Ivan ReitmanKamera:
Michael ChapmanHudba:
Randy EdelmanHrají:
Arnold Schwarzenegger, Penelope Ann Miller, Pamela Reed, Linda Hunt, Richard Tyson, Carroll Baker, Cathy Moriarty, Christian Cousins, Joseph Cousins (více)Obsahy(1)
John Kimble pronásleduje v Los Angeles překupníka drog a vraha Cullena Crispa. Když zjistí, že zločinec dostal zprávu o své ženě, která od něj utekla se synem a třemi miliony dolarů a nyní se ukrývá v oregonské Astorii, vydá se tam společně s policistkou Phoebe O'Harovou, která se má pokusit jako nová učitelka najít v místní mateřské školce Crispova syna. Cestou však onemocní a Kimble je nucen nastoupit do mateřské školky místo ní, ačkoli nemá s dětmi žádnou zkušenost, protože ty prostě do jeho světa nepatří. Přestože jeho první setkání s mrňaty nedopadne zrovna nejlépe, postupně se začnou ledy mezi velkým svalovcem a bandou capartů lámat. Chladný ovšem Kimble nezůstane ani ke krásné Joyce, která jak se později ukáže, je právě hledanou ženou. Téměř idylický život novopečeného maloměstského učitele však netrvá dlouho. Na scéně se totiž objeví bezcitný Crisp, který si přijel pro syna. (oficiální text distributora)
Mám pro tuhle komedii s Arnoldem slabost. Začátek v L.A. je výborný a první polovnia ve školce je taky fajn. Ke konci začíná být děj místy nudný, ale pořád v rámci únosných mezí. Hlavní ale je, že Arnold Schwarzenegger je jediný, kdo se v tomhle sub-žánru "silák a děti" neznemožnil a zvládl svou úlohu víc než obstojně. ()
Proti tomu, co čeká policistu Kimbla s tři stopy vysokou galerkou v Astorii je potírání zločinu v L.A. dovolenou na Baha.. Z Reitmanovy pohodové kindergarten komedie si určitě zapamatujete strohou diferenciaci lidských pohlavních orgánů, sympatickou maminku Penelope Ann Miller a Arnieho přirozené herectví. Nutno otevřeně přiznat, že pokud nedrží v levačce brokovnici a v pravačce granátomet je v koncích. Buď je to tou muskulaturou, nebo metr a půl dlouhou fošnou přivázanou na zádech a nebo, a to bude nejspíš ono, totální absencí talentu. Takže kdybych si měl na místě režiséra při castingu vybrat mezi ním a Rainierem Wolfcastlem - zvolím platinového blonďáka.. ()
Pokud člověk od tohoto filmu nic nečeká vzhledem k Arnoldovým schopnostem, tak je velice příjemně překvapen, ba dokonce i pobaven. Vtipy založené na dětských reakcích a myšlenkových pochodech jsou zárukou a Arnold je předškolním dětem příliš nekazí. (Kimble: I Have a headache. -> Lowell: It might be a tumor -> Kimble: It's not a tumor! :-) Čtvrtá hvězdička je za zpívajícího Arnolda s kytarou :oD ()
I'm back! Asi nemnoho nás, kteří soudí, že nebýt Arnieho komediální fáze, kariéra kulturisty u filmu by byla úžasná o poznání méně. Přestože příležitosti poskytnuté jeho herectví přineslo výsledky spíš komické než komediální, výsledkem je pobavení, což se v žánru počítá především. Možná se jedná o legraci z jednodušších, ale sledovat terminátora-likvidátora-predátora Arnolda Schwarzeneggera vedle metrového 'odpadu' Dannyho de Vita jako namistrované super-šlechtěné dvojče, těhotného či jako pedagoga v mateřské školce, poštěkávajícího na čtyřleté děti povely s rakouským přízvukem, funguje nejen samo o sobě, ale navíc to jeho macho trhákům zpětně i dopředu poskytuje vítaný kontrast a jemu jako osobnosti (protože o umělci nelze při nejlepší vůli hovořit) půvab, který by jinak prostřednictvím charakterů kosící rotačním kulometem v pralesích a i betonové džungli vegetaci i protivníky samostatně nezískal. Reitman je Arnoldově kariéře nepostradatelné jin proti Cameronově jang. ()
Můj první komentář jsem smazal, protože jak jsem to viděl před 3-4 lety, tak teď mi to přišlo jako podprůměrný film. Děj mě teď přestal bavit. Teď mi to připadá jako strašný a nekvalitní film. Scény jsou takové bez chuti, výkon herců mi příjde takový oničem, efekty taky nic moc a děj jak by smet. A jak jsem to teď viděl, tak mi to přišlo celkově divné. Prvních 10 minut jsem myslel, že půjdu spát...20%Přístupnost:přístupný ()
- Báseň, kterou čte Kimble (Arnold Schwarzenegger) dětem před spaním, se jmenuje "Spring Morning" (Jarní ráno) a je z knihy "When We Were Very Young" (Když jsme byli velmi mladí) od Alana Alexandera Milneho. (HappySmile)
- Když Kimble (Arnold Schwarzenegger) nese svoji kolegyni do domu, kleje u toho ve své rodné řeči, tedy německy: "Das macht mich stinksauer! Jetzt bin ich sauer!" ("To mě vážně štve! Teď jsem naštvaný!"). (HappySmile)
- Německé věty, které Phoebe (Pamela Reed) pronese, když předstírá, že je Rakušanka, zůstaly v německém dabingu nezměněny, takže působí dost zmateně a nelogicky. (HappySmile)