Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Baladický příběh scenáristy Vladimíra Körnera a režiséra Milana Cieslara o dospívající dívce Grétce ze slezského pohraničí, která se dostala do nacistického programu Lebensborn pro vyšlechtění čisté nordické rasy. Mladičká Grétka Weiserová (M. Hilmerová) je pod záminkou rentgenové prevence proti TBC poslána do lesního sanatoria Isolde. O svém poslání zprvu nemá tušení. Neví, že sítem pro převýchovu prošla přičiněním učitele, který jí chtěl po matčině smrti pomoci k lepšímu životu, a díky osudové náhodě, protože se narodila ve stejný den jako sám druhý muž Třetí říše Himmler. Společně s dalšími „vyvolenými“ dívkami zde prochází nacistickou výchovou, aby posléze zajistily hitlerovskému Německu rasově čisté potomstvo. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (133)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitný český film,s ktorým by mi po odvysielaní urobila radosť ktorákoľvek tv stanica, lenže tie radšej dookola opakujú opozeranú klasiku. Chápem, že to nieje film pre široký okruh divákov, ale podobne je to aj s inými dobrými českými a slovenskými filmami. Film samotný rozpráva o udalostiach počas vojny, o ktorých mnohí iste nikdy nepočuli a nemyslím si, že by bol film nezaujímavý. Určite dokáže zaujať nielen mužské publikum, pretože téma, ktorá sa točí i okolo detí, by mohla byť ženám blízka. Monika Hilmerová hraje výborne. V čase natáčania bola ešte veľmi mladá a je vidieť, že v intímnych scénach mala dablérku. Vytkol by som miestami nezrozumiteľné dialógy, hlavne rýchlo rozprávajúci poľský žid by možno potreboval otitulkovať. Trošku vyšší rozpočet, pár napínavých scén nayvyše a film sa kľudne mohol stať omnoho slavnejším. Napriek tomu , klobúk dole. Viac podobných filmov! 80%. ()

Marina111 

všechny recenze uživatele

Výborný námet, výborne vybraté exteriéry i interiéry, a najmä výborná MONIKA HILMEROVÁ : to sú záruky, že príbeh Grétky zaujme. Možno by to chcelo ešte trochu viac dotiahnuté detaily ( napríklad krajší komparz - minimále polovica dievčat v zobrazenom Lebensborne vyzerala takmer odpudivo, a to by sa snáď pri povestnej precáznosti vtedajších mocipánov, ktorým ležala na srdci čistota árijskej rasy naozaj mohlo stať len ťažko). Mierne ma iritoval i románik hlavnej hrdinky : v podstate sa mohol stať, no celý čas som sa pýtala - musel sa stať ? Myslím, že film by bol dosť silný i bez neho ... To je však len moja subjektívna mienka ; podstatné je, že tento film patrí naozaj k tým najlepším, aké v Česko v tomto miléniu vznikli. Aspoň čo sa mojej mienky týka. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Český snímek "Der Lebensborn - Pramen života" mě zaujal už na škole, kdy jsme si ho promítali v rámci nějaké výuky. Pravděpodobně to byla čeština, ale jistý si nejsem. Zaujal mě hlavně tématem, které jsem v té době ještě neznal. Silný námět s dobrými postavami ve filmu, který by si zasloužil více se dostat k divákům. ()

lioncel

všechny recenze uživatele

Výkvět árijské rasy a dle šéflékařky polobůh = Odillo .. elita rasy, příslušník SS .. a hraje ho herec, který je odbarvený na blond - ale v maskérně mu přitom nechají jeho husté černé obočí .. fuj, ach jo .. podobný jev = ve filmech s námětem z koncentračních táborů (CZ + SK), kde hrají vězně, slušně řečeno, pěkně vykrmení herci (Tomáš Töpfer, Andrej Hryc) ... ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Vladimír Körner samozřejmě nikdy nepsal realistické knihy a scénáře, ale v Pramenu života už je přeci jen příliš fantasmagorií (trochu mám podezření, že mu je ta nacistická kvazimystika blízká), nehledě na odpornou rádobyvážnou (z gruntu artrockového kýče) hudbu, která to vše sráží hodně nízko. Snad kdyby to točili Italové (Visconti, Pasolini, Bertolucci, Tornatore, ale i takový Brass), dokázali by filmu dát potřebný náboj, jaký nepostrádaly "fašistické" snímky zmíněných režisérů. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (9)

  • Rodný dům hlavní hrdinky stojí v osadě Květná u Starého Města pod Sněžníkem, kostel s hřbitovem se natáčel v Nových Losinách u Jindřichova v okrese Šumperk a Zámek s rybníkem jsou Žinkovy, západně od Nepomuku. Natáčelo se také v přírodní rezervaci Slowiński Park Narodowy Leba a v bývalémkoncentračním táboře Stutthof ve Sztutowu. (ČSFD)
  • Režisér Milan Cieslar o nahej scéne: "Márne som Moniku presviedčal, že o nič nejde. Každý si aj tak bude myslieť, že si to ty, hovoril som jej. Nenechala sa presvedčiť a jej prianie som musel rešpektovať.“ (Arsenal83)
  • Hlavní postava Grétka, dívka z česko-německé rodiny pocházejících ze severovýchodních Sudet, měla totožné datum narození jako její představitelka Monika Hilmerová, a to 7. 10. (Lynette)

Reklama

Reklama