Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

U jednoho benzinového čerpadla pracuje stálá parta: vedoucí Vávra, bývalý stavební inženýr ing. Stejskal, samolibý podvodníček Karafa a starý pán před důchodem Dvořák. Mají dobře propracovaný systém, díky kterému dovedou přesměrovat část zisku do svých vlastních kapes. Jediný, kdo s nekalými kšefty nechce mít nic společného, je starý Dvořák, který si jednoho dne raději najde jinou práci. Do této situace přichází jako nový zaměstnanec mladík Zdeněk Černý. Je zvídavý a rychle se zapracovává. Pochopí i systém dělení zisku. Ve Vávrovi i ostatních záhy vzbudí důvěru, avšak brzy začne prosazovat své právo na rovný díl ze zisku… (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Priemerny normalizacny film od rezisera Otakara Fuku, a zaroven moj prvy Otakar Fuka. Zaner krimi k tomuto filmu dost nesedi : je to hlavne taka lahka drama o kradnuti v byvalom Ceskoslovensku. Ono roku 1978 uz normalizacia zarezavala do vsetkych oblasti zivota spolocnosti /noviny, rozhlas, televizia, politika komunalna aj ceskoslovenska vysoka/ a sice sa tocili filmy, je tu vsak jedno velke ale. Ak sa natocil film zobrazujuci skutocne realie Ceskoslovenska, siel hned do trezoru /Jasneho Vsichni Dobri Rodaci, Prodavac Humoru/, a tak sa mohli tocit filmy, ktore ale normalizacnym sudruhom extra nevadili. To je presne priklad filmu Pumpari od Zlate Podkovy. Rezia Fuku je priemerna, ale film dobre vystihol ceskoslovenske realie 70. rokov a to, ze sa kradlo vsade. Ono trochu o tom hovori aj veta /bude cesky, som cechoslovak/ : "Muzes se najist, ale nesmis pri tom mlaskat". Ta hovori za vsetko a velmi vela veci a konzekvencii sa da z tejto vety vydedukovat. Herci ako Josef Vinklar /Smrt Cerneho Krale, Vrazda v Hotelu Excelsior/ su na urovni, dokonca tu hraj aj znamy herec Vaclav Lohnisky /Kladivo na Carodejnice/. Takze ako mylovnik ceskoslovenskej normalizacnej kinematografie sa stale zastavam tohoto priemerneho normalizacneho snimku. A ne, ne - nesuhlasim s uzivatelmi ako Radek99, ktory by najradsej tento normalizacny priemer zaslapal pod ciernu zem. 66 % ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Podvody byly jsou a budou a to nejen na pumpách..Hospodářská kriminalita, machinace kolem socialistického benzínu a nafty, kšefty s valutama (příklad 100 DM od tiráka velice solidních 800 Kčs), kdo v tom uměl chodit a měl kus štěstí, po převratu se z něj stal milionář a začal třeba podnikat s těmito původně špinavými penězi, takových případů je, kdo ne, šel bručet, ale i ten se později nějak uživil, s kontakty a tučným kontem to vždycky nějak šlo..Zelenou měli právě tihle pumpaři, zelináři, řezníci, veksláci, taxikáři, partajní/svazáčtí funkcionáři ap. Krampol, Vinklář, ti vždycky hráli takový hle vyčůránci a uměli to, nastrčený Bartoška který chtěl rychle na oko zbohatnout se teprve učil, páč něco z tu dobu obkoukal...:-) Stbáci nebyli ale vůbec blbí, moc dobře tito lidé sledovali a věděli o nich.. Závěrečná honička na naše poměry docela slušná..Normalizační příběh hodně poplatný době vzniku, stejně tak jako písně od Karla Gotta, podobný případ byl zaznamenán například v Havl. Brodě také někdy v 70 letech. ()

Reklama

FireTight odpad!

všechny recenze uživatele

Bože můj, takhle jsem se u filmu nenudil několik dlouhých měsíců, možná i roků. Upřímně, po zhruba čtyřiceti minutách jsem se každých pět minut díval na hodiny a tiše doufal, že už tomu všemu nastane konec. A ten naštěstí opravdu přišel, bohužel pro mne až za ukrutně dlouhou hodinu. Závěr byl sice o kapku lepší, ovšem od odpadu tenhle film v mých očích vážně nezahrání. Stejně jako ho nezachrání pár vtipných hlášek a pohled na mladé české herce (a Gábinu Osvaldovou). Nikdy víc! ()

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele

V Pumpařích od Zlaté podkovy na člověka číhá všechno to pěkné, co může poskytnout československý normalizační krimifilm - Krampol, zaprané záclony, šmelení se vším možným, Přeučil s příčeskem, blokové poukázky na naftu, divoké honičky ve wartburgzích, valuty, barová kapela se zpěvačkou s rumbakoulemi, umakart, hudba Karla Gotta, drobné službičky poskytované za krabičku cigaret značky Sparta, hlídky Veřejné Bezpečnosti ve žlutobílých volhách, OPBH, podpultová játra a bifteky, tesilové obleky a popíjení balantýnky jako známka luxusu, grázlík Kodet.... Mně se to líbilo. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Už jsem tenhle film viděl mockrát a stejně si ho zase pustím, aby mi dělal kulisu při jiné činnosti. Připomíná mi to různá pracoviště, která byla v osmdesátých letech velic žádaná a lidi tam šli jen proto, že tam budou brát víc, než kdyby studovali, protože chtěli žít a to ne podle norem, které jim společnost nastavila...Dneska nikdo nic nikomu nenastavuje, korupce je běžnou součástí života, ale tehdy se takové slovo prakticky nepoužívalo, když už tak rozkrádaní socialistického majetku... O čem je taky tenhle filmový kus - o strachu ze stárnutí, o strachu z nedostatku peněz, a touze mladého mít ten majetek co má šéf, který ale už řeší něco jiného než mladej... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (12)

  • Kriminální komedie byla natočena na motivy volně zpracovaného konkrétního případu rozkrádání u benzínového čerpadla. (JARDAHONDA)

Reklama

Reklama