Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Gertrude „Trudy“ Ederle (Daisy Ridley) se narodila v roce 1905, vyrostla na Manhattanu a ve dvanácti letech vstoupila do ženské plavecké asociace (WSA), ve které se začala učit americký kraul. Vytvořila mnoho národních i světových rekordů, na Letních olympijských hrách 1924 v Paříži získala dvě individální bronzové medaile a jednu zlatou ve štafetě, a o rok později se rozhodla pokusit přeplavat jako první žena v historii Kanál La Manche. Film Dívka a moře ukazuje tuto její cestu poměrně přesně. (Jirka_Šč)

(více)

Zajímavosti (10)

  • Trudy Ederle byla první plavkyní, která překonala kanál La Manche stylem kraul. Plavci před ní plavali prsa. (Jirka_Šč)
  • O tom, zda Jabez Wolffe (Christopher Eccleston) opravdu otrávil čaj Trudy (Daisy Ridley) během jejího prvního pokusu o přeplavání Lamanšského průlivu, se dodnes diskutuje. Faktem ale je, že Wolffe se pokusil přeplavat průliv 22krát, pokaždé neúspěšně, a nedokázal akceptovat, že by se tento úspěch dal přičíst ženské sportovkyni. V klíčový moment, kdy byla Trudy vytažena z vody Ishakem Helmymem na příkaz Wolffeho, se podle pozdějších svědectví plavkyně snažila jen uvolnit, zatímco Wolffe všem tvrdil, že měla křeče a byla v ohrožení života. Tato neshoda způsobila, že si pro svůj druhý pokus jako trenéra zvolila Billa Brugesse (Stephen Graham), který měl s přeplaváním Lamanšského průlivu bohaté zkušenosti, sám jej úspěšně přeplaval na 16. pokus (6. září 1911) a Trudy v jejím počínání mimořádně podporoval. (imaginer21)
  • Trudy Ederle (Daisy Ridley) vítaly po jejím návratu na Manhattanu více než 2 milióny lidí. (Jirka_Šč)
  • Jeden z členov obsadenia, Peter Stoychev, ktorý hrá 'plavca cez kanál La Manche č. 1', je bulharský plavec, ktorý v roku 2007 prekonal svetový rekord v najrýchlejšom preplávaní kanála La Manche a tento rekord držal päť rokov medzi rokmi 2007 a 2012. (Arsenal83)
  • Celý film bol natočený v Bulharsku, v Sofii a na mnohých miestach pozdĺž pobrežia Čierneho mora. (Arsenal83)
  • Do hlavnej úlohy Gertrude Ederle bola pôvodne obsadená Lily James. Po tom, čo výroba na pár rokov zamrzla, došlo k preobsadeniu a hlavnú rolu získala Daisy Ridley. (Arsenal83)
  • Pôvodne sa mal film vydať na streamovacej službe Disney+, no Disney sa rozhodlo uviesť film do kín po pozitívnych testovacích projekciách. (Arsenal83)
  • Vývoj filmu sa začal v roku 2015 po tom, čo producent Jerry Bruckheimer získal filmové práva na knihu Glenna Stouta z roku 2009. Natáčanie prebiehalo medzi májom a júnom 2022. (Arsenal83)

Reklama

Reklama