Ivan ReitmanKamera:
Michael ChapmanHudba:
Randy EdelmanHrají:
Arnold Schwarzenegger, Penelope Ann Miller, Pamela Reed, Linda Hunt, Richard Tyson, Carroll Baker, Cathy Moriarty, Christian Cousins, Joseph Cousins (více)VOD (3)
John Kimble je tvrdý policajt z L.A., už léta pátrá po drogovému dealerovi Cullenu Crispovi. Zdá se, že jedinou osobou, která ho může usvědčit ze zločinů, které spáchal, je jeho bývalá manželka, která není k nalezení. Kimble vypátrá jméno školky v Oregonu, kam chodí její syn. Nic nejde podle plánu a Johna čeká nejnáročnější úkol jeho kariéry, bude muset učit v mateřské školce! Jeho kolegyně Phoebe, která se tam měla ucházet o místo učitelky, onemocněla a on je nucen nastoupit místo ní. Kimble bude se muset naučit získat si respekt u houfu capartů bez toho, aniž by prozradil své pravé poslání. Bandu mrňat, která ho nejprve skoro zničí, nakonec zkrotí a získá si jejich lásku. Poklidná atmosféra ale netrvá dlouho. Na scénu přichází bezcitný Crisp, který si přijel pro syna. (TV Nova)
Mám prostě Arnolda rád a je mi jedno, jestli hraje v akčním filmu anebo ve snímku, který je laděn spíše komicky. "Policajt ze školky" se mi líbil už jako dítěti a můžu jenom říct, že se mi líbí i po letech, kdy už alespoň věkem dítě nejsem. Pořád jsou zde scény, které jsou zábavné a které mě dostávají. ()
Mohl bych ty čtyři hvězdy obhajovat s tím, jaká že to byla nápaditá metafora krize středního věku s řadou trefných postřehů. Nebo ocenit hluboký vhled do nitra muže znechuceného současnou společenskou situací a ve světě upadajících morálních hodnot nacházejícího vnitřní klid na nečekaném místě. Nebo nějakou podobnou pitomostí. Skutečnost je mnohem prostější. Po letech jsem se zkrátka u reprízy téhle rodinné oddechovky bavil víc než u většiny současných komedií. A s odstupem čtvrt století dokonce uznat, že Arnoldovi se odskoky do říše komedie povedly. Těžko by našel lepší způsob jak převrátit naruby a shodit všechny terminátory, komanda či predátory. Anebo mi prostě ten film jen sedl do nálady. ()
Proti tomu, co čeká policistu Kimbla s tři stopy vysokou galerkou v Astorii je potírání zločinu v L.A. dovolenou na Baha.. Z Reitmanovy pohodové kindergarten komedie si určitě zapamatujete strohou diferenciaci lidských pohlavních orgánů, sympatickou maminku Penelope Ann Miller a Arnieho přirozené herectví. Nutno otevřeně přiznat, že pokud nedrží v levačce brokovnici a v pravačce granátomet je v koncích. Buď je to tou muskulaturou, nebo metr a půl dlouhou fošnou přivázanou na zádech a nebo, a to bude nejspíš ono, totální absencí talentu. Takže kdybych si měl na místě režiséra při castingu vybrat mezi ním a Rainierem Wolfcastlem - zvolím platinového blonďáka.. ()
Asi jedna z těch lepších Arnoldových komedií. I když je některé dialogy, průpovídky a hlavně teda ten Happy end jsou tak trapné, že mi bylo trapně i za Arnolda, který v tomto hraje hlavní roli. Vtipné jsou jen ty momenty, hned na začátku jak je policajtem a ty, jak příjde poprvé do školky. Jinak je to hrůza, která ale po pár rokách nevidění pobaví. ()
Nenáročná, ale veskrze příjemná rodinná zábava s přidanou hodnotou těžké nostalgie, kterou si Arnold střílí ze své terminátorské image (akční úvod) i rakouského přízvuku a poněkud vyvažuje masakrální TOTAL RECALL ze stejného roku. Příjemná hlavně díky dobře vybraným dětem, které chudáci prý kvůli svému věku nemohli vidět hotový film v kině. ()
- Náklady na výrobu byly přibližně 15 milionů amerických dolarů. (NIRO)
- Scény z nákupného centra odkazujú na filmy Komando (1985), Likvidátor (1996) a Terminátor 2 (1991), v ktorých tiež hrá Arnold Schwarzenegger (Kimble). (emdvojka)
- Báseň, kterou čte Kimble (Arnold Schwarzenegger) dětem před spaním, se jmenuje "Spring Morning" (Jarní ráno) a je z knihy "When We Were Very Young" (Když jsme byli velmi mladí) od Alana Alexandera Milneho. (HappySmile)