Reklama

Reklama

Ratatouille

  • USA Ratatouille (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Poznejte Paříž, město nekonečných možností a gurmánský ráj, z nové perspektivy a zamilujete si ji! V jedné z nejlepších pařížských restaurací sní krysák Remy odvážně o tom, že se stane vyhlášeným francouzským kuchařem. Nenechá se zviklat výtkami ostatních členů rodiny, aby se spokojil pouze s tradičním životem obyčejného hlodavce, a s pomocí kamaráda Linguiniho, stydlivého a podřadného odnašeče odpadků, se vydá na cestu těch nejnepravděpodobnějších zážitků, humorných kousků a kulinářských triumfů, o kterých by jeden bez druhého ani nesnili. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (1 305)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Dokonale vybrúsený klenot... A to je jeho drobný problém. Všetko je tam akosi príliš presne dávkované, akcia, humor i vážnejšie momenty, dokonca aj spontánnosť je tam presne dávkovaná ;-). Kvôli tomu (a kvôli okamihom príliš infantilného humoru, ktorý potešil deti v kine, ale mne prišiel fakt plytvaním nádhernou animáciou) dávam "len" 90%. Každopádne je to skvostný animák, chlapíci z Pixaru sú bohovia a Brad Bird medzi nimi sedí ako Zeus, ktorému John Lasseter maximálne tak podáva blesky ;-)... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No, ze by to byla takova super pecka, to zas ne, proste jen nadprumernej animak. Jsou tu asi tak dva hlavni problemy, jednak to je lehce predvidatelnej pribeh, kterej se nevyhnul nekolika klise a obcas se navic snazi drobet poucovat a druhej problem je, ze ke konci uz filmu lehce dochazi dech. No a navic jako komedie fakt moc nefunguje, vtipku tu je jen par. Ale jinak animace je az na par drobnosti naprosto perfektni, film ma prijemnou hudbu, je sviznej a skutecne z neho dejchne takova ta francouzska uvolnena atmosfera a sem tam tu je nakej super napad. A to je asi tak vse, bavil jsem se, nenudil jsme se, ale hotovej z toho nejsem. ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Nakonec i já jsem podlehnul příznivým referencím na onu vyhlášenou restauraci jménem Pixar a vyrazil jsem do jejich útrob rozhodnut posoudit kvalitu jejich proslulé kuchyně na vlastní chuťové buňky. Již interiér samotného podniku dával tušit, že jsem právě vstoupil do stravovacího zařízení, jemuž přísluší přívlastek luxusní. Pokrmy byly nošeny na zlatých mísách a víno se nalévalo do křišťálových pohárů. Na efekt dobré, mne však zajímalo především jídlo samotné. Když přede mne číšník položil talíř s malebně vypadající krmí, bylo mi hned jasné, že šéfkuchař své řemeslo ovládá na úrovni mistra a ani jeho kuchtíci v ničem nazaostávají. Leč možná místní kuchyni trochu chybí větší fantazie, větší kreativnost, či řekněme touha zkoušet něco nového. Dostalo se mi pokrmu umně připraveného a náramně chutného, avšak v principu jednoduchého a prostého. Mnohé mlsné jazýčky by mohly být i tak maximálně spokojeny, mé chuťové pohárky jsou však zhýčkanější. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Málokdo ví, že příběh může být částečně inspirován skutečnou událostí. 24.2.2003 totiž Bernard Loiseau, majitel restaurace La Côte d'Or a několikrát vyznamenaný známý šéfkuchař, spáchal sebevraždu v důsledku udělení nižšího hodnocení v prestižním průvodci po restauracích Michelin. Po Ratatouille se naopak Brad Bird dostává do prestižního seznamu režisérů animovaných filmů. A před dvanácti lety Pixarem hozenou rukavici stále nikdo nezvedá. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Já chcu doma taky takovou "myšku":) Kdyby se rej těchto roztomilých krys dostal před zraky Štětináčovi z Bratrstva Kočičí pracky a nebyli by dost rychlí, nejspíše by si jich dokázal pochytat tolik, co je jen libo:) Pixar samozřejmě opět válí (jak jinak, že:). Tentokráte se pracovité ruce jeho úchvatné tvorby semknuly okolo jedné restaurace v Paříži. Pro uskutečnění svých záměrů do svého plánu zapojil pihatého, nosatého, outsiderského kluka, který se stane druhořadým vynašečem odpadků. Dále nekompromisní, avšak chápavou a přívětivou černovlasou kuchařku, nepříčetného a věčně rozlíceného šéfkuchaře velikosti skřítka, původem německého chlapíka coby zástupce šéfkuchaře s vražedným pohledem a nakonec i toho nejváženějšího a nejobávanějšího kritika. Hlavním hrdinou je však ten nejmenší ze všech. Je to krysa. A má (je) pod čepicí:) Nedokáže se smířit s tím, že by se stravovala jako krysa, žila jako krysa a měla vztah k lidem jako krysa. Je totiž vysoce inteligentní a společenská. Jmenuje se Remy a jednou bude dost možná nejlepším kuchařem v Paříži. Ratatouille je přesně takový, jak si představujete, že by delikatesní, jedinečná a chuťové buňky naplňující specialita od Pixaru měla být:) Tento "chod" obsahuje mimo jiné i důležité a osvědčené přísady jako krásnou animaci i kameru, záběry na osvětlenou Paříž, svižné tempo v ději, roztomilý příběh s jemnou špetkou dojemnosti a především také množství scének, které úspěšně dokáže způsobit záchvaty smíchu, stejně jako dokáže vytvořit velké, upřímné úsměvy na tvářích diváků. "Bloudí tu fantom krysího ducha!" :) ()

Galerie (57)

Zajímavosti (60)

  • Celosvětová premiéra proběhla 22. června 2007 v Hollywoodu (Kalifornie, USA). (Varan)
  • Mezi odbornými konzultanty filmu byl i legendární Thomas Keller, dlouhodobě považovaný za jednoho z nejlepších šéfkuchařů světa. V kontextu s dějem filmu je půvabné, že Keller je - kromě úžasné řemeslné zručnosti a proslulého perfekcionismu - proslulý mimo jiné i tím, že často používá novátorské postupy pro vytváření rafinovaných pokrmů, které v hostovi podprahově vyvolají vzpomínky na něco důvěrně známého. Pro vskutku vymazlenou verzi titulního pokrmu, kterou v závěrečné pasáži připravuje Rémy (Patton Oswalt), Keller zkombinoval tradiční provensálský recept na ratatouille s tureckou kuchyní inspirovaným "konfitem byaldi". Podle tohoto  "oficiálního" receptu, který Pixar s Kellerem zveřejnili, si jej můžete připravit i doma... máte-li ovšem odvahu pustit se do pořádné piplačky. Nejprve si samozřejmě připravte všechny PŘÍSADY:
    - Zelenina: 1 cuketka, 1 japonský lilek, 1 žlutá tykev, všechny do 150 gramů, nakrájené na tenoučká, méně než dvoumilimetrová kolečka. 4 oválná rajčata, nakrájená stejným způsobem. 1/2 lžičky nasekaného česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1/8 lžičky lístků tymiánu, košer sůl, čerstvě mletý pepř.
    - Piperáda: 1/2 červené, 1/2 žluté a 1/2 oranžové papriky, všechny zbavené semínek, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžička jemně nasekaného česneku, 110 g jemně nasekané cibule, 3 rajčata o celkové váze přibližně 350 g, oloupaná, zbavená semínek a jemně nasekaná (šťávu uchovejte), 1 snítka tymiánu, 1 petrželová nať, 1/2 bobkového listu, košer sůl.
    - Zálivka: 1 lžíce panenského olivového oleje, 1 lžíce balsamikového octa, hrst čerstvých bylinek (kerblík, tymián, květy tymiánu, košer sůl, čerstvě mletý černý pepř). Máte? Tak teď směle do toho a následujte tento POSTUP:
    - Předehřejte troubu na 230 stupňů. Půlky paprik naskládejte řezem dolů na alobalem vyložený plech. Pečte asi patnáct minut, dokud se neuvolní slupky. Nechte vychladnout, oloupejte a jemně nasekejte.
    - Do středně veliké pánve či kastrolu nalijte olej a nasypte česnek a cibuli. Na mírném ohni nechte asi 8 minut změknout, ale ne zhnědnout. Přidejte rajčata a rajčatovou šťávu, tymián, petržel a bobkový list. Zvolna duste asi 10 minut doměkka - mělo by zůstat jen malé množství tekutiny a směs by neměla hnědnout. Přidejte papriky a povařte je až změknou. Podle chuti osolte a vyjměte bylinky. Směs rozprostřete po dně zapékací pánvičky s průměrem 20 cm. Jednu lžíci směsi dejte stranou.
    - Předehřejte troubu na 135 stupňů. Ve středu pánvičky s piperádou vytvořte z 8 koleček zeleniny kroužek. Druhy střídejte a plátky klaďte tak, aby se překrývaly. Obdobným způsobem vyložte celou nádobu soustřednými kružnicemi. Dbejte, aby se jednotlivé kružnice překrývaly a vrstva zeleniny se směrem ke středu nepatrně zvedala (není nutné spotřebovat všechnu zeleninu).
    - V míse smíchejte česnek, olej a tymián, podle chuti osolte a opepřete. Rozsypejte po zelenině. Pánev přikryjte alobalem - kolem okrajů jej těsně upevněte. Pečte zhruba dvě hodiny, dokud nebude zelenina křehká (zkuste špičkou nože), sejměte alobal a pečte neodkryté ještě dalších 30 minut. Pokud zelenina začne hnědnout, znovu zakryjte alobalem. Zůstane-li v pánvi příliš veliké množství tekutiny, zredukujte ji na mírném plameni. (V této fázi můžete pokrm nechat vychladnout, zakrýt a uchovat v ledničce až dva dny. Podávejte studený nebo ohřátý v troubě při 175 stupních.)
    - Zálivka: smíchejte zbylou piperádu, olej, ocet a bylinky, podle chuti osolte a opepřete.
    - Nechte byaldi lehce znědnout na grilu. Naporcujte na čtvrtiny a pomocí ploché obracečky velmi opatrně přeneste na talíř a rozhrňte do vějíře. Pokapejte zálivkou. Podávejte teplé. (NIRO)
  • Linguiniho (Lou Romano) byt se nachází v pařížské čtvrti Montmartre. (Cheeker)

Související novinky

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Čekají nás Auta 3 a Úžasňákovi 2

Čekají nás Auta 3 a Úžasňákovi 2

20.03.2014

Disneyovský šéf Bob Iger se předevčírem dělil s akcionáři o momentální stav mnoha chystaných projektů. Jak známo, Disney mimo jiné vlastní Marvel, Pixar a Lucasfilm, došlo tedy na řadu značek, který… (více)

Pixaři jdou do „živé akce“

Pixaři jdou do „živé akce“

17.03.2008

Ne že by je digitální animáky už nebavily, nebo jim snad málo vydělávaly (neodolatelné trailery na novinku VALL-I naznačují, že o jedné z čelních pozicí v řebříčku největších letních hitů je… (více)

Reklama

Reklama