F. Gary GrayKamera:
Russell CarpenterHudba:
Graeme RevellHrají:
Samuel L. Jackson, Kevin Spacey, David Morse, Ron Rifkin, John Spencer, J. T. Walsh, Siobhan Fallon Hogan, Paul Giamatti, Regina Taylor, Paul Guilfoyle (více)VOD (1)
Danny Roman je jedním z nejlepších policejních vyjednavačů. Je obviněn z vraždy svého partnera. Ze zoufalství vezme jako rukojmí členy policejního sboru, a snaží se tak odhalit skutečného vraha. Chris Sabian, další z předních vyjednavačů chicagské policie, se pokouší dostat Romanovi pod kůži, manipulovat s jeho city, uklidnit situaci a osvobodit rukojmí. Ten však tuto strategii dobře zná – sám ji používal. Celé město napjatě vyčkává a vyjednávání začíná... (TV Nova)
(více)Recenze (460)
"Co dělaj chlapi jako Vy, když neukecávaj chlapy jako jsem já?" Vždycky jsem si myslel, že není možný natočit vynikající thriller, jehož věrohodnost je totálně závislá na tom, zda dva herci dokážou udržet napětí posílaný po telefonní šňůře. Policejní vyjednávači Danny s Chrisem to však dokázali, sehnali si k tomu skvělý nahrávače a já se musím přiznat, že scénu, kdy Danny trénuje Farleyho z pravidel vyjednávání, považuju za jednu z nejlepších, jakou jsem ve filmu viděl. ()
Výborne nakrútený film o zaujímavej práci policajných vyjednávačov nadobudne potrebnú dramatickosť vo chvíli, keď defraudanti z policajných kruhov v strachu pred odhalením sa pokúsia "našiť" vraždu kolegu na špičkového vyjednávača Dannyho Romana. Ten, pritlačený k múru, a v beznádejnej situácii vezme rukojemníkov, zabarikáduje sa v kancelárii a o nejakú dobu si už môže overiť, aké je to, byť pri vyjednávaní na druhej strane. Starostlivo napísaný scenár a bezchybné výkony S.L. Jacksona a Kevina Spaceyho zaraďujú tento film medzi špičku vo svojom žánri. ()
I lehké žánry mají své události. V tomto případě nevídaný souboj o život v nemilosrdném boji s nejbližšími přáteli-bestiemi, jimž je v takovém případě kdokoliv, vybavený slušností a lidstvím, vydán na milost i nemilost. Rozhodování spíše v minutách než v hodinách, zvraty spíše ve vteřinách než v minutách. A - to je nutno zdůraznit - ve filmu zásluhou "černobílého" okamžiku vznikají v tomto žánru výjimečně zárodky a někdy i víc než zárodky celistvých charakterů a osobností; ne schémat, ale živých lidí. Hodnotím-li žánr, nemohu nevzdat v takovém případě nejvyšší úctu i hodnocení. ()
První film, ve kterém mě totálně sejmul herecký výkon Kevina Spaceyho, který na sebe strhává veškerou pozornost v každé scéně, v níž se vyskytuje. Vyjednavač je špičkový a neotřelý thriller, u kterého jedno zhlédnutí rozhodně nestačí (už jen kvůli dokonalým dialogům mezi již zmiňovaným Spaceym a S. L. Jacksonem, který je v hlavní roli také naprosto skvělý). 90 % ()
|75%| Rozhodně je to kvalitní kousek a příspěvek k devadesátkovým thrillerům. V mých očích se samozřejmě nejedná o nic extra světoborného. Přesto klady převyšují nad zápory, které tu snad ani nejsou. Vylepšit by se dalo ledacos, ale v rámci žánru vše podstatné šlape jak hodinky. Možná nějakou více překvapující scénu či lepší zvrat ke konci by to chtělo, ale nebudu tu zbytečně kritizovat. Celé to bylo celkem napínavé, hlavní hrdina Samuel L. Jackson to zahrál výborně včetně Kevina Spaceye – těžko říct, který z těch dvou mě bavil víc. Jackson si svou roli vyjednavače užil a sehrál skvěle. Ostatní vedlejší postavy zahráli rovněž věrohodně. Dějově a scénářem to není moc složité, k tomu ten pěkný a typický look z 90.let. Nemám proč si stěžovat, zábavná podívaná to byla. ()
Photo © Warner Bros. UK
- Danny (Samuel L. Jackson) a Chris (Kevin Spacey) ve své diskuzi zmiňují western Shane (1953). (Mirokukii)
- Dannyho (Samuel L. Jackson) manželka zmiňuje jméno syna Jeremyho. Jeremy Roenick je jméno hokejisty hrajícího za tým Chicago Blackhawks ve městě, kde se film natáčel. (Conspi)
- V závěru filmu předá vyjednavač Chris Sabian (Kevin Spacey) všechny diskety s důkazy náčelníku Frostovi (Ron Rifkin) a Frost je zmáčkne a zničí ve své ruce. Za chvíli ovšem vychází Chris s Dannym Romanem (Samuel L. Jackson) ven a v levé ruce zase drží disketu. (Jedza)