VOD (1)

Třiadvacetiletá Aneta spáchala sebevraždu třinácti ranami nožem. Ne, nejde o námět hororové sci-fi, ale o oficiální závěr české policie. A také o příběh snad nejkontroverznějšího kriminálního případu moderní historie, jehož pozadí filmaři dokumentovali dlouhých pět let. Jakou roli v případu hrál milostný trojúhelník, mafie, drogy a tajemný Libanonec? Aby po letech jak matka Anety, tak veřejnost dostaly odpověď na tyto otázky, postavili filmaři ve studiu přesnou kopií místa činu. Na tomto místě proběhla rekonstrukce za účasti předních světových expertů z oblasti psychologie, toxikologie, patologie a biomechaniky. Budou závěry britských, kanadských, amerických a francouzských odborníků odpovídat těm, k nimž dospěla česká policie? Dočká se matka oběti po deseti letech alespoň pravdy? (Donart Film)

(více)

Trailer

klukluka

Tady máme hodnotit filmařinu a ta byla podle mě výborná. Nechápu, že se v komentářích opakovaně objevuje, že jde o standardní true crime..? Já osobně jsem podobný koncept viděl kdysi v Klusákově V síti a ve von Trierově Dogville, ale to byly žánrově jiné filmy a druhý takto perfekcionisticky pojatý true crime dokument si nevybavím. A výtka, že film nedává jasnou odpověď na tu zásadní otázku? Nedává, není to soud. Ale indícií, že kriminálka nasekala v rámci (ne)vyšetřování mraky chyb, jsme dostali až až. ()

zetxyz

Paradoxně myslím že dokument udělal největší službu policii ČR, protože sebevražda nyní vypadá mnohem věrohodněji než předtím. Rekonstrukce zločinu moc jinou verzi než sebevraždu nastínit nedokázala a v závěru tím potom to, že policie na počátku vyšetřování nejspíš zvorala co mohla, z pohledu diváka trochu ztrácí na důležitosti. ()

oveckaoa

Aneta šla s nějakým Arabem (Ahmed)  a ´´kamarádkou,, do baru se sjet pak to šly do nějakého bytu a Aneta se ´´zabila,,.  Na tom by nebylo nic zajímavého akorát, že ona nesnášela krev (tohle by se možná dalo vysvětlit těmi drogami) a zabila se pobodáním 13 ranami (což mě přijde na sebevraždu blbost pokud by se chtěla opravdu zabít proč by si třeba nepodřezala žily nebo podřízla krk proč by se takhle ´´mrzačila,, pokud to nebyla sadomasochistka což nejspíše nebyla?). Policie to uzavřela jako sebevraždu , ale její matka si myslí, že to byla vražda  a udělal to Ahmed. Její verzi potvrzuje i to, že Ahmed byl sám pobodán (on tvrdí, že tím jak jí chtěl sebrat nůž) , že při druhé pitvě se ztratilo Anetino srdce tak, že pitva nemohla být udělána pro verzi o sebevraždě hovoří jen na konci nějaký kriminalista v důchodě , že na stole byly skleničky a pokud by to byla vražda ty skleničky by byly na zemi třeba což je , ale slabý důkaz je tam řečeno, že mu povolili si tu ruku ošetřit tak jim mohli povolit i ty skleničky postavit pokud leželi na zemi. Podle mně ji zabil ten Ahmad možná se tam předtím pohádali (proto před smrtí volala tu policii) možná ho vyprovokovala těmi řečmi o její vraždě co on sám řekl při výslechu ujely mu nervy a zabil ji pak si domluvil s tou ´´kamarádkou,, na výpovědích a uhráli to na sebevraždu a jelikož byl informátorem fízlů tak mu to prošlo. Nejsmutnější je to, že ti fízlové vyhrožují i jejim kamarádům , aby nic neřekli a prochází jim to.  Ne nadarmo se říká ACAB (all cops are bastards) 60 procent ()

dubinak

Pojetí a zpracování dokumentu si zaslouží nejhlavnější plusové body. Dokázalo si mě to poměrně slušně udržet a přála jsem si, aby to ještě pokračovalo. Horší je to potom ale už s tím reflektováním po dokumentu a uvědomněním si, že nic není černobílé a velice silně tomuto dokumentu chyběla nestrannost a pohled druhé strany, nebo alespoň pestřejší výpovědi známých zemřelé nebo známých samotné matky. Přišlo mi, že ten dokument se točí opravdu hlavně pro matku a vlastně toho strašně moc nebylo řečeno. Ač je to případ nadmíru šokující, to osvětlení charakteru Anety z nejrůznějších pohledů jejích blízkých tam žalostně chybělo. Ten fakt, že policejní orgány opět selhaly na mnoha úrovních je nehorázný, ale bohužel naprosto nedostižný, na což se snaží dokument poměrně dobře poukázat. Kdybych mohla mít nějakou jednu super schopnost, určitě bych chtěla rozkrývat právě tyhle nevysvětlitelné záhady a vědět, co a jak se opravdu stalo a aspoň zčásti pochopit. ()

FeriusParfax

Obrovské překvapení! Celý dokument jsem hltala a už jsem se těšila, až si s partnerem povíme dojmy a výsledky našeho bádání. A i když se tvůrci opravdu snažili, aby si divák odnesl z kina spíše pocit nespravedlnosti a nesouzené vraždy, tak se kloním k sebevraždě. Za pochybných okolností plných chyb. Ale z toho, co je předloženo si zkrátka neumím představit, že by ji někdo zabil. Nebyl vyřčen motiv k vraždě, neměla vůbec žádné obranné zranění, přesvědčil mě i pan Štoček, který už na pohled a na základě několikaletých zkušeností ví, co dělá a má to tzv. v oku. A dokonce i věřím, že mohlo jít o psychózu. Kokain, alkohol a třeba i špatné rozpoložení udělají jistě své. A navíc, kdo by vraždil nožem na ovoce? Na vraždu přeci šáhnu po pořádným, naostřeným sekáčku. Vadilo mi takové jemné dloubnutí si do Anetiných přátel a rodiny, kteří nechtěli vystoupit v dokumentu. Ať už si myslí, co chtějí, tak je pochopitelné, že po 10 letech už se k tomu nechtějí vracet. A kdo ví, možná si i oni myslí o Anetině smrti své. Maminka se však jen tak nevzdává a očividně ani nevzdá. Je mi jí lidsky opravdu líto. Nejen proto, co se stalo jejímu dítěti, ale i proto, že nedostala všechny odpovědi na otázky a proto, že s tím zjevně prožije už zbytek života. Rodiče si zkrátka své děti idealizují. A když rodič řekne, že by to jeho dítě určitě neudělalo, tak se tomu objektivně úplně věřit nedá. Obzvlášť, když se tahá s pochybnými existencemi z podsvětí, bere kokain a jezdí na dovolené se zadaným mužem.  Anetu rozhodně nesoudím, vypada sympaticky. Ani maminku. Jen jsem jako pozorovatel zpracovávala informace, které mi byly předloženy. Snad jednou maminka dojde klidu. Opravdu bych jí to přála. Škoda tolika zmařených životů a tolika otázek. 5/7 ()

• Tvůrci během natáčení kontaktovali více než 100 osob, které měli s případem něco společného. (Donart Film)
  • Diváci na vlastní oči uvidí, že filmaři šli do nejmenších detailů. Například najatí herci museli svou vizáží a fyziognomií co nejvěrněji odpovídat hlavním aktérům skutečné kauzy. Jak režisér Jiří Sádek dodává: „To bylo klíčové například pro experta z oblasti biomechaniky, abychom dokázali co nejlépe napodobit skutečné události, jak je popsali svědci a kriminalisté.“ (Donart Film)
  • Na obhajobu oficiální vyšetřovací verze proti alternativám ve filmu si policie najala bývalého šéfa pražského Prvního oddělení Josefa Mareše, který oficiální skutečnosti okomentoval ve videu. (machonza)