Peter YatesKamera:
Christopher ChallisHudba:
John BarryHrají:
Nick Nolte, Jacqueline Bisset, Robert Shaw, Dick Anthony Williams, Earl Maynard, Louis Gossett Jr., Eli Wallach, Robert Tessier, Peter Benchley, Bob MinorVOD (1)
Novomanželé David (Nick Nolte) a Gail (Jacqueline Bisset) jedou na svatební cestu na Bermudy. Když se potápějí mezi útesy, najdou na dně starý vrak lodi. Brzy zjistí, že nejsou jediní, kdo se o vrak zajímá. Jde o legendární loď s pokladem, jejíž místo potopení bylo po dlouhou dobu neznámé. David a Gail se rozhodnou legendární poklad vylovit. Musí však čelit nástrahám ostatních zájemců o poklad, kterých stále přibývá. (Bonton Home Video)
(více)Recenze (116)
Hlbina je prípad únikového filmu, pri ktorom som dvakrát unikol do ríše snov. Našťastie som film nepozeral "naživo" v televízii, takže som sa k nemu mohol vrátiť. Aj o snoch sa tu rozpráva, takže možno v tom bude aj nejaký podtext. Absolútny priemer, ktorý poteší solídnou výpravou a svojim spôsobom aj naivnými hereckými výkonmi úplne všetkých hercov, ktorí vedeli, v čom hrajú a chceli sa jednoducho iba zabaviť pri vode namiesto dovolenky. Namiesto poriadneho záveru v podobe zakončenia rozohratých motívov nás čaká iba akýsi sek, ale po dvoch hodinách takéhoto oddychového balastu je to možno aj lepšie, ako doriešiť wodoo mytológiu (načo ju tam vlastne dávali?) a pridať dovetok "čo s klenotmi". ()
Hlubina byla ve své době legenda.Jako puberťáci jsme na to šli do kina snad desetkrát už jen kvůli začátku, kde plave Bissetová v tričku bez podprsenky.Ano, tak zkurwená doba to byla.Film byl skvělý a tak nízké hodnocení si určitě nezaslouží.Nechápu, jak tohle může někdo označit za béčko.zřejmě dnešní puberťáci, které už nic nemůže překvapit.Jsou velmi ochuzeni. ()
Hlubina je především dobře vypadající dobrodružný film, plný perfektně zvládnutých podmořsýkch záběrů, na které bych se vydržel dívat celou věčnost snad i bez děje. Co je ale slabší je to co se děje nad hladinou. Nejvíce filmu schází jakákoliv propracovanost postav. Obzvlášť u těch hlavních není někdy zřejmé, co je nutí konat tak právě tak jak konají, nebo proč jsou tak zapáleni pro hledání pokladu, když je to může stát život a stejně jim z toho nic nekápne. Události a padouši se dějou tak nějak nahodile bez zřejmé dějové logiky. Škoda. ()
Přiznám se, že ačkoliv jsem knihu Petera Benchleyho (autora Jaws a The Beast) nikdy nečetl, tento film jsem viděl v dětství několikrát. Až doteď jsem netušil, že je zařazený do hororového žánru. O horor se však otírá jen opravdu nepatrně a spíše bych v něm viděl dobrodružný thriller (drama), ve kterém nejvíce diváka zaujme především nádherné podmořské záběry a Jacqueline Bisset v průhledném bílém tričku. Tyto dva „prvky“ mi uvízli v hlavě již tehdy a ani tentokrát nenastala změna. Děj mě nenudil, akčních scén tu bylo dost a atmosféra byla vybudována opravdu slušně. Dozajista tomu kromě žraloků dopomohli i černošští gangsteři a jejich voodoo. 60% ()
Podvodní záběry na jedničku, které fungují i jako schopný napínák. K tomu příběh jak z pera Indiana Jonese a je tu Hlubina. Více dobrodružný a mysteriozní než horor, ale hlavně opravdu povedený film, který mě od začátku do konce bavil. A to nejenom příběhem, ale také pohledy na Jacqueline Bissetovou nebo na sympatické herecké výkony Nicka Nolteho nebo Roberta Shawa. ()
Photo © Columbia Pictures
- O roli Romera Treece, kterého nakonec ztvárnil Robert Shaw, se ucházeli a byli s rolí spojováni Sean Connery, Robert Mitchum, Burt Lancaster a Charlton Heston. (dokec)
- Natáčelo se v podmořském ráji na Panenských ostrovech. (ČSFD)
- V roce 1980 byla Hlubina rozšířena o 53 minut nových záběrů, aby mohla být odvysílána jako dvoudílný televizní film. (Cherish)