Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s mými "předpisateli", že film BITVA V ARDENÁCH je úžasný válečný film s vynikajícími hereckými výkony,zvláště Roberta Shawa jako plukovníka Martina Hesslera. A již jsme u meritu věcí,proč to chci komentovat. Ačkoliv se tvůrci filmu snažili držet reality, uniklo jim (a nechápu proč), že skutečná postava velitele "Panzergruppe TIGER" byl plukovník Joachim PEIPER a nikoliv Martin Hessler. Vždyť toto tankové uskupení dle voj.dokumentů mělo název "Panzergruppe PEIPER" !! Nevím, proč scénarista tuto postavu přejmenoval, když ostatní postavy měly pravá historická jména. Chápu, že název Hessler více foneticky řinčí a snad zní i více německy. Nicméně SKORZENY je v podstatě polsky základ (Skořeny) a nikdo by si jej netroufl přejmenovat. V tom vidím velké minus tohoto filmu a proto ode mě 4*, ačkoliv v mém srdci má šestku. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nemůžu (ani nechci) hodnotit historickou věrnost - i tak jsem trochu v rozpacích. Velice věrohodné a působivé záběry se prostřídávají se scénami, které až tak opravdově nevyhlížejí … a nějak se nemůžu zbavit dojmu, že snímek si v některých okamžicích zkouší hrát na western, což se ke světové válce v tomhle případě zrovna dvakrát nehodí. Bohužel jsem viděla dost nešťastně "upravenou“ televizní verzi, tak se pokouším ignorovat osekaný formát obrazu 4:3 - a především český dabing (pokud mluví česky Američané i Němci, je to přinejmenším směšné) ... a čtvrtou * si prozatím nechávám v záloze. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Škoda tej dĺžky, inak je to skutočne jedinečný film, čo sa výpravy a kostýmov týka. Tankové bitky a ich množstvo potešia, dosť veľa spraví aj super kamera, ktorá to snáď zaberá zo všetkých uhlov. No najväčšia škoda je, že aj keď herci sú fajn obsadení, ich postavy nedokážu patrične zaujať a už vôbec strhnúť. Tak isto atmosféra mi prišla dosť slabá. Vlastne mi bolo celý film jedno kto zomrie. Ale inak čo sa týka akcii, tak je to dosť dobrý vojnový film, ktorý ponúkne až ohromne velke množstvo tankov. 80% - 4* ()

B4TM4N 

všechny recenze uživatele

Dokázali by Američané v dnešní době natočit takhle neideologicky objektivní válečné filmy, jako to uměli v 70. letech? Je rozhodně na zamyšlení, jak se v nynějším "čase svobody" paradoxně operuje s informacemi mnohem schématičtějším, konformistickým způsobem. Stejně jako například v Tora tora tora! je operace se střídáním optiky obou znesvářených táborů perfektně vyvážená a zcela se vyhýbá pitvořivému karikování "špatné" strany. O historickou akurátnost v těchto velkofilmech opravdu nejde a ničemu to nevadí. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Film obsahuje na jedné straně úžasné a skutečně nadčasově natočené záběry vojenských operací a na druhé straně velmi nevěrohodně působící scény ze zákulisí. Americké hrdinnosti se sice dá věřit víc než německé zlotřilosti, ale obojí nakonec působí značně nepřirozeně a schematicky. Velkolepost bojových scén je navíc vykoupena použitím zcela jiných tanků než těch, které se bitvy skutečně zúčastnily. Tanky Tiger II zde totiž představují americké těžké tanky M47 Patton, vyráběné až v padesátých letech. V době natáčení filmu šlo o zcela soudobou vojenskou techniku. Tvůrci filmu se dokonce nesnažili ani o jakoukoli "kamufláž". Podobně vyznívají efektní pouštní scény, které by se ve ale měly odehrávat v zalesněné zimní krajině. Ani samotný příběh není přesný, nýbrž je v podstatě velmi volnou variací na skutečné válečné události. V žádném případě proto nelze mluvit o nějaké "rekonstrukci", přestože některé pasáže filmu se jako rekonstrukce tváří. Dojem kazí i mnohokrát použitá zadní projekce. Vložení komické figurky překupníka ze zbožím všeho druhu je sice půvabné, ovšem jeho "zmoudření" je stejně schematické a nepravděpodobné jako všechno ostatní... Možná kdybych to viděl v originálním znění s titulky a v nezpraseném obrazovém formátu váhal bych s čtyřmi hvězdičkami. Televizní 4:3 ořez a tuctový bezvýrazný český dabing vyřešily toto dilema za mě.... ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • V úvodním soundtracku je částečně zakomponována píseň německých tankistů „Panzerlied“, kterou i později zpívají tankoví velitelé před plukovníkem Hesslerem (Robert Shaw). (Hellraiser12)
  • V čase 59:28 (u prodloužené verze) je simulováno převrácení tanku seržanta Guffyho (Telly Savalas) pomocí RC modelů tanků. (Hellraiser12)
  • Na začátku jsou němečtí zajatci při předvedení do bunkru vybaveni puškami KAR 98 a první útočnou puškou na světě StG 44. Mimo jiné je zde vidět i americké pušky M1 Garant s granátometem M7. (Winster)

Reklama

Reklama