Reklama

Reklama

Generál Custer

  • USA Custer of the West (více)

Je rok 1865 a právě skončila občanská válka. Generál Custer (Robert Shaw), který žije jen pro dobrodružství a akci odmítá všechny místa, které mu jeho nadřízený nabízí, protože pro něj neskýtají dostatek nebezpečí. Je ovšem jedno místo. Místo v pevnosti, kde 7. kavalerie brání hranice rezervace s indiány z kmene Čejenů. Proto Custer neváhá a vyráží napříč nové výzvě. (Mol)

(více)

Recenze (12)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Přeci jenom je to natočené ještě před plnou demýtizací jak Custera, tak bitvy u Little Big Hornu, takže vykreslení plavovlasého podplukovníka jako toho největšího správňáka působí poněkud úsměvně. Nicméně Američané do toho nějakých pár dolarů vrazili, takže se je na co koukat, což platí i o úletech s kamerou (zejména vůz pobaví). Závěrečný střet, na který se vlastně celou dobu čeká, je docela solidní, i když samotný závěr si mohli tvůrci odpustit. Stejně jako tak půlhodinu stopáže. Ušlo to. 60% ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Iste, dosť zidealizovaný pohľad na slávneho podplukovníka "generála" Custera, no mňa osobne dosť prekvapili (na tú dobu) už len vyslovené myšlienky, že bieli porušili podpísaný mier a že vyháňajú indiánov z ich územia, za čo mohli hlavne železnice a zlatokopovia. Aj napriek takmer 2,5 hodinám film nestrácal tempo a nenudil, s výnimkou tých troch exhibičných jázd kameramana. Jedna by úplne stačila, zvlášť ak by bola natočená zaujímavejšie, že máme v obraze aj toho (príp. voz alebo vagón), kto letí dole, nielen že vidíme cestu, vodu v žľabe alebo koľajnice. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Stejně jako u starší Sedmé kavalérie se mi u tohohle otevírá nůž v kapse. Generál Custer byl nezodpovědný blázen honící se za slávou, což stálo život celou sedmou kavalérii. Byl to také bezcitný zmetek, který neváhal v rámci války s indiány vyražďovat ženy, děti, dokonce si je brát jako živé štíty (třeba bitva u Washity). Ne nadarmo je třeba v v Dr. Quinnové hlavním záporákem. Samozřejmě indiáni nebyli jen mírumilovní moudří domorodci jak jsou vyobrazeni v Mayovkách či třeba v té Quinnové, ale válčili, protože jim v zájmu zlatokopů a železnice byli zabírány další a další územi přislíbené vládou. Ono tohle všechno ve filmu víceméně zazní,  navíc je to dobře natočené, výprava, spousta komparzu, pár zajímavých akcí a a vynikající kamerové jízdy (hlavně ten vlak). Takže ty 3* si to zaslouží, ale víc ani ťuk. Přes všechno zmíněné je totiž i tady Custer podán jako víceméně hrdina, který dokonce odhaluje úplatky vedoucí k válce a který chce "jen" "poctivou" válku, přitom to co se dělo nebylo nic jiného než genocida. Proč? Jak to Custer sám přizná, protože jsme silnější a vy jste zaostalí. Filmařsky slušné, morálně k zblití. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Tak teda nějak jsem nevěděl, komu v tomhle filmu fandit. Custera byl prostě šílenec, kterej znal jenom boj a zabíjení. Tak nějak mi přišli i ti ostatní vojáci. Ve filmu jsou tři scény, kde buď režisér nebo hlavní kameraman si ulítaj na záběrech jízdy. Napřed to je vůz po silnici, potom voják na kládě v korytu a nakonec vagón plnej lidí, kteří jeli z kopce a jak živ z nich nikdo neslyšel o brzdě, kterou je vybaven každý vagón. Finální řezničina ovšem byla natočena obstojně. Hrstka kavaleristů v čele s bláznivím Custerem čelí tisícům indiánů, to vše podtrhuje výborná hudba. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Tam blízko Little Big Hornu .. jak známo .. je indiánská zem a tam vlezl Robert Shaw v roli pyšného gen.Custera .. a pak tam dostal od indiánů na prdel .. alespoň tak nějak to říkal ten stopař .. no ten, vždyť víte - co měl ten sen … jak se někde objeví 7. kavalerie a ten neblaze proslavený hrdina co ji velel .. mé srdce zdvojnásobí tempo .. provedení už spíše jen pro pamětníky, ale já dávám plný počet ***** ()

Zajímavosti (5)

  • Bitva byla v historickém kontextu v podstatě bezvýznamná, Siouxové byli nakonec poraženi. Custer byl oslavován jako hrdina, i když prohru způsobil jeho špatný úsudek a mnoho velitelů té doby jeho chybné rozhodnutí kritizovalo. (Lottr)
  • Jediný, kdo z Custerova oddílu samotnou bitvu přežil, byl kůň se jménem Komanč, který se stal doživotním a čestným členem 7. kavalerie. (Lottr)
  • Custer vlastnil pouze hodnost podplukovníka, hodností generála se mohl chlubit pouze dočasně za občanské války jako generál milicí. (Lottr)

Reklama

Reklama