Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Baladický příběh scenáristy Vladimíra Körnera a režiséra Milana Cieslara o dospívající dívce Grétce ze slezského pohraničí, která se dostala do nacistického programu Lebensborn pro vyšlechtění čisté nordické rasy. Mladičká Grétka Weiserová (M. Hilmerová) je pod záminkou rentgenové prevence proti TBC poslána do lesního sanatoria Isolde. O svém poslání zprvu nemá tušení. Neví, že sítem pro převýchovu prošla přičiněním učitele, který jí chtěl po matčině smrti pomoci k lepšímu životu, a díky osudové náhodě, protože se narodila ve stejný den jako sám druhý muž Třetí říše Himmler. Společně s dalšími „vyvolenými“ dívkami zde prochází nacistickou výchovou, aby posléze zajistily hitlerovskému Německu rasově čisté potomstvo. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (133)

kajas 

všechny recenze uživatele

Milan Cieslar je pro mě podobný úkaz jako Vladimír Michálek. Oba na začátku své režijní kariéry natočili objektivně velmi kvalitní a zajímavé snímky, a podívejte se, kde se potácejí teď. "Pramen života" vypráví o ne tolik zmapované kapitole druhé světové války, hlavní dvojice mě ale příliš nezaujala a její osud mi byl celkem lhostejný. Cibulková byla ale velmi působivá. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Mladé, zdravé a slušně vypadající dívky se sjíždějí do lesního sanatoria Isolde. Nevědí přesně, proč byly nasměrovány právě sem, ale odpověď jim rychle poskytne nacistický program Lebenborn - jejich úkolem je plodit nadlidi. Nejdříve však musí vstřebat německou disciplínu, pravidelně absolvovat lékařské vyšetření a ve správnou chvíli si nechat razantně vystříkat lůno elitními hezouny. Ne všechny dívky jsou však se svým podílem na výrobě prefabrikovaných jedinců spokojeny. ()

Reklama

karlee 

všechny recenze uživatele

Ocenil bych vesměs herecké výkony (hlavně Cibulková, kterou jinak moc nemusím, je tady výborná). Naopak se mi nelíbilo prvních 20 minut, ten popis situace v Sudetech na pokraji války byl dost zkratkovitý a povrchní, ne-li nepřesný. Pak už se střídají lepší a horší místa, občas zbytečně efektní scény (obligátní ručička prosící o chleba z transportního vlaku, zamrzlá labuť). ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Vladimír Körner samozřejmě nikdy nepsal realistické knihy a scénáře, ale v Pramenu života už je přeci jen příliš fantasmagorií (trochu mám podezření, že mu je ta nacistická kvazimystika blízká), nehledě na odpornou rádobyvážnou (z gruntu artrockového kýče) hudbu, která to vše sráží hodně nízko. Snad kdyby to točili Italové (Visconti, Pasolini, Bertolucci, Tornatore, ale i takový Brass), dokázali by filmu dát potřebný náboj, jaký nepostrádaly "fašistické" snímky zmíněných režisérů. ()

Marina111 

všechny recenze uživatele

Výborný námet, výborne vybraté exteriéry i interiéry, a najmä výborná MONIKA HILMEROVÁ : to sú záruky, že príbeh Grétky zaujme. Možno by to chcelo ešte trochu viac dotiahnuté detaily ( napríklad krajší komparz - minimále polovica dievčat v zobrazenom Lebensborne vyzerala takmer odpudivo, a to by sa snáď pri povestnej precáznosti vtedajších mocipánov, ktorým ležala na srdci čistota árijskej rasy naozaj mohlo stať len ťažko). Mierne ma iritoval i románik hlavnej hrdinky : v podstate sa mohol stať, no celý čas som sa pýtala - musel sa stať ? Myslím, že film by bol dosť silný i bez neho ... To je však len moja subjektívna mienka ; podstatné je, že tento film patrí naozaj k tým najlepším, aké v Česko v tomto miléniu vznikli. Aspoň čo sa mojej mienky týka. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (9)

  • Hlavní postava Grétka, dívka z česko-německé rodiny pocházejících ze severovýchodních Sudet, měla totožné datum narození jako její představitelka Monika Hilmerová, a to 7. 10. (Lynette)
  • Ukázat nahé tělo v milostné scéně představitelka hlavní role Monika Hilmerová striktně odmítla, a tak se musela sehnat dublérka. (hippyman)
  • Rodný dům hlavní hrdinky stojí v osadě Květná u Starého Města pod Sněžníkem, kostel s hřbitovem se natáčel v Nových Losinách u Jindřichova v okrese Šumperk a Zámek s rybníkem jsou Žinkovy, západně od Nepomuku. Natáčelo se také v přírodní rezervaci Slowiński Park Narodowy Leba a v bývalémkoncentračním táboře Stutthof ve Sztutowu. (ČSFD)

Reklama

Reklama