Amálie KovářováScénář:
Amálie KovářováHrají:
Mikuláš Minář, Benjamin Roll, Aňa Geislerová, Tomáš Klus, Dagmar Pecková, Dominik Hašek, Martin Stropnický, Andrej Babiš, Vít Rakušan, Ivan Bartoš (více)Obsahy(1)
V roce 2019 se na pražské Letné sešlo téměř tři sta tisíc lidí. Demonstrovali proti premiérovi, prezidentovi, ale především za demokracii. Z pódia k nim promlouvali dva studenti, kteří se báli o budoucnost České republiky. Unikátní film o Mikuláši Minářovi a Benjaminu Rollovi odkrývá strhující příběh zakladatelů hnutí Milion chvilek pro demokracii. Režisérka Amálie Kovářová šest let natáčela zákulisí spolku, který stál za největším protestem od sametové revoluce. Prošel si úspěchy i pády, nadšením i letargií, vynášením do nebes i zklamáním podporovatelů. A to vše od začátku žili i Mik a Ben. Kluci, co věřili, že i v těžkých chvílích může zvítězit naděje. (Continental Film)
Amálie si dala opravdu záležet. 300 hodin natočených s chvilkami a nakonec vznik 1a půl hodiny dlouhého (skvělého) dokumentu. Včera jsem měl tu čest se setkat s tvůrci a děkuji jim za to. Je potřeba neustále bojovat za demokracii, jinak nás zase čekají těžké dny. Populista na každém rohu, stačí si jen vybrat....bohůžel ()
Chvilky naděje. Vzpomínky. Dobře sestříhané. Lehce glorifikační. Přisuzující zásluhy za výsledky, které měly daleko širší kontext a jsou vykresleny na můj vkus až příliš růžovými a oslavnými brýlemi. Poselství filmu funguje a aktivity a iniciativy spolku hodnotu mají a upírat bych je nechtěl. Je to součást naší historie, ať už si o tom myslím cokoliv. A ano - ta historie vypadala takto a ne jinak. Proto jakákoliv její cenzura nemá smysl. Vypadá spíše jako strach. Jestli se má smysl o něčem bavit, tak o tom, co těch milion lidí na tu Letnou dovedlo. Zbloudilá navigace to nebyla. (Jeden Svět v Ostravě) ()
Za tento film je nutno poděkovat - tak vyzněl závěrečný potlesk při premiéře v pražské Lucerně. Mladé režisérce jsme všichni fandili a určitě je důležité to, o čem film vypráví a co se pokouší divákovi předat. Děj filmu, struktura a jeho vyznění ovšem téměř nefunguje. Dokument zachycuje bohulibou a důležitou aktivitu k uchování demokracie a zodpovědného občanství. Nejedná se ovšem o žádnou hloubkovou podstatu na téma demokracie, ale spíše o prvoplánové zachycení aktivity "chvilek" a místy trochu povrchní vyprávění o ideálech. Z politického hlediska je nutno takový dokumentární pokus pochválit, ale jako celovečerní film to opravdu nefunguje. Je to jen sled kameramansky nesourodých reportáží a situací, které nedrží žádný děj, ani příběh a film se prostě celých 88 minut hledá. Proto jsme v Lucerně vřele zatleskali spíše jen ze soucitu a podpory mladým tvůrcům, ale film jako takový nás spíše nudil. Je to trošku škoda, mohlo to být i hezké. Přesto dávám alespoň dvě hvězdy, protože je ve filmu celá řada pravd, které měly být vysloveny. ()
Film je to rozhodně rozporuplný. Rozhodně je film nutno vidět, než se o něm rozhodneme vášnivě debatovat. Již zdejší recenze jsou jasný důkazem o tom, že vás film nenechá chladným. Nutné ho tak vidět. Má recenze odráží recenze zdejších komentářů, které hold jsou zrcadlem zdejšímu filmu a jeho důležitosti.// HODNOTÍM BÁJEČNOU DISKUSI V RECENZÍCH U TOHOTO FILMU:Báječná diskuse v recenzích, která odhaluje, kam až sahají chapadla boje milovníků různých forem propagandy (čest výjimkám).//Odpadové profily určitě stojí za rozkliknutí, takový Rohypnol99 alias Nikola Parádní se ani nenamáhal schovat své politické přesvědčení a vyskočí na vás fotka Turka a Muska přímo z profilového obrázku.// Don Martini považuje organizaci Člověk v tísni za teroristickou organizaci. Whuau. Don Martini, mám pro tebe zprávu, je to čistě reakce na tvou ubohou recenzi, takže poslouchej: Whuau, odhalil jsi svůj vkus natolik, že ztrácíš jakoukoli relevanci mimo tvou sociální bublinu.// argus123 alias Manfréd Cocot viděl pravděpodobně film na Slovensku, protože žije v Trenčíně. Každopádně alespoň umí používat ve větě slova, jako jsou kvazi nebo pseudo.// EXCLUSIVE je více exkluzivní než polorozpitá flaška Božkova, to rozhodně. Je to jeden z lidí, kteří nazývají Zelenského diktátorem (jen si rozklikněte jeho profil a uvidíte). A jelikož jsem stejně jako on velký propagátor svobody slova, tak prosím tě, Exclusive, vytáhni hlavu ze své zadnice a při psaní svých komentářů neměj ruce v kalhotách! Uf, využil jsem své právo na svobodu slova, i přestože podle tebe jsme všichni v prdeli, ale aspoň máme viníka. FIALA!// Hansolo35 je jeden z těch lidí, kteří si pamatují komunismus, lágry atd., a normálně, tenhle film je prý na stejném levelu! Prosím tě, solíku, vždyť jsi teď nalákal do kina všechny lidi, co jsou zvědaví, jaké to bylo za komunismu.// Už jen díky téhle rozporuplné diskusi na csfd je jasné jediné - film je nutno vidět v kinech, aby se o něm dalo pak diskutovat. Děkuji těmto profilům, že svými reakcemi rozohňují chuť vidět film, který by jinak pravděpodobně jen prošuměl.PS: lostsoul81, ty jsi recenzentský genius, ani hvězda, ani odpad, hlavně se nekoukat, ale udělejte si názor sami. Extrémně jsi navnadil na film, až si myslím, že děláš pro milion chvilek PR. Geniální, opakuji geniální krok, a zájem o film jen a jen roste. Díky Lostsoulíku81, rád zajdu na pivo a pokecám o filmech. ()
Dezinformační film o dezinformačním spolku, placeném ze zahraničí! To jsou ty, co tu v ČR dělají bordel, rozkrádají vlastní finance a podporují současnou nedemokratickou Fialovu diktaturu se vším co k tomu patří, k umlčování a zavírání disidentů a opozice, cenzuře a šmírování, Dozimetru a dalších mafiánů! Všechno zlo přichází z pitomé Prahy! ()