Reklama

Reklama

Sbohem buď, lásko má

  • Česko Sbohem, má milovaná (více)

Obsahy(1)

Policie pátrá, radí, informuje. Phil Marlowe pije, nadává a vyšetřuje. Kdo se k pachateli dostane jako první? ... Jednoho dne se soukromé očko Phil Marlowe – kde jinde než v baru – setká s jistým Zubrem Malloyem. Toho právě pustili z vězení a on se teď snaží najít svou dávnou lásku Velmu. Marlowe se případu ujme, po Velmě se však slehla zem. Otrávený Marlowe už se pomalu smiřuje s neúspěchem. Ale pak se ocitne ve správnou dobu na špatném místě… Co zpočátku vypadalo jako rutinní a nezajímavý případ, se během jediné noci změní v drama, v němž se objeví několik mrtvol, hromada úplatků, jeden povedený věštec a jedna krásná, leč chladnokrevná dáma... Jeden z nejlepších detektivních románů klasika americké drsné školy Raymonda Chandlera převedl do filmové podoby jako první v roce 1944 režisér Edward Dmytryk. V novější adaptaci režiséra Dicka Richardse si Marlowa zahrál Robert Mitchum, který se stejné role zhostil ještě o tři roky později ve filmu Hluboký spánek. (Česká televize)

(více)

Recenze (41)

me_george 

všechny recenze uživatele

Mitchum teda trochu moc starý na tuto roli už je, ale jinak film vcelku šel. Atmosféra OK. Problém jako se všemi adaptacemi chandlerovek a vůbec knih obecně - moc se vynechává, moc se spěchá. Aspoň že konečně krev je vidět a obecně realističnost hereckého projevu se v roce 1975 blíží tomu, o čem drsná škola byla. Vždycky jsem měl problém se spojením hardboiled school a film noir. Hardboiled school = realističnost, drsnost, syrovost. Filmy 30.-50. let (a proto bohužel i všechny noiry) = přehrávání, vzdychání, postavy hroutící se k zemi jako loutky, bez kapky krve. V tomto má tento film vcelku navrch a proto hvězdička navíc. Celkově za 4*. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Film dobře vystihuje pro Marlowea typická 40. léta a celá atmosféra je zdařilá a nese se celým filmem až do zajímavého závěru, scénář se povedl a relativně zachovává věrnost předloze. Režie je kvalitní a herci také. Robert Mitchum, i když trochu starý, Marlowea zahrál dobře. Hudba je skvělá a také kamera je velmi nadprůměrná. Komentář napsán 4.2. ve 14:43 (2009). ()

Reklama

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Neznam Dicka Richardse, ale tohle se mu prilis nevydarilo, rekl bych... Film se knizni predlohy drzi pouze pomerne volne, presto zadny zasadni moment nechybi. Potesila Sylvia Miles v roli Jessie Florian, a nejlepsim momentem filmu je, kdyz dostava Marlowe (Mitchum) fackovanou od Kate Murtagh... :-) To jsem se fakt pobavil, ale na jeho miste bych samozrejme bejt nechtel... 4- ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Raymond Chandler je pro mě v detektivním žánru autor číslo jedna, jeho romány a povídky jsem četla mnohokrát. Film se věrně drží předlohy, ale Mitchum mi na roli Phila Marlowa připadá příliš starý. Měl by mít aspoň tak o deset let míň. I když kniha je rozhodně mnohem lepší, film mě bavil. Skvělá hudba. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony a kameru jsem si bohužel z letité dabované VHSky musel trochu domýšlet, ale jelikož mám rád noirovky i Chandlera a tenhle kousek jim rozhodně nedělá ostudu, mj. díky stylové hudbě, úsečně napsaným dialogům a typově trefenému obsazení vedlejších rolí, nevidím důvod s hvězdičkami skrblit. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (1)

  • Robert Mitchum si roli Philipa Marlowa zopakoval o tři roky později ve snímku Hluboký spánek (1946). (Terva)

Reklama

Reklama