John Andreas AndersenKamera:
Pål Ulvik RoksethHudba:
Kristoffer LoHrají:
Sjur Vatne Brean, Erik Hivju, August Wittgenstein, Lars Berge, Erik Madsen, Ines Høysæter Asserson, Magnus Dugdale, William Gundersen, Flo Fagerli (více)VOD (1)
Druhá světová válka je na spadnutí a mladý Nor se odvážně rozhodne nacistům vzdorovat. Svým bojem za svobodu přitom utváří i budoucnost celé země. (Netflix)
Po dlouhý době film na Netflixu, kterej má vysokýý hodnocení, ale stejně je mu to prd platný... Film postrádá napětí, což je díky tomu, že vlastně víš, že hlavní hrdina přežije. Taky je blbý, že ten pán se neustále v příběhu objevuje, což mě odtrhávalo od příběhu. Klobouk dolů před ním, to se ví. S náckama to nebylo nikde lehký a věřím, že podobneých příběhl by se našlo v každý okupovaný zemi tucet... ()
Filmů o hrdinských činech odboje za 2. světové války bylo natočeno mnoho, tento považuji za velmi povedený a zavede nás do Norska. Špionážní služba v zájmu exilové vlády, vyhazování klíčových budov do povětří a fyzická likvidace nacistů a zrádců norského lidu, to byla činnost agenta 24, na kterou během filmu vzpomíná během přednášky po studenty. ()
Filmový příběh o obyčejném hrdinovi z 2. světové války prosřihán debatou "dokumentární" debatou Gunnara se studenty v současné době. Film nemá až na pár vystřelů a výbuchů (ty byly mimochodem skvěle natočený) akční válečné scény, jeho síla spočívá v ukázkovém střetu odvahy, ale i svědomí. Komornější válečný film, který je postaven na jednání hlavní postavy, má skvělej vizuál a silný vnitřní obsah. ()
Zdařilé životopisné válečné drama.. Hlavní postava (Gunnar) má v sobě dostatek odvahy vzepřít se Němcům za 2. světové války a aktivně se účastní odboje.. Filmové přiblížení norského boje proti nacistům na mě působilo uvěřitelně, celé té partě jsem držela palce pro štěstí, bohužel realita byla krutá... Druhá časová rovina snímku o vyprávění studentům byla také poutavá i zajímavá, ovšem zároveň i jasným důkazem toho, že životní zkušenost je nepřenosná.. ()
Núti človeka k zamysleniu, či je pre malé národy výhodné robiť odboj voči brutálnej presile. Stálo to tisíce popravených za to, že sa podarilo vyhodiť do vzduchu 5 budov a zabiť pár týpkov so zlými povahami? Na Slovensku povstanie.. 6 000 obetí, desiatky vypálených obcí a vyvraždených civilistov.. v Česku atanetát na Heydricha, odplata bola krutá.. Pritom vojna skončila a všetci tí mŕtvi mohli žiť a kolaborantov pozatvárať.. ono vojna vždy skončí.. ()
- Názov filmu je rovnaký ako najznámejšie krycie meno Gunnara Sønstebyho, ktorý sa sám ako starý muž objavuje aj vo filme. (Arsenal83)
- Sønsteby vysvetlil svoju schopnosť prejsť vojnou bez zajatia tým, že vykonával mnohé svoje akcie sám a tiež tým, že si dokázal vyrobiť vlastné falošné doklady totožnosti. Dokázal tiež falšovať (napodobniť) podpis šéfa nacistickej polície Karla Marthinsena. (Junk)