Náhlý záblesk hlubších věcí

Kamera:

Hudba:

Linda Buckley

Hrají:

Mark Cousins (průvodce), Tilda Swinton, Wilhelmina Barns-Graham (a.z.)

Jedna z nejvýznamnějších žen britského moderního umění, malířka Wilhelmina Barns-Graham, byla nesmírně inspirativní osobností, jejíž tvorbu silně ovlivnila jedna osudová událost. V květnu roku 1949 totiž tato čelní představitelka modernistické skupiny St Ives vystoupala na vrchol švýcarského ledovce Grindelwald, což navždy proměnilo její vidění světa. Zachycení jeho tvarů, barev i samotné podstaty se pak věnovala po zbytek života. Ve svém esejistickém portrétu se dokumentarista Mark Cousins nebojí otevírat komplexní témata, jako jsou gender, klima či kreativita, a přitom se mu daří odkrýt osobnost a bezbřehou imaginaci umělkyně tak pronikavě, že navozuje pocit, jako bychom viděli svět jejíma očima. (MFF Karlovy Vary)

(více)

MarySan

Dokument, který si mě naprosto získal. Fascinovaná tvorbou a myšlením umělkyně a tím, jak se s tím Mark Cousins popral, a co všechno ze sebe do celého dokumentárního filmu vložil. ()

Gary

Hloubavě meditativní (rozumějte půlka Velkého sálu spala), experimentální dokument Marka Cousinse o "jedné z nejvýznamnějších žen britského moderního umění". Co o to, ona Wilhelmina uměla, ale tenhle snímek, dle mého subjektivního diváckého názoru, nepatří do Hlavní soutěže A festivalu, ale do temné místnosti jako součást výstavy W. B-G. Tam by byl přímo skvělý. ()

KajusaK

Musím souhlasit s Gary. Bohužel opravdu špatné zpracování a na KVIFF do hlavní soutěže nepoužitelné. Desítky lidí během promítání odešli, další spali. Škoda, že se zde nevyjádří i pětihvězdičkoví, ať víme co nám uteklo. Asi nemáme smysl pro Art. Za mě ne, ale musím uznat, že Mark Cousin měl krásnou úvodní řeč! [KVIFF, 2024] ()

pekl

S paní malířkou jsem se setkal poprvé a zřejmě i naposled, ale pana režiséra budu sledovat. Obdivuhodně totiž zpracoval život a dílo jedné polozapomenuté umělkyně, naservíroval nám ho s láskou a erudicí, navíc divácky vstřícně. Myslim, že ho nějaké ocenění na KVIFF 58 nemine. ()

Goldbeater

K Markovi Cousinsovi chovám spíše odtažitý respekt, než že bych jeho filmy úmyslně vyhledával a kdovíjak si je užíval. K jeho kinematograficky zaměřeným dílům jsem si ještě nějak dokázal najít cestu, ale Náhlý záblesk hlubších věcí je zkrátka snímek, který má velmi úzkou cílovou skupinu zejména v lidech, kteří se vážněji zajímají o malířství, potažmo britské moderní umění a jeho zástupce. Já se bohužel do této úzké skupiny diváctva nepočítám a rovnou přiznávám, že tenhle film prostě nebyl pro mě. Ano, nemálo vyřčených myšlenek, objasnění faktů a vysvětlení malířských technik a inspirací Barns-Grahamové mi přišlo zajímavých a hloubavých a je to zároveň hluboce osobité autorské dílo, ale bohužel čím osobitější je to pro Marka Cousinse, tím vzdálenější je to většinovému podílu diváků. Scény, kdy režisér na plátně prakticky listuje rozsáhlým katalogem děl Willie Barns-Grahamové pouze za doprovodu hudby byly zkouškou vytrvalosti. [KVIFF 2024] ()

Související novinky

MFF Karlovy Vary v číslech ČSFD a očima agentů

MFF Karlovy Vary v číslech ČSFD a očima agentů

07.07.2024

V sobotu 6. července skončil 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. V rámci slavnostního zakončení byly samozřejmě rozdány festivalové ceny, a jak jsme zde psali, hlavní ocenění… (více)

V Karlových Varech byly rozdány ceny

V Karlových Varech byly rozdány ceny

06.07.2024

Po rozmanitých devíti dnech končí největší tuzemský filmový svátek, jímž je Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Během jeho 58. ročníku bylo na plátnech karlovarských kinosálů uvedeno na 180… (více)