Reklama

Reklama

Host a ryba třetího dne

(festivalový název)

Obsahy(1)

Stejně jako každý rok přilétá otec ze slunečného Portugalska zpět do svého rodného šedého Nizozemska na třídenní návštěvu. Již tradičně během ní vyřizuje pochůzky a navštěvuje lékaře v doprovodu svého svérázného dospělého syna… Intimní snímek nahlíží do vztahu dvou mužů, kteří se jeden druhému vzdálili a při zdánlivě všedních aktivitách k sobě hledají krůček po krůčku cestu zpět. Host a ryba třetího dne je něžné drama, protkané suchým, regionu vlastním humorem a je druhým filmem nizozemského režiséra Petera Hoogendoorna. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (8)

david141474 

všechny recenze uživatele

(KVIFF 2024) No, co si budeme nalhávat, čekal jsem víc. Když jsem čekal na lístek, četl jsem si nějaký recenze, díval se na hodnocení a usoudil jsem, že to bude určitě dobrej film. Dokonce jsem se na něj i těšil. No, film začal a přišla studená sprcha, hlavní postavy jsou ponurý a neskutečně nudný, jako celý film. Ten otec se ještě dal, ale ten syn, ten byl katastrofální. Film je velice nudnej, pomalej a strašlivě dlouhej. Já se divím, že jsem v tom sále vůbec vydržel. Rozhovory a dialogy jsou vo hovnu, nechápu jak tento film mohl vůbec vzniknout, protože se to většinu času ani nedá vydržet. To potvrzuje finální scéna, která trvá snad deset minut a padne tam tak 5 vět. Jinak si tak postavy nic neřeknou a jsou tam od ničeho k ničemu, prostě na sebe jen čumí. Nejlepší scéna je asi nůž v obchodě a to je tak vše. Humor byl naprosto katastrofální, tak suchý vtipy jsem snad ještě nikde jinde neslyšel, samozřejmě ani jednou jsem se nenasmál. Tento film mě zklamal. 5/10 Strašně nudnej film! (Lázně III - 1.7.2024) ()

prokop04 

všechny recenze uživatele

Vynikající drama s komediálními prvky. Za mě zatím nejlepší film ve Varech. Černobílý formát zde skvěle nechává vyniknout výborný herecký výkon plný mimik, gest, pohybů těla aj. Vyprávění je ze života tudíž je to plné autentických scén a příhod, které jsou velmi věrohodné. Doporučuju, je to rozhodně lepší než říká obsah. ()

Reklama

horovska 

všechny recenze uživatele

Že vztah otce a syna může být komplikovaný, to není žádná novinka. Ani příběh nemá žádný zvláštní vývoj či tah. Vlastně se toho o nich mnoho ani nedozvíme. Vše se odehrává někde mezi, vyjadřovací prostředky jsou minimalizované, dialogy krátké. Přesto se jedná o skvěle dotažený herecký koncert dvou mužů. Na nic si film nehraje. Není to snímek pro každého, je tam velký prostor k přemýšlení. ()

liberty66 

všechny recenze uživatele

Libujete si v hollywoodském patosu? Možná je na čase udělat změnu a pustit si uvolněný film o komplikovaném vztahu otce se synem. Sice se nedočkáte velkého dramatu plného prudkých emocí na plátně, ale zato si je můžete sami prožít, a v některých scénách třeba dokonce zahlédnete odraz své vlastní praštěné rodiny. Snímek je po všech stránkách vyvážený - trocha dojetí, nádech osobitého humoru, pohodová hudba s kapkou melancholie, adekvátní stopáž, ale hlavně věrohodné herecké výkony a skvělý černobílý obraz, který od okolního městského balastu jemně přitáhne vaši pozornost ke vztahu hlavních protagonistů. Prostě zdařilý kousek, který stojí za zhlédnutí. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Je to možná smutné, ale ve Varech se držím několika pravidel – chodit na filmy, které nejsou z echt exotických zemí (Somálsko a podobnéě radši nezkoušet), chodit na filmy, které jsou ideálně v Thermalu a okolí (jo, jsem línej), chodit na filmy, které nejsou v hlavní soutěži, protože bývají jen výjimečně dobré. Host a ryba třetího dne je koprodukce Nizozemska a Belgie. Takže ok. Jenže byla v Puppu a v soutěži, takže jsem byl nervózní. Naštěstí zbytečně.    Nejde o objevný film, ani formou a ani příběhem. Peter Hoogendoorn natočil komorní drama o otci a synovi, kteří se vídají jen párkrát ročně a přinejmenším na tátovi je vidět, že by to mohlo být i méně často, protože syna považuje za nepříliš schopného zoufalce a už dávno nad ním zlomil hůl. A na jeho snahy o sblížení reaguje nezájmem. Jenže během tří dnů dostane šanci vidět, že to s potomkem není tak zlé, ale možná je už pozdě se zničeným vztahem něco udělat. Celé to připomene Michálkovo drama O rodičích a dětech, dialogy i situace jsou očividně odžité a opravdové, herci přesvědčiví a hezky se na to kouká. Sympaticky obyčejné drama, které svým tématem a umírněným podáním může hodně zasáhnout. ()

Galerie (2)

Související novinky

V Karlových Varech byly rozdány ceny

V Karlových Varech byly rozdány ceny

06.07.2024

Po rozmanitých devíti dnech končí největší tuzemský filmový svátek, jímž je Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Během jeho 58. ročníku bylo na plátnech karlovarských kinosálů uvedeno na 180… (více)

Reklama

Reklama