Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek je dynamicky natočenou groteskou, jakýmsi leporelem lidských osudů, které se před námi odehrávají v rychlém tempu, s nadhledem a humorem. Skvělé herecké výkony, dobové hity i scénická hudba K. Svobody, to vše pod taktovkou zkušeného režiséra V. Polesného z něj činí filmovou lahůdku. Filmová adaptace slavného románu V. Párala je hořkým obrazem lidské touhy po požitcích, moci, majetku i panoramatickým záběrem opakujících se situací dějin moderní společnosti. Motorem příběhu je výbušná síla nenávisti těch „dole“, toužících po rozkoši lásky a společenském uplatnění, a kultivovanost, ale i únava světa lidí „nahoře“, kteří se už dost namilovali a užili moci, a tak vlastně rádi podléhají náporu barbarství. Vylhané naděje roztáčejí vždy znovu a znovu šílený kolotoč lidského života až k závěrečným ztraceným iluzím. Ústředním místem děje je dům v Ústí nad Labem, kde se střídají náhodní i trvalí zaměstnanci místní továrny. Příběh Borka Trojana (J. Langmajer), ambiciózního inženýra, a jeho lásky k Zitě Gráfové (Z. Adamovská), manželce ředitele továrny, příběh mladičkého Romana Gráfa (J. Prachař), zoufale až k sebezničení milujícího neklidnou Maddu (K. Kloubková), to jsou základní osy mnohavrstevného vyprávění, odehrávajícího se v průběhu šedesátých let s přesahem do doby po roce 1989. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (255)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Zase jeden z českých filmů, jaké se nafukují ambicemi a množstvím obsazených hvězd praskají ve švech, aby krátce po uvedení splaskly a vyšuměly k zapomnění. Škoda toho, co je na Milencích a vrazích dobré, když se to stejně utopí v banalitě. Film si z Páralova košatého románu bere vesměs vnějškově efektní scény, chce působit dravě a provokativně a přitom je povrchní a místy (hlavně v závěru "po letech") přímo trapný. Co je platné, že třeba Zlata Adamovská hraje s léta nevídanou bravurou, je-li obklíčena karikaturami Žilkové, Vetchého a spol.? To není kritika herců, ale scénáře (zjevně hodně přepisovaného), který jim víc nedovolil. 30% ()

Lennnnna 

všechny recenze uživatele

Zbožňuju Páralovy knihy a natočit tenhle román byl úžasný nápad, jak ho zprznit! Copak ještě nikomu nedošlo, že Páral je génius a nikomu nikdy v životě se nemůže podařit přivést jeho svět na plátno, ty báječně vyvedené pocity a charaktery lidí se nikdy nedají zobrazit tak, aby pořád působili tak, jak to autor zamýšlel. Doufala jsem, že po šíleném zpracování Playgirls se o to už ani nikdo nepokusí. Zoufalé a vrtkavé osoby s přirozenými vlastnostmi, které hrají v jeho románech hlavní roli se ve filmu přeměnily na hysterická monstra, kterým ve zkráceném filmu, kde chybí ta správná vysvětlení nemůžete za boha porozumět. Hlavní osa zůstává, ale Páralovy věty kolem chybí.... ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Napadá mne text mé oblíbené kapely Helmutova stříkačka: "Život je jen pornofilm, co stále probíhá..." Tak nějak zápletka snímku asi vyznívá. Tenhle pohled na svět skrz pohlavní život není každému po chuti a i mně přijde trošku jednostranný. Jelikož jsem Párala nikdy nečetl a asi ani nebudu, bylo to pro mne minimálně příjemné vykolejení z té mnohošedi českých filmů v poslední době. Jinak ovšem nic jiného než "změnu" nelze od filmu očekávat. Závěrečná půlhodinka trošku napravuje jinak velice průměrný dojem. 70% Film ale s léty zraje jako víno. ()

blackrain odpad!

všechny recenze uživatele

Pane bože, co tohle mělo sakra být! Vydržela jsem sledovat hodinu. Pak už to nešlo, protože další sledování tohoto šíleného panoptika postav by mě zcela určitě zabilo. Raději jsem vzala psa na procházku a vyrazila do sněhu. Další sledování tohoto skvostu už raději nechci zažít. Jedna zkušenost bohatě stačila. Takže mám vystaráno. ()

HoneyBunny odpad!

všechny recenze uživatele

Pokud se opravdu nevyžíváte v depresivním Páralovi, tak vám tento "film" velmi nedoporučuji. Viktor Polesný sice není tak špatný televizní režisér, ale při svém kino-debutu naprosto selhal. Milenci a vrazi mají špatnou dramaturgii i střih (lehce to pozná i naprostý laik) a úděsné herecké výkony (pohled Ondry Vetchýho "jsem tak smutný, proč je svět tak zlej" dobře známe už z Tmavomodrého světa) a hlavně nemají to nejdůležitější - dobrý námět a filmařské srdce. To se pak člověku chce brečet nad tím, proč se u nás točí takovéhle filmy a děti v Africe hladovějí :) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (8)

  • Postavu Romana Gráfa, kterého zahrál Jakub Prachař, po návratu z vězení nadaboval skutečný otec jeho představitele David Prachař. Tvůrci filmu tak hlasově rozlišili pubertu a dospělost postavy. Aranku v dospělosti (Lucia Gažiová) pak kvůli výrazné slovenštině nadabovala Veronika Gajerová. (funhouse)
  • Filmovalo se v Ústí nad Labem a na zámku Velké Březno. Točilo se od 20. července do 26. srpna 2004. (M.B)
  • Ve filmu probíhá u Gráfů licitace známé karetní hry Bridž (Bridge). Stejně jako směr odhazování karet, licitace vždy probíhá doleva od rozdávajícího. Ve filmu ale licitace probíhá v opačném směru. (Prochy38)

Reklama

Reklama