Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Manželé Jeff a Amy Talorovi jedou přes Nevadskou poušť do San Diega. U odlehlé benzínové pumpy si jejich luxusního džípu všimne řidič Earl, se kterým má Jeff drobný konflikt. Když mají o něco později poruchu na voze, nabídne jim pomoc řidič kamionu Red Barr, který slíbí, že Amy odveze k telefonu v blízkém motelu. Když pak zjistí, že závadu někdo způsobil úmyslně, spěchá za manželkou. Ta však zmizela. V motelu, odkud měla volat pomoc, ji nikdo neviděl. Jeff dohoní kamion, Barr však Jeffovi i zastavené policejní hlídce tvrdí, že jeho ani jeho ženu nezná... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (219)

Novom 

všechny recenze uživatele

Docela pěkný obraz o americkém vnitrozemí, kde jsou lidé strašně předpojatí, sekty a kulty zde vzkvétají. Homofobie a podobné principy jsou zde na denním pořádku. Pokud člověk přijede odkudkoliv jinud, všichni na něj koukají skrz prsty. Bohužel to není jen fikce ve filmech, ale například v Top Gerau bylo toto ukázané krásně na reálných příkladech, jak jsou lidé, kteří zde žijí, omezení. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

To si takhle jednou jedou Jeff (Kurt Russel) a Amy (Kathleen Quinlan) na výlet do San Diega, když se jim uprostřed Nevadské pouště stane nehoda s jejich novým autem. Po chvilce u nich zastaví postarší kamioňák, a nabídne Amy, že ji odveze k nejbližšímu telefonu. Ta souhlasí, a Jeff zůstává u auta - ale po chvilce zjišťuje, že závada se nevyskytla jen tak náhodou, ale někdo jim auto úmyslně poškodil. Vydává se hledat Amy, ale po té jakoby se slehla zem - až do chvíle, než dostane od místních chlapů nabídku - zaplatí desetistisíce dolarů, nebo svou ženu už nikdy neuvidí ... Kromě pocitu, že bych nikdy nechtěl něco podobného zažít, mi film nic moc jiného nedal. O co tam jde je jasné hnedka od začátku, a že to skončí tak jak to skončí taky. Kurt Russel tvrďáky umí (nebo v té době uměl), takže o něj strach mít nemusíme, a ostatní jsou tam jen tak do počtu a aby měl Russel nějaký parťáky do bitky/přestřelky... ()

Reklama

oje 

všechny recenze uživatele

Konfrontace uhlazeneho měštáka a smradlavých vidlomužů je vděčné téma. Ve scénách, kdy se dostanou do křížku, a chudák Russel kdesi uprostřed pustiny neví, jestli mu neodbíjí poslední hodinka, by se napětí dalo krájet. Další průběh už je celkem jednoduchý a gradace mírně stagnuje, nadruhou stranu ale filmu pára vysloveně nedojde ani jednou. Skrze strach a bezmoc si to tak zdánlivě vyčerpané téma zručně odkroutí až do konce. Podobné nepříjemné výletní dobrodružství je ve filmu Záhadné zmizení. Alternativa: Vanishing. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Skvelý film. Keď som ho videl ako dvanásťročný, nemal som najmenších výhrad a bol to pre mňa jeden z najlepších filmov tohto druhu, keďže k podobným som sa pravidelne dostával až o pár rokov neskôr. Po ďalších dvanástich rokoch som sa bál, že sa z filmu tá iskra, ktorú som mal v očiach pri jeho poslednom zhliadnutí, jednoducho vytratí, no mýlil som sa. Film vidím v tom istom skvelom svetle aj po možnosti objektívneho zhliadnutia a ohodnotenia. Atmosféra a napätie sú také ostré, že by behom pár minút obrúsili diamant, niekedy som mal pocit, že tvorcovia chcú ponúknuť niečo aj horrorovým fanúšikom. Je to rýchle, zručne natočené, no a samozrejme aj trošku nostalgické. Keby tej nostalgie bolo ešte trošku viac, nebabrem sa a šupnem tam aj piatu hviezdičku. 85%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mne sa tento Mostowov pokus o tajomný atmosférický triler nakoniec páčil. Mrzí ma, že je Únos viac menej zabudnutým filmom (v Hitchcockovskom štýle), pretože ponúka hustú atmosféru, jednoznačnú zápletku a postupné, napínavé odhaľovanie tajomstva. Záver je už viac menej akčná tuctovka, ale vzhľadom na priebeh deja mi to vôbec nevadilo. Podľa mňa jedna z najlepších Russelových úloh. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (9)

  • Coca Cola v špeciálnom balení, ktorú popíja Carver (Kim Robillard) v šerifovej kancelárii bol odkaz na Letné olympijské hry Atlanta 1996, ktoré sa konali práve v dobe natáčania. (m.a.t.o.)
  • Prvotný nápad pre napísanie scenára skrsol v hlave Jonathana Mostowa počas toho, ako so svojou manželkou cestoval autom do Las Vegas. (m.a.t.o.)
  • Videohra, ktorú hrá Redov (J.T. Walsh) syn, ktorého hrá Vincent Berry, je "Ultimate Doom". (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama