Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

Kajislav89 

všechny recenze uživatele

Těžké zklamání. Už jen výběr Radka Holuba do role Kefalína. Kefalín je pro mě symbolem inteligentního humoru a ne prostoduchý švejk. Je to subjektivní pocit a nemusí se shodovat s autorem předlohy, ale byl to jeden z důvodů, které mi dojem o seriálu pokazily. Celkově lze říci, že první díly ještě ušly, ale postupně šla kvalita rapidně dolů. Tomuhle dílu prostě sedí filmové zpracování a ne zbytečně uloudaná seriálová forma. ()

curil 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Keď bude vojna, nastúpite v prilbách do reky a bojové jednotky poidú cez vás ako cez most!" - poručík Čaliga Tak já stavím televizní zpracování románu na stejnou úroveň jako film Zdeňka Syrového. Vzpomínám, jak jsem knihu opisoval v  sedmdesátých letech na stroji se sedmi kopíráky, abych ji mohl poskytnout kamarádům. Dosud vlastním vydání z nakladatelství Vysočina z Havlíčkova Brodu 1969. Obsazení rolí je výtečné, Anton Hryc se přinejmenším vyrovná Pavlu   Landovskému, u mě je to ještě lepší výkon ve více polohách v hlavní roli. Navíc v TV zpracování jsou použity i další motivy z pokračování a to většina lidí nezná, protože nečte. Pak se to lehce zatracuje. Je to účet bez hostinského. ()

Reklama

xaver odpad!

všechny recenze uživatele

Knihu Černí baroni od Švandrlíka jsme četl tajně, když jsme byl na vojně. Pak jsem se k ní ještě několikrát vrátil a vždy to byla skvělá četba, která dala zapomenout na to špatné, co člověk na vojně zažil a připoměla jenom ty hezké chvíle, kterých ale nebylo moc. To, co ze skvělého námětu udělala televize, je šokující. Seriál je až neskutečně poplatný době, ve které vznikl. Vyhozené peníze a promrhané talenty. ()

Allegro.g. 

všechny recenze uživatele

Trapná záležitost. Nudná a zdlouhavá. Oproti Syrového filmu jsem čekal větší věrnost knižní předloze, ale dočkal jsem se pravého opaku. Každá jedna zápletka je nějak pozměněna (či spíše znásilněna) tak, aby zapadla do celkového, nijak neodsýpajícího unaveného proudu. Terazky som aji nudným kokotom ... ()

LEATHERFAC odpad!

všechny recenze uživatele

Juraji Juraji, tak tohle je absolutní propad. Neuvěřitelné, jak režisér takových skvostů, jako jsou Spalovač mrtvol, nebo Petrolejové lampy, mohl splodit takovouhle příšernou sračku... Bylo mi z toho fakt na blití a zvládl jsem necelý první díl... Fakt něco strašnýho. A to si myslím, že Andy Hryc mohl být daleko lepší Terazky než Lanďák, kterej byl jinak skvělej, ale podle knížky to byl pro mě typově spíš ten Hryc...Ale takovejhle průser...no... ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Ve vojenském mundúru se npr. Pecháček (Petr Rychlý) představil v tomto seriálu již podruhé. Poprvé to bylo v seriálu z roku 1988 Chlapci a chlapi, kde ztvárnil roli svobodníka Kloučka. (majky19)

Související novinky

Zemřel herec Karel Heřmánek

Zemřel herec Karel Heřmánek

25.08.2024

Ve věku šestasedmdesáti let v sobotu 24. srpna tragicky zemřel oblíbený český herec Karel Heřmánek. Následujícího rána o tom informovala jeho rodina prostřednictvím facebookového profilu Divadla Bez… (více)

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama