Jonathan LynnScénář:
Mitchell KapnerKamera:
David FrancoHrají:
Bruce Willis, Matthew Perry, Rosanna Arquette, Michael Clarke Duncan, Natasha Henstridge, Amanda Peet, Kevin Pollak, Harland Williams, Rumer Willis (více)VOD (1)
Z nového souseda se vyklube zabiják Bruce Willis! Proč by toho dentista Matthew Perry nevyužil, když je na něj vypsaná tučná odměna a on musí zaplatit dluhy, aby se mohl rozvést s Rosannou Arquette... Drsná krimi-komedie, která má spád, grády, humor i napětí... Bruce Willis a Matthew Perry v příběhu z předměstí Montrealu, kam se právě nastěhoval zabiják se srdcem... 10 milionů, dva životy, ale i a srdce dvou půvabných žen ve hře... Montrealský zubař Nicholas Oseransky (přezdívaný Oz) žije na předměstí s manželkou Sophií a s tchyní, která ho stejně jako manželka nemá v lásce. Kromě toho, že ho obě ženy jen využívají, musí Oz splácet dluhy za tchána, který spáchal sebevraždu. Zvrat v neradostné situaci nastane v okamžiku, kdy Oz pozná ve svém novém sousedovi pověstného zabijáka Jimmiho Tudeskiho, který svědčil proti svému bossovi a odkroutil si pět let. Přestože se překvapivě s přátelským zabijákem spřátelí, donutí ho Sophie, aby odletěl do Chicaga a "prásknul" zabijáka synovi odsouzeného bosse Jannimu a získal tak odměnu vypsanou na jeho hlavu. Sotva však odletí, udá ho Sophie Jimmimu v naději, že se tak nepohodlného manžela zbaví a získá peníze z jeho životní pojistky. Situace se dále komplikuje, když vyjde najevo, že Janniho, Jimmiho a jeho manželku Cynthii pojí deset milionů, které jsou uloženy na účtu, který mohou vybrat buď společně nebo každý sám, ovšem pokud se prokáže úmrtními listy ostatních. A jako by to nestačilo, seznámí se Oz s Cynthií a po společně strávené noci se do ní zamiluje. Telefonicky varuje souseda, ale ten o všem ví a na oplátku varuje zubaře, že jeho žena u něj neuspěla a tak nejspíš hledá nového nájemného vraha. Tím se má stát zubařova asistentka Jill, pro kterou je Jimmy vzorem. Ani ona však nedokáže Oze zabít a tak se musí Sophie obrátit na dalšího zabijáka, Hansona. Intriky se vrší jedna na druhou a zanedlouho všichni, včetně Janniho a jeho dvou goril, se sejdou v Jimmyho domě, kde má dojít ke konečnému zúčtování. Jenže zabiják je připraven. (oficiální text distributora)
Zubař "Oz" Oseransky (Mathew Perry) nemá život, který by mu kdekdo záviděl. Sice je ve svém řemesle úspěšný, ale doma ho terorizuje manželka s tchyní, a navíc po tchánovi zdědil nepěkné dluhy. A když se mu do sousedství přistěhuje obaváný mafián, Fanfán Tulipán (pardon, to se mi sem připletlo odjinud) (Bruce Willis), napadne jeho manželku geniální plán. Oznámí mafiánskému bossovi místo pobyta Jimmyho Tulipána, a zároveň nechá zabít svého manžela a vybrat jeho pojistku. Ale Jimmy se s Ozem zpřátelí, navíc se do všeho připlete Jimmyho manželka (Natascha Henstridge) a Ozova asistentka, začínající nájemná vražedkyně. A show může začít... Mathew Perry si zachovál svůj najivní ksichtík Chandlera z přátel, Bruce si svého zabijáka střihl s grácií svojí vlastní, a zbytek dam zde hraje jen kulisu. I když, ženskou jako hraje Rosanna Arquette bych potkat nechtěl, brrr... Ať chcete nebo ne, bavit se budete :) ()
Můj soused zabiják se již dá považovat za určitou klasiku v rámci komediálních krimi a je nutno podotknout, že jde vskutku o slušnou podívanou za slabší 4*. Bruce Willis předvádí přesně to, co jsme od něj zvyklí, takže v tomto směru nebude divák zklamán. Číslo jedna je tu pro mě ovšem Matthew Perry, jehož herecký projev toliko blízký jeho nejslavnější roli Chandlera z Přátel, činí tuto komedii daleko atraktivnější. Pokaždé, když byl na scéně, tak jsem se více či méně bavil. K moji spokojenosti jej daboval i Rostislav Čtvrtlík, takže paráda. ()
Moc příjemný a pohodový relax, takhle dobrý jsem to vážně nečekal. U vtipných kreací a výstupů jelimana Matthewa Perryho jsem se řezal smíchy jako už dlouho ne, drsňák Bruce Willis měl další parádní roli přímo na tělo a z ženského osazenstva mi přišla nejlepší se svou charakterní rolí Amanda Peet, která je tady přímo k sežrání. Originální, vyvážená, trochu bláznivá a hodně vtipná krimikomedie, u která mi skvěle sedla do nálady. ()
Matthew Perry sice hraje Oscara Oseranskiho, ale je to Chandler a nikdo jiný:) A vůbec to není na škodu, právě naopak. Jeho "rozkošná" ženuška Rosanna Arquette dává vzpomenout na božskou Peggy Bundovou, Bruce Willis hraje odlehčenou verzi svého Šakala (a jde mu to fakt dobře:)) a Amanda Peeteová a Natasha Henstridgeová jsou jednoduše k nakousnutí. Nemůžu se dočkat druhého dílu....... ()
Poněkud ztřeštěný slepenec plný kriminálních odkazů, bláznivých vtipů a nevšedních postav, které bychom v reálném světě ihned označili slovy "idioti" nebo jemněji "mentálně v pravěku". Nenudí to, ale příběh je rozporcován pouze na povedené a trapné scénky, jejichž návaznost nikdo příliš neřešil. Willis a Perry hrají to, co umí, a to má prostě divákovi stačit... 55% ()
- Janni (Kevin Pollak) prepašuje do Kanady zbrane v tajnej časti batožiny. I napriek tomu by však letisková bezpečnosť mohla také množstvo zbraní veľmi ľahko odhaliť tak röntgenom, ako aj detektorom kovov, takže šanca na ich prepašovanie by bola prakticky nulová. (ČSFD)
- Majitelé domů, ve kterých ve filmu bydlí hlavní postavy, dostali 50 tisíc dolarů za to, že domy na měsíc opustili a propůjčili je k natáčení. (don corleone)
- Když na začátku filmu Matthew Perry (Oz) seká trávu, má na sobě dres týmu Ottawa Senators. Perry ve městě Ottawa vyrůstal. (don corleone)