Reklama

Reklama

Strašák

Trailer

Na prašné silnici kdesi na jihozápadě se potkají dva tuláci. Propuštěný trestanec Max (Gene Hackman), který má rád teplo (a proto má na sobě několik vrstev svetrů) a taky hospodské rvačky, kvůli nimž se často dostává do konfliktu se zákonem, a bývalý námořník Lion (Al Pacino), křehký důvěřivý mladík, který cestuje za svým dítětem, jež nikdy neviděl. Oba muži spojí své síly a cestují ve dvojici, stopem, na nákladních vlacích, jak se dá. Nejdřív do Denveru za Maxovou sestrou, pak do Detroitu za Lionovou ex-manželkou a nakonec do Pittsburghu, kde má Max našetřené peníze a hodlá si za ně otevřít umývárnu aut. Jejich tragikomická anabáze za štěstím v netečném světě má však víc zákrut, než oba předpokládali. Nakonec to nejcennější, co na své cestě získají, je vzájemné přátelství... Snímek Strašák (1973) režíroval bývalý fotograf Jerry Schatzberg (nar. 1927), jenž předtím zaujal působivým portrétem narkomanů Panika v Needle Parku. Do hlavních rolí obsadil nastupující herecké hvězdy Hackmana a Pacina, kteří se mu odvděčili mistrovskými výkony, překonávajícími i slabší místa v původním scénáři Garryho Michaela Whitea. Film měl svou mezinárodní premiéru na MFF v Cannes, kde byl oceněn Zlatou palmou (ex aequo s britským snímkem Námezdní síla). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (181)

Skip 

všechny recenze uživatele

Příběh dvou tuláků, kteří rozvíjí svůj plán na myčku aut v Pittsbughu je především díky ústřední herecké dvojici Gene Hackman + Al Pacino něčím, na co se delší dobu nezapomíná, a přitom jde v podstatě o docela prostý příběh, žádná velká dramata, až na to jedno, které filmu jaksi podráží nohy v poněkud hysterickém závěru. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Umím si představit, co to bylo v těch sedmdesátejch letech asi za pecku, když za těžkýho totáče nechali ty kluky český nevybouřený čuchnout si k beatnickýmu stylu života. Najednou tady byla alternativa k loser postavení, který se asi týkalo většiny, jenže jet tím vlakem z Kladna do Ostravy není asi vono, takže to stejně nikam nevedlo. Mladej Pacino je naprosto úžasnej a Jirka Sovák v roli drsňáka mu trochu snažším hraním slušně sekunduje. Všem divákům je asi jasný, kam cesta vede, ale o cíl tu jde i když víte, že je nedosáhnutelnej. Pro fanoušky Půlnočního kovboje povinnost. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Snímka pre mňa znamená pekné spomienky na sedemdesiate roky a výborné výkony dnes už dvoch hviezd Al Pacina a Gena Hackmana. Takých filmov zaoberajúcich sa ľuďmi na okraji spoločnosti v Štátoch veľa nevzniká. Obaja hrdinovia sa na podivnej ceste dostávajú do rôznych potýčok a dokonca skončia aj vo väzení. To ich ale nezbavuje optimizmu a radosti zo života, aj keď ciele, ktoré si zadali nie sú príliš reálne. Tiež záver filmu nevyznieva príliš veselo a práve koniec ma donútil odobrať jednu hviezdičku, pretože som bol dosť sklamaný - dokonca nahnevaný, pretože to považujem za otvorený koniec, akoby scenárista počas filmu umrel a dielo nieje dokončené. Úprimne by ma zaujímalo, čo sa stalo s tým veselým "chlapcom", ktorého sa nám tak úspešne snažili obľúbiť počas celého filmu. PS: (spoiler) Al Pacino zahral úžasne scénu s pokusom o znásilnenie, až som mal pocit, že sa to stalo naozaj. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Ta zdlouhavost a "civilnost" mi nevadila ale nemůžu se ubránit dojmu, že to je další film, který byla větší zábava natáčet, než na něj později koukat. Nechat diváka na konci viset v prázdnotě uprostřed dramatické situace, to zavání znouzectností a osobně mě to trošku nasralo. Celkový dojem by napravil možná jen Scarecrow 2 natočený dnes se 70.letým Pacinem a 80.letým Hackmanem :D Dva staříci a krachující myčka-to by byl panečku biják. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Na opuštěné cestě se potkají dva stopaři, jemný námořník Lionel (Al Pacino) s právě propuštěním vězněm a drsňákem Maxem (Gene Hackman), který směřuje za svým snem a nabídne Lionelovi jestli nechce jet s ním. Vydávají se na zběsilou cestu během níž se zúčastní několika rvaček a dokonce se dostanou i do vězení. Výborná roadmovie, která není příliš známá a tudíž i hodně nedoceněná. Snímek o přátelství a touze splnit si sen, zrežíroval Jerry Schatzberg, který dva roky předtím obsadil Al Pacina do jeho první velké role. Moc příjemný (ke konci spíše smutný) snímek, u kterého ty dvě hodinky utekly jako voda........ ()

Galerie (48)

Zajímavosti (7)

  • Gene Hackman byl tak zklamaný komerčním neúspěchem filmu, že se od té doby začal zaměřovat výhradně na komerční projekty. (akisha)
  • Když se jdou Max (Gene Hackman) a Lion (Al Pacino) na začátku filmu nasnídat do jídelny, v jukeboxu hraje píseň zpěváka Michaela Nesmithe Silver Moon. (D3VIL)
  • Gene Hackman prohlásil, že role Maxe Millana v tomto filmu je jeho vůbec nejoblíbenější ze všech rolí, které kdy dostal. (D3VIL)

Reklama

Reklama