Reklama

Reklama

Staré báje vikingů

  • Česko Starověký příběh: Když slunce bylo bohem (více)
Polsko, 2003, 135 min

Obsahy(1)

Polský historický akční fantasy snímek natočený na motivy románu Jozefa Ignace Kraszewskiho. V předkřesťanském Polsku 9. století se na venkově setkáváme s prostými obyvateli pečujícími o svou půdu a velebícími sluneční božstvo. Pak se zde vynoří mocichtivý princ Popiel a vikinská armáda a nastane doba krvelačného a barbarského násilí, proti kterému se postaví osamělý válečník a slavný lučištník Ziemowit. (Filmbox)

(více)

Recenze (90)

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborne spracovaná legenda o prvých Piastovcoch. Nie sú tu síce žiadne ohromujúce bitky ani iné megalomanské prvky a vizuálne efekty niekedy donútia privrieť oči, ale výprava a všetko okolo bolo fantastické. Na dôvažok aj skvele zahraté a so sympatickými hercami. Stačilo už len nechať sa unášať pekným príbehom o láske, neoblomnosti, šikovnosti, ale aj chamtivosti, tyranii a zrade... Jednoducho dôstojné spracovanie prvých stránok z Gallus Anonyma. 75/100 ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Hold poláci tyhle historické kostýmovky umí. Staré báje nejsou tak akční a vtipné jako jiný režisérův film Ohněm a mečem, ale i tak jsou slušnou podívanou. Krásně a velkolepě - tak jak se na podobný žánr sluší - zobrazují staré zvyky, způsoby a hlavně pověry starých poláků. Casting se taky povedl. Poláci se nijak nemýtizují. Většina z nich je vyobrazena jako banda špinavých neurvalců. Ale asi tak nějak to mohlo opravdu v té době vypadat. Ne nejsou tu žádní nažehlení uvědomělý hrdinové jako třeba v Troji. Staré báje zdobí rovněž opravdu překrásné exteriéry, kostýmy a vůbec výtvarná stránka filmu je mimořádná. Mínusem jsou někdy neúměrně přetahované scény za doprovodu tklivé hudby, jenž se mění na kýčovitou. A taky hlavní herci nepředvádí nijak výrazné výkony. Celkově jsou Staré báje z dob kdy Slunce bylo bohem příjemnou oddechovkou. Takovou krvavější nenáročnou pohádkou pro dospělé, které by prospěla o 15 minut kratší stopáž.. ()

Reklama

gumli 

všechny recenze uživatele

Poľský historický film s prvkami fantasy.A veľmi dobrý.Je zaujímavé,keď Poliaci urobia historický film,stále im to vyjde.Videl som ich dosť,ale ani jeden si nezaslúžil menej ako tri hviezdičky.Dokonca vyšiel na DVD aj v USA pod názvom When The Sun Was God:An Ancient Tale.Dej filmu je ešte v predkresťanskom Poľsku v 9.storočí,kresťanstvo tam prišlo neskôr ako u nás.Pohanské rituály,pohanský pohreb,nádherná lesná krajina.Je to zmes poľského folklóru a poľskej histórie.Nájazdy Vikingov,krvavé bitky,aj milostný príbeh.Film bol natočený podľa poľskej legendy o krutom kniežati Popolovi.Silný príbeh,boj dobrá a zlá,ľudskej vášni a aj o chamtivosti a túžbe po moci za každú cenu. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Nacpat do českého distribučního názvu Vikingy je dost zavádějící. Ne že by ve filmu nebyli, ale jejich role je okrajová ve srovnání s hlavním tématem, kterým je vznik nejprve knížecí a později královské polské dynastie Piastovců. Hlavním hrdinou je mýtický Siemovít, pradědeček prvního historicky doloženého piastovského vládce Měška I., který se zasloužil o christianizaci Polska. A i tady platilo cherchez la femme: Aby se Měšek mohl oženit s českou přemyslovskou princeznou Doubravkou, která byla křesťanka, musel se nechat pokřtít... Ale o tom příběh filmu není, ten se odehrává v zatím ještě pohanských časech 9. století. -------- V titulcích filmu uvedeno: český název Staré báje Vikingů: Když Slunce bylo bohem; originální název Stara Baśń: Kiedy Slońce bylo Bogiem. ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku dosť nudné a zdĺhavé, no neskôr sa to trochu rozbehlo. Dej sa pomalšie rozvíjal, ale do konca už to bolo celkom fajn. Herci boli obyčajní, ale od poliakov som toho veľa nečakal. S vikingmi to moc nemalo spoločné aj keď sa tam na konci objavili a boj hlavného hrdinu s vikingom bol celkom pekný. Historických bitiek bolo málo na taký dlhý film a kvalitné neboli. Keby to bolo o niečo kratšie. 60%. ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama