? (zjavne do toho išiel rozumný obnos peňazí) Kostýmy, kulisy, lokácie, kamera = všetko v poriadku. Réžia a koncipovanie epizód je miernym kameňom úrazu. Pripomínalo mi to tzv. „gimplovský štýl“ epizód, tj „cliffhanger“ na konci každej epizódy, aby bol divák navnadený na pokračovanie (aj keď sa v deji daných epizód niečo dialo, to najviac šťavnaté/šokantné si nechali vždy na záver). Taktiež to malo dosť hluchých („filler“) miest, dalo by sa to orezať na cca. 4 možno 6 epizód aby to pôsobilo kompaktnejšie a viac plynulo. (príklad: zbytočné ukazovanie hl. postavy, ako neustále cvičí, ak chceli ukázať, že si potrebuje vyvetrať hlavu, kvôli psychickému nátlaku, myslím, že raz / dva krát by stačilo, ale týmito zábermi cvičenia hl. postavy sme boli bombardovaní pomaly v každej epizóde) Scenár, obsadenie a námet to neuveriteľne devalvujú. Kelly (tvorca seriálu) zobral predlohu, osekal z nej zaujímavé prepojenia postáv, ich komplexnosť a dôležitosť pre celkový spád deja, a nastolil jeho verzii viac priamočiari kurz. Do istej miery z toho urobil len glorifikovanú béčkovú telenovelu, ktorá závisí od šokujúcich odhalení na konci epizód. (kniha + film sú neuveriteľne superiorne oproti tomuto počinu) Kelly sa zbytočne zbavil niektorých do istej miery kľúčových postáv (Lip, Stern) a zmenil aj hl. postavy (niekedy viac drasticky, inokedy menej) = Rusty, Barbara, Horgan, sudca Lyttle a Carolyn = všetky tieto postavy sú zmenené k horšiemu. Týmto krokom nás obral o určitú zaujímavú komplexnosť a prepojenosť jednotlivých postáv, ktoré dokopy tvorili a budovali celú mozaiku príbehu, ktorý bol naozaj dobre a logicky premyslený. Čo sa týka hereckého obsadenia, najviac som nepochopil takú až do očí bijúcu snahu od Applu „race/gender-swappnúť“ pomaly každú druhú postavu. Rozumiem, že Chicago (kde sa príbeh evidentne odohráva) je pravdepodobne bohaté v ich kozmopolitnom zložení obyvateľstva ale toto bolo miestami až príliš evidentné a temer až groteskné, kam až boli schopní zájsť. Dokopy boli dobre zahrané a obsadené asi len tri postavy: Horgan, Molto a Kumagai. Gyllenhaal sa na postavu Rustyho dva krát nehodí, jeho verzia Sabicha pôsobí, ako toxický uzlík nervov. Absolútne nechápem, ako by mohla byť daná postava právnikom a ešte k tomu celkom úspešným. Navyše Gyllenhaal k tomu veľmi neprispieva, hrá to dosť jednotvárne, temer plocho, akoby si len prišiel pre výplatu, miestami som mal pocit, že vidím lacnú kópiu jeho role z Nightcrawlera. Buď bol neustále na pokraji vybuchnutia alebo bol mĺkvy a monotónne odrapkal to, čo bolo v scenári. (v porovnaní s Fordom vo filme, pôsobí tento Rusty pomaly, ako iná postava) Barbara (rustyho žena) = tým, že zmenili celkom kľúčový aspekt danej postavy (mierny SPOILER), urobili z nej viac-menej taký „one-note“ charakter. Pozorujeme jej správanie dopad rustyho prípadu na jej psychiku. Jej „vendeta“, ktorá dokopy nikam neviedla (objektívna výplň) mala poukázať na jej určitú morálnu nadradenosť nad jej manželom, čo na mňa pôsobilo mierne „woke“, Rusty je ten toxický muž, ktorý jej „zahol“ a ona mu to chcela opätovať ale nakoniec to nespravila, pretože je morálne lepší charakter. Herečka nemá so svojimi deťmi a ani s Gyllenhaalom zvlášť viditeľnú chémiu, tá absentuje najmä pri Gyllenhaalovi a hercoch ich detí. Ako rodina pôsobili dosť vykonštruovanie a kazilo to celkový dojem pri sledovaní jednotlivých epizód. Miestami som mal pocit, že postavu Barbary race-swappli len kvôli tomu aby si tam mohli napchať tú cringe hlášku o rase ich dieťaťa. Postava nového žalobcu (ktorý nahradil Horgana) Della Guardia = daný casting som absolútne nepochopil, ani to, ako ho daný herec hral. Prišlo mi to veľmi divné, miestami cringe, hral ho s veľmi divným prízvukom a prejavom, akoby mu chýbala polovica mozgu a on vníma celý svet o pol sekundy pomalšie. Taktiež bola daná postava odsunutá takmer do úzadia, v knihe/filme boli spolu s Moltom viac tímovou dvojicou, v seriály pôsobí Guardia viac v ústraní, len sedí v súdnej sieni a sleduje, čo sa deje. S postavou Carolyn mám asi najväčší problém. Kelly ju temer kompletne prekopal. Nechceli ju vyfarbiť, ako takú typickú kariernu mrchu, ktorá sa „prespí až na vrchol“. V podstate ju morálne vylepšili, aj keď z nej nie je úplný anjelik, stále to pôsobí dosť divne, dve postavy (Carolyn a Barbaru) takto „vylepšili“ aby neboli ukázané dané ženské postavy v až takom zlom svetle. (pritom v knihe/filme to fungovalo dokonale) Oproti predlohe pôsobí táto Carolyn pomaly, ako iná postava. Charakterovo je mierne odlišná, vizuálne je na 100% iná, v knihe/filme bola Carolyn femme fatale, v seriály je obsadená daná herečka, ktorá je taká „mid at best“, čo pôsobí dosť divne, prečo by sa do nej Gyllenhaal tak intenzívne zamiloval. Ani v tomto seriály sa nevyhli určitým zbytočne účelovým a šokujúcim sprostostiam. Postava Horgana dostala šokujúco infarkt počas súdneho procesu, priamo v súdnej sieni aby sa potom mohol Rusty sám obhajovať (čo je v právnickom ponímaní dosť obrovský risk, až by sa to dalo nazvať bláznovstvom). Následne dajú Horgana do poriadku, už na JISke ho nechajú sledovať priebeh procesu (čo je kardinálna debilina) a následne je do pár dní späť v súdnej sieni = to bola už úplná sprostosť. Tým, ako bol Kellym celý proces dosť značne prekopaný resp. pozmenený, absolútne nechápem, ako (SPOILER) mohla porota uznať Rustyho nevinným. V tejto prerábke pôsobí Rusty raz tak vinne, ako v knihe/filme. Pred porotou predvedie temer magickú uzatváraciu reč, sám pre seba, a oni mu to očividne zožerú aj s navijakom. Oproti tomu, čo sa dialo pôvodne v knihe/filme, pôsobí táto verzia prípadu, ako niečo z druhej ruky, také nijaké, hodné možno tak do telenovely. Koniec je niečo neuveriteľne hlúpo šokujúce, doslova to pôsobí len tak na oko šokujúco, štýlom „teraz sme to na poslednú chvíľu naškrabali na papier aby to malo šokujúce odhalenie, ktoré posadí každého diváka na zadok“. Jednoducho, akoby to malo za účelom len šokovať, príbeh za tým pôsobí dosť plano a nijako. Suma sumárum = tento počin vznikol v podstate úplne zbytočne, Kelly okresal pomaly všetky nuansy, ktoré robili predlohu predlohou (film – filmom) a nahradil to niečím druho- až treťoradým, iba kvôli tomu aby sme na konci mali ešte väčší a omnoho „šokantnejší“ zážitok z odhalenia zápletky! Podľa mňa sa toto absolútne neoplatí vidieť, radšej si zožeňte knihu a pozrite si pôvodný film s Fordom. 1/5 () (méně) (více)