Scénář:
Šingo IrieKamera:
Akane FušiharaHudba:
Kensuke UšioHrají:
Maaja Sakamoto, Kendžiró Cuda, Šó Hajami, Kacujuki Koniši, Júiči Nakamura, Saja Hitomi, Kóiči Makišima, Hiromiči Tezuka, Masafumi Kobatake, Makoto Kóiči (více)VOD (1)
Epizody(25)
Heliocentrismus. Co ty na to? (E01)
A teď… pohnu Zemí (E02)
Věřím v heliocentrismus (E03)
Tenhle svět je mnohem krásnější než nebe (E04)
I když zemřu… svět neskončí (E05)
Pohnout… světem (E06)
Otázka pravdy (E07)
Musíme se stát Íkarem (E08)
To nejspíš znamená… se něco naučit (E09)
Pravda (E10)
Teror (E11)
Heliocentrismus je moje víra (E12)
Svoboda (E13)
Dnešní obloha (E14)
Teď je řada na mně? (E15)
Nastal čas zahájit operaci (E16)
Ta kniha by mi mohla vydělat spoustu peněz (E17)
Osvobodit informace (E18)
Bloudění nás navede na správnou cestu (E19)
Miluji Heliocentrismus (E20)
Časy se změní (E21)
Dějiny na vaše jména zapomenou (E22)
Druzi (E23)
Thaumazein (E24)
『?』 (E25)
Geniální kluk objeví zakázané učení o Zemi a Slunci. Tajně se proto pustí do hledání vědecké práce svého učitele, který ji musel schovat před inkvizicí. (Netflix)
Pro mě celkem příjemná změna po záplavě isekai a šounenů plných ohraných tropů a klišé přišlo z Japonska zase něco dospělejšího, co bych se nebál doporučit i lidem anime nepolíbeným, téma heliocentrismu vs geocentrismu je zde podáno velmi seriózně, kde je to pro většinu postav alfou a omegou jejich existence, byť se musím přiznat, že mě po čase přemíra motivačních proslovů hlavních postav proč konají jak konají, začala unavovat, přesto ale anime nesklouzává do vyložené trapnosti (snad krom jedné z nejhorších Take My Hand! trop scén co jsem v životě viděl, ano postavy vám musí vyprávět o smyslu života i když visí zavěšení řetízkem na krku za něčí nohu nad propastí). Zaregistroval jsem i nějaké výtky vůči historické přesnosti a jestli se inkvizice opravdu chovala tak drsně, což mi přišlo celkem bezpředmětné, za mě je spíš důležité jestli svět působí uvěřitelně a dle mého je zde worldbuilding velice vydařený a uvěřitelný, ke konci se navíc ukáže, že jistá „nepřesnost“ byla i vědomá, aby se tím vystavěl nečekaný zvrat ke konci seriálu, který uvede věci na pravou míru, je prostě vidět, že nad scénářem tvůrci přemýšleli více do hloubky, než je u anime zvykem. Dramaticky také seriál působí velice dobře a některé zvraty člověk prostě nečeká. Většinu postav jsem si oblíbil i přes jejich neustálé filozofické rozjímání, a tak mě vzhledem ke struktuře seriálu mrzelo, že některé nedostali až tolik prostoru. Animace mi kupodivu přišla, že na rozdíl jak bývá zvykem, se časem spíš zlepšovala, byť povedený OP může vyvolat trochu přehnaná očekávání a některé scény z něj pak můžou v seriálu působit odbytě. Soundtrack dělal můj oblíbenec Kensuke Ušio a byť ne špatný, myslím, že má na víc, převážně se skládá z atmosférických podkresů, nic co bych měl potřebu poslouchat i mimo seriál. ()
Chi: O pohybu Země je hodně unikátní anime seriál. Podle mnohých dokonce i jeden z nejoriginálnějších za poslední dobu. Proč tomu tak je? Především tím, že hlavní roli v tomto seriálu nehrají postavy, ale myšlenka (Heliocentrismus). Je to oslava lidské zvědavosti. Je to oslava lidského odhodlání. Je to složité a docela zevrubné zamyšlení nad tím, co jsme ochotni obětovat pro pravdu, kam jsme schopní zajít pro tu svou „myšlenku“. Historie nám přeci dokazuje, že zjevnou pravdu neleze skrýt, nebo umlčet. Že je to právě o tom všem vám dojde během sledování příběhu s měnícími se postavami, jak se ona myšlenka postupně dál šíří, i když se jí snaží další pošlapat a zničit, protože i oni mají svou pravdu. Je to o rozporu víry a vědění, rozporu různých myšlenek a hodnot. A pokud to i tak nestihnete pochopit, samotné finále to v posledním intenzivním filozofickém rozboru všechno krásně shrne a řekne naplno – seriál se tu doslova vyzpovídá ze svých myšlenek. Díky nám blízkému zasazení do středověké Evropy (Polsko 15. století), díky znalostem z dějepisu o tom, jak fungovala středověká společnost, církev, vzdělanost atp. možná v seriálu uvidíte hodně chyb, nad kterými budete muset přivírat oči – prostředí je prostě jen částečně realistickou kulisou, tím hlavním jsou – myšlenky. Hloubá tu každý, včetně sedláků, kočovníků, pekaře... Dostaneme moudrosti ze starověkého Řecka, Egypta, ale i citace z Bible – myšlenky se přeci dají najít všude. A na jednu stranu se tomu dá, i přes všechny ty historické nepřesnosti a v jednu chvíli až příliš perfektní heliocentrický model na tehdejší dobu (včetně eliptických drah planet), tak nějak vnitřně věřit. Na druhou stranu se mi to ale občas až moc rozpadalo, že mě to vytrhávalo z transu a přemýšlení. Není to však jen o té jediné myšlence, jejím nositelem a hybatelem děje jsou jednotlivé postavy, pokaždé něčím zajímavé, vždy s nějakým vlastním příběhem a rozkolem, nad kterým se dá též dlouze zamyslet. Silný příběh a dostatečné vykreslení zde dostal každý, včetně inkvizitorů a kněží. Vše působí promyšleně, provázaně, a tak to pro mě lepí vše, co se na pozadí rozpadá a já se tak většinou bavil a uvažoval... A k čemu jsem nakonec došel? Že si ode mě tento seriál méně jak 8/10 nezaslouží. Pomáhá tomu i kvalitní animace, hudba (v čele s openingem, kde se vždy elegantně mění jeho ústřední postava, aby to ladilo se současnou dějovou linkou) a solidní namluvení. Uvědomuji si ale, že seriál má spoustu chyb, snaží se být až příliš chytrý, do sebe zahleděný a přehnaně filozofující, což mu ne každý divák sežere a snese. Budou i tací, co kromě chyb dějepisných najdou chyby i v celkové logice, chování postav, možná i v některých nosných myšlenkách. Já ale nad tím dokážu jen mávnout rukou, protože mě celé to podání, kdy v popředí stojí hlavně ta myšlenka, přišlo svěží, zajímavé a smysluplné. Plus oceňuji to, že tam nakonec dostali i toho Koperníka. ()
Masterpiece, ktorý nie je pre každého, je to neuveriteľne svojské, netradičné, vynikajúce anime, ktoré Vám nedovolí to, aby ste si zvykli na nejakú dobu, hrdinu, ale má iný cieľ. Ten cieľ Vám tu nenapíšem, presne tak isto ako toto dielo, Vás nechá premýšľať, bude cieľom toho, prečo toto dielo je kvalitné trocha iný a pre niekoho to ani nebude dosť, lebo Chi. Chikyuu no Undou ni Tsuite je najďalej ako sa dá od momentálneho mainstreamu (hlavného prúdu, hlavný smer) vydávaných anime, dokonca pre to, aby dosahovalo svoj cieľ nebojí sa, aby zomrel ktokoľvek (bez spoilerov). Dej sa točí okolo výskumu heliocentrizmu čo je vo svojej podstate náš terajší uznávaný systém, toho, že sa zem točí okolo slnka atď. Ono vo svojej nahej podstate, by sme mohli heliocentrizmus vymeniť za čokoľvek iné, aby sme sa mohli podobne zamýšľať ako v tomto diele. Každý pohyb všetkých hrdinov má nejaký dôvod, smrť má tiež dôvod, pokračujúce "pokolenenia" bádateľov dokážu pokračovať vo výskume napriek kolísajúcemu zdroju, ktorý majú k dispozícii, dokážu pokračovať, aj keď nitka tej pravdy je už naozaj malá, až sa pomaly stráca a jediné čo je dôležité je zamýšľanie sa nad podstatou života a nad tým či máme právo na vedomosti napriek tomu, že istým spôsobom môžu odporovať viere. Takéto dielo je vo sfére anime unikátne a zaslúži si obdiv, jediné čo môže bolieť divákov je stála zmena, mení sa totiž príliš veľa hlavných hrdinov a tak isto to niekedy pripadá ako "reštart" proste ideme od znova a vlastne nič sme nedosiahli, je to zdanlivý problém, ktorý si musí každý divák nechať uležať v hlave. Myslím si, že veľa ľudí to úplne zvládať nebude, každý má rád totiž nejaký cieľ a tu je cieľ zamyslieť sa a myšlienka, ktorá putuje časom, ktorá by nemusela byť práve heliocentrizmus, ale čokoľvek iné, možno podobne zakázané. Ono ja mávam často problém, že veľké množstvo hrdinov robí niektorých hrdinov ťažko zapamätateľnými, ale tu sme každého hlavného hrdinu, aj vedľajších urobili neuveriteľne zapamätateľnými. Áno Chi. Chikyuu no Undou ni Tsuite určite nie je bezchybné dielo, má zopár maličkých chýb, striedanie dôb, striedanie hlavných hrdinov, kolísajúca rôzna motivácia charakterov a podobne. Ide o to ako sa k tomu postavíme, buď budeme hľadať každú maličkú chybu, alebo sa ponoríme do diela, ktorému ide skôr o premýšľanie, filozofovanie, bádanie či možno, ale fakt len možno o hľadanie zmyslu života, lebo život je samozrejme príliš krátky, aby bol len o reprodukcii, ale nie dosť dlhý, aby sme pochopili špirálu času (niekde som tento citát počul) a presne to si myslím aj ja a som za podobné dielo aké som dostal naservírované veľmi spokojný a nehľadám chyby, dôležitá bola pre mňa zábava, ktorú som každým dielom dostal a musím povedať, že sa stále tá zábava zväčšovala a tiež sa zaujímavo prepletal dej jednotlivých hrdinov. Kvalitatívne je to veľmi na dobrej úrovni či už hudobne, alebo animačne, podľa mňa to odteraz ustojí aj zub času do budúcnosti, aby sa to dalo pozerať, aj o dvadsať rokov neskôr. Čo sa týka kvality u mňa na druhom mieste všetkých anime, ktoré začali v roku 2024 (za Oshi no Ko 2 Season). Pokračovanie nemá dôvod byť a tak je to "stand alone" výborné anime, ktoré môžete pozrieť a máte ho vo svojej podstate ukončené, čo môže byť pre veľa divákov naozaj výhodné. () (méně) (více)
Byť Či nebyť. Polemizovanie o pátraní po hodnote ľudského života a podstate pravdy, kde sú siahodlhé filozofické debaty zabalené v astronomickom háve na konci stredoveku. Rozhodne netradičné anime ako obsahom, tak formou a dobovým zasadením. Historické nepresnosti sa vyskytli hlavne vrámci formálneho riešenia cirkevných súdov, ktorých obvinenia voči jednotlivcom boli v 14. a 15. storočí skoro vždy politického a nie vedeckého rázu, na čo boli následné odsúdení na smrť ako kacíri. Nebral by som to avšak ako nejako podstatný prehrešok voči kresťanskej cirkvi, ktorých inkvizítori začali páchať najhoršie masové vraždenia koncom 15. storočia, ktoré vyvrcholili v 17. storočí, keď vždy pod zámienkou bosoráctva vyzabíjali niekedy celé dediny so stovkami obyvateľov vrátane detí. Či sa nesnaží byť vierohodným historickým prerozprávaním o objave heliocentrizmu, skôr využíva tapetu doby na rozbor, čo ženie rôznych ľudí za dosiahnutím svojich cieľov. Je to honba z náboženského presvedčenia alebo pochýb z neho? Z túžby po uznaní a sláve? Z vidiny finančného zisku? Či zo samotnej vášni k vedomostiam a šírení pravdy. Autor síce nie je odborník na poľskú stredovekú históriu, no je veľmi schopný na filozofickom poli a v charakterizácii postáv, ktoré každé vlastným spôsobom nesú jeho myšlienky. Z technickej stránky odviedlo Madhouse štúdio už tradične veľmi kvalitnú prácu a pozdvihlo jednoduchú kresbu mangy na úroveň, ktorú som od nich zvyknutý očakávať. Paleta farieb je zvolená výborne pre danú dobu a hudba vždy vhodne podkresľovala dej. Na nočnú oblohu sa navyše vždy príjemne pozerá. 25/25 85% ()
Photo © Netflix