Reklama

Reklama

Dobytí severního pólu

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

V pražské restauraci „Pod Vyšehradem”, kam Cimrman rád chodíval na rybí speciality, přisedl k němu jednoho večera majitel hostince a zeptal se ho, zda by pro příští ples ledařů branického pivovaru nesestavil živý obraz „Češi na severním pólu”. Cimrman nabídku přijal a rozhodl se, že prostuduje polární tematiku přímo na místě. Nejcennějším přínosem jeho cesty do Arktidy byl jeho objev sněžného člověka (játyho). Cimrman se s ním osobně setkal, a jelikož k tomu došlo právě v době říje, mohl zblízka pozorovat jeho pohlavní život. Po návratu do vlasti, jsa silně nachlazen, nadiktoval svému sousedu Padevětovi hru „Přetržené dítě”, která byla takřka nehratelná v podobě, jak ji rekonstruoval dr. Brukner, která je však naprosto hratelná po revizi textu, kterou později provedl prof. Vondruška. Když se Cimrman uzdravil, ale jeho pravá ruka díky omrzlinám nebyla s to udržet pero, napsal levou rukou hru „kompaktní a čirou jeko střechýl” (Šalda) Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem. Z ní se svět – bohužel pozdě – dovídá, že čtveřice pražských otužilců stanula na nejsevernějším bodu naší planety o celý den dříve než Američan R. E. Peary. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (359)

Appleboy 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv většina lidí považuje za nejlepší dílo dua Smoljak&Svěrák Záskok, mou nejoblíběnější hrou je bezkonkurenčně Dobytí severního pólu. Nestárnoucí inteligentní humor, výborné herecké výkony (zejména Ladislav Smoljak v roli Varla Frištenského je geniální) a obrovská kumulace hlášek, např: "Nezlob se, Václave, ale to bylo od tebe nedomyšlený. I mě to zmátlo, natož pak takovýho primitiva, jako je tady Frištenský!" "Děkuju ti, náčelníku, že ses mě zastal!" Kdybych mohl, dám 6 hvězdiček. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Jak se nám tahle hra hodila při lyžařských zájezdech do Laponska! S trudomyslností věru nebyly problémy, a to jsme, prosím, neměli sebou míč...Stačilo patřičnou situaci okomentovat glosou "Pravdu má náčelník" nebo "Když to srovnám s tím výletem na Kokořín" a bylo veselo. Součást moji cimrmanovské Top 5 (vedle Záskoku, Hospody na mítince, Vraždy v salonním kupé a Vizionáře). Oblíbené obsazení Dobytí pak Svěrák, Smoljak, Kašpar, Brukner. ()

Reklama

Rodin 

všechny recenze uživatele

Tohle je kláda,hlína a soda dohromady. Charakteristika Češství a ideálů humanismu je prostě úplně bezchybná, i když u písně do nepohody už dnes slzím spíše lítostivě, než tehdy, kdy jsem řval hurónským smíchem. U Smoljaka se Svěrákem je opravdu jen málo věcí prvoplánových a téměř vše má více významů, než jen třeba dva. Skvělé. ()

Rousse 

všechny recenze uživatele

Heleďte pánové, až zase příště pojedete na nějakej ten pól, tak se mnou už nepočítejte - já jsem tím zájezdem vysloveně zklamanej! Co tady je? Mlha, vánice, rampouchy...:oD Když jsem viděla Záskok, myslela jsem si: "To je bomba! Nejgeniálnější Cimrman!". Když jsem viděla Akt, říkala jsem si: "Tak tohle je vážně smělá konkurence Záskoku.!" A když jsem viděla Dobytí severního pólu, tak jsem ho musela zařadit také mezi nejlepší díla z Cimrmanova pera. Scénky se psy apod. mě prostě dostaly do kolen - prostě opravdu the best of Cimrman "uf to je ale zima, ještě že mě hřeje to peří" :-) ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Záznam divadelního představení Dobytí severního pólu v podání divadla Járy Cimrmana ohromí svým poeticky situačním humorem, který se jeví jako neurážlivý, ale za to trefný natolik, že při sledování se dá zažít několik záchvatů smíchu a to jen díky stylu hraní hlavních protagonistů. Jednoduché kulisy, nenáročně provedené jednotlivé scény společně s minimalistickým vzhledem kostýmů hrají všemu do karet, protože o tomhle to opravdu není. Jedná se o skromnou ukázku toho, jak hlavní práci odvádí slovo a je důležité bedlivě poslouchat, co bylo právě řečeno. Pozornost nahrává k ještě většímu zážitku, protože unikátní asociace a kompozice vět skutečně přenáší výpravu na severní pól se všemi těmi poznámkami a znaky typického čecháčkovství v ryzí podobě. Ostatně, kdo jiný než Svěrák se Smoljakem by se mohl pokusit o výpravu na severní pól na prknech a je jedno, že se jedná o prkna divadelní. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Hru diváci nemohli vidět v letních měsících, protože děj vyžadoval, aby herci byli teple oblečení a v kombinaci s divadelními světly docházelo k tepelným kolapsům herců. (sator)

Reklama

Reklama