James GoldstoneScénář:
Jeffrey BloomKamera:
Philip H. LathropHudba:
John AddisonHrají:
Robert Shaw, James Earl Jones, Peter Boyle, Geneviève Bujold, Geoffrey Holder, Avery Schreiber, Tom Clancy, Sid Haig, Anjelica Huston, Dorothy Tristan (více)Obsahy(2)
Chrabrý pirát, který vzbouří vlny Karibského moře a postaví se na stranu lidu... V roce 1718 brázdí vlny Karibského moře mnoho pirátů, kteří stojí na straně lidu a bojují proti zlotřilým guvernérům. Nejslavnějším z nich je ale kapitán Ned Lynch (Robert Shaw), který se postaví do čela vzpoury proti krutovládě lorda Duranta (Peter Boyle), nechvalně známého guvernéra a nejvyššího soudce na Jamajce. Ten zneužívá svého postavení a vězní své odpůrce, případně je nechává rovnou popravit. Když kapitán Lynch osvobodí přímo z šibenice svého nejlepšího přítele přezdívaného Malý Nick (James Earl Jones), Lynchův koráb se stává trnem v oku prohnilého guvernéra. Kapitán Lynch mezitím pozná řádně vznětlivou dámu v nesnázích Jane Barnetovou (Genevieve Bujoldová), která se Durantovi touží pomstít za uvěznění svého vlivného otce. Pyšný pirát a odvážná šlechtična spojí své síly, aby se postavili do čela občanské vzpoury... Nepřemožitelný bukanýr navázal na pominulou hollywoodskou tradici pirátských snímků, které vyšly z módy v 50. letech 20. století kvůli vysokým produkčním nákladům. Zábavná pirátská podívaná se nese v odlehčeném duchu šermířských soubojů, bláznivých honiček po exotických lokacích a vyniká atraktivním hereckým obsazením. (Česká televize)
(více)Recenze (19)
Je pravda, že celý film se nese ve značně romantickém a odlehčeném duchu. Guvernéři na ostrovech možná nebyli zcela čestní lidé, ale piráti také nebyly žádní svatoušci. Tady sledujeme v podstatě partu dobrých chlapů, kteří se bijí za správnou věc. Pro mě je ale důležitý celkový vizuál. A má to náboj, zajímavé šermířské souboje a ostrovtip. Líbilo se mi obsazení. Tenhle film nenudil a to je pro mě vedle dalších aspektů důležitý. ()
Jeden z dvojice historických filmů roku 1976 je překvapivě pirátská šermovačka, tedy žánr který v té době dělali (a uměli) spíše Italové či Francouzi. Je to divný film, nebál bych se říct kravina. Není tu jediná námořní bitva, pitomý příběh kde piráti jsou dobráci bojující proti zlotřilému guvernérovi Jamajky. A ještě nehodící se obsazení. Boyle je jako záporák tragickej, Bujoldová jako kráska v nesnázích nevypadá, James Earl Jones ve své první roli s vousama je k nepoznání a Shaw se hodil na záporáky, ale jako kladný ušlechtilý pirát nefunguje a navíc vypadá staře. Ovšem akční scény se povedly, hromadné šermovačky, úprk kočárem jsou parádní a finální šermířský souboj je naprosto skvostný. Takže neutrální 3*, ale do zítra nebudu vědět, že jsem to viděl. ()
Svižný dobrodružný snímek s mnoha šermovačkami kazí dvě věci- jednak absence námořní bitvy (nechce se věřit, že by „ďábelsky úchylný“ místodržitel Jamajky nedisponoval aspoň jednou lodí, tedy nepočítám ty plachetničky ve vaně) a jednak skutečnost, že se pirátská posádka spíš než na lodi zdržuje stále v jednom a tom samém lokále/bordýlku (nechce se věřit, že by je tam „ďábelsky úchylný“ místodržitel nevyhmátl, kdykoli by se mu zachtělo). ()
Tento film mi evokoval pravděpodobný způsob jeho vzniku, jako by scénář vymyslela čtrnáctiletá dívka z konce viktoriánské éry. Hlavní hrdinové pronášejí naprosto mimózní hlášky o lásce, cti a džentlmenství, hlavní záporák je zlý šlechtic a pederast. Hlavní dobrá postava je zase takový nemluvný a napůl trouba, no prostě je to akční film, který nudí. Před kamerou totiž defilují hlavně postavy, co vedou nesmyslné velkohubé kecy. Akce nic moc, dialogy hrozné. Nikdy víc. ()
Proradný britský guvernér Durant vs. chrabrý pirát Lynch.. ()