Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veselé i smutné osudy několika žen z malého města. (Česká televize)

Recenze (89)

Agatha 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní film ve zvláštní kombinaci drama-komedie. Spíš než Ocelové magnólie bych ho nazval jednoduše "Babinec"! Ale babinec se nám tady sešel opravdu pořádný. Průměrně zde nehrál téměř nikdo. Nadmíru excelentní byla Shirley MacLaine, hned po ní Sally Field, která mě svým závěrečným výstupem rozbrečela. Ona je opravdu mimořádná herečka! Julia Roberts byla také snaživá, ale Oscarovou nominaci by si spíš zasloužila Shirley. Olympia Dukakis měla sice méně prostoru, ale tuto skupinku nikdo nemohl doplnit lépe než ona. A Dolly Parton s Daryl Hannah byly správně ujeté kadeřnice. Film mi dal ode všeho trošku a určitě na něj jen tak nezapomenu. Ona kombinace drama-komedie se málokdy povede tak jak má, ale Ocelové magnólie jsou důkazem toho, že zvládnout se to dá. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Příběh se navenek tváří jako nadprůměrně zábavná komedie, která si zakládá na afektovaných způsobech ... i když téměř od samotného začátku ho podezíráte z nějakého nenadálého podrazu. A najednou se díváte na bezmoc a zoufalství matky, jejíž milovaná dcera si s těžko akceptovatelným optimismem zahrává se životem - patrně za vydatné podpory toho milého, leč nezodpovědného pitomce, za kterého se provdala ... neboť i vystudovaný právník může být nezodpovědným pitomcem. Možná se ještě na malou chvíli necháte ukolébat růžovými brýlemi, které vám snímek záměrně podstrkuje, ale po krutém prozření zákonitě nastane okamžik, kdy vám přepjaté manýry jižanských dam přestanou připadat vtipné. Nekritizuju zdánlivě neadekvátní smích v mezní situaci, neboť bývá naprosto přirozenou, nekontrolovatelnou a svým způsobem osvobozující reakcí organismu na prožité trauma - ale přeslazený závěr vyvedený v jásavých pastelových barvách je kýčem, který ve mně vzbuzuje touhu zlikvidovat všechny velikonoční zajíčky. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Ve městečku se chystá velká veselice - Shelby (Julia Roberts) se vdává. Zatímco největší starostí jejího otce (Tom Skerritt) je vyhnat ptačí osazenstvo ze zahrady, pro její matku je vše složitější. Kromě standardních starostí matek nevěst má o Shelby hlavně strach. Její choroba, diabetes, může ve kteroukoliv chvíli na Shelby zaútočit. A když po svatbě přijde Shelby s tím, že by chtěla mít miminko, má její matka jasno - těhotenství by Shelby mohlo zabít... Film jsem viděl poprvé pradávno, ale trochu jsem na něj již pozapomněl, a tak jsem si jej dal ještě jednou. Ale názor na něj se mi nezměnil - při samotném sledování vcelku ok (hlavně díky hereckému obsazení - Daryl Hannah, Julia Roberts, Tom Skerritt, Shirley MacLaine, ...), leč film je určen pro zcela jiné publiku, a tak mne příběhově dvakrát nezaujal. Asi nejvíce mne bavily slovní přestřelky mezi otcem Shelby a nesympatickou sousedkou (Shirley MacLaine), a celkově mne z celého filmu role Shirley MacLaine zaujala asi nejvíce... ()

gombarix 

všechny recenze uživatele

(vzlykaje dojetím) "Nemůžu uvěřit, že jsem doteď neviděl Ocelové magnolie!" Ale přesto, že je to opravdu dost "ženský" film, oceňuju, že je mnohem míň sentimentální, než by mohl být. - - - Ani ne třicetiletá Daryl tu nosí spojné brýle! celý film!! a postupně vystřídá troje obroučky!!! (Ano, nebudu zastírat, že to je ten důvod, že jsem se na to vydržel dívat :) a proč dávám pět hvězd. Ono to JDE, tak proč je takový film jeden z tisíce???) ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Hořká komedie o přátelství a je adptací stejnojmenné divadelní hry Roberta Harlinga z roku 1987. Šest hlavních postav filmu jsou ženy. Vytvářejí tři dvojice, ve kterých jsou si bližší - kadeřnictví, rodina, starší přítelkyně. I když jsou povahově rozdílné, snaží se otupovat hrany svých běžných problémů radami, povídáním si, nebo malými výpomocemi. Jsou to křehké ženy a mnohé věci se jich dotýkají do hlouky duše, ale když jde do tuhého, jsou jako z oceli a je možné se o ně opřít. Výběr hereček do jednotlivých rolí je zajímavý a myslím, že se povedl. Divadelní hra se více soustředila na Shelby Latcherie (Julia Roberts), diabetičky, které po porodu selhávají ledviny a rodina ji nemůže pomoci. Film se více soustředil na vztah přítelkyň a na jejich veselé a smutné chvíle. V roce 2012 se film dočkal televizního remaku s afroamerickými herečkami. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Film byl natočen podle stejnojmenné divadelní hry Roberta Harlinga. (Olík)
  • Film se natáčel v malém městečku Natchitoches ve státě Louisiana a jako kompars v něm vystupovali i místní obyvatelé. Očividně bylo natáčení pro ně natolik vyčerpávající, že když se o několik let později ve stejném městečku natáčel film Muž na Měsíci (1999), bylo obtížné najit mezi místními někoho na roli statisty. (Aelita)

Související novinky

Zemřela herečka Olympia Dukakis

Zemřela herečka Olympia Dukakis

02.05.2021

Ve věku 89 let zemřela oscarová herečka řeckého původu Olympia Dukakis. Svůj filmový debut prožila v roce 1964 ve filmu Lilith a objevila se i jako matka Dustina Hoffmana ve filmu John a Mary z roku… (více)

Reklama

Reklama