Paul WeitzScénář:
Paul WeitzKamera:
Remi AdefarasinHudba:
Stephen TraskHrají:
Dennis Quaid, Topher Grace, Scarlett Johansson, Marg Helgenberger, David Paymer, Clark Gregg, Philip Baker Hall, Selma Blair, Frankie Faison, Ty Burrell (více)VOD (1)
Ve studiích Universal Pictures vznikla komedie, pod kterou se podepsala jedna z nejúspěšnějších dvojic Hollywoodu bratři Weitzové (Prci, prci, prcičky, Jak na věc). V dobré společnosti tentokrát svedli na filmové plátno proti sobě dvě generace. 49-letý marketingový ředitel jednoho vydavatelství je po mnoha letech ve vrcholné funkci degradován. Jak už to bývá při moderních restrukturalizacích. Jeho nadřízeným se stane teprve 26 letý čerstvý, ambiciózní, všeznalý expert na moderní vedení. Počáteční vzájemná apatie se časem mění v neobvyklé přátelství, které je ale vystaveno zkoušce to když se mladý šéf zamiluje do dcery svého staromódního podřízeného. Divák se může těšit na jedinečnou vybroušenou situační i konverzační komiku, doplněnou o skvělé herecké výkony Denise Quaida, coby otce stále populárnější hvězdičky Scarlett Johansson. (oficiální text distributora)
Slizký Malcolm McDowell lítá po světě v tryskáči a sem tam koupí a sem tam střelí nějakou tu firmu. Polovinu mančaftu vyhází kvůli snížení nákladů a zbytku předvede logo ala Nokia. Obklopuje se mladými ambiciózními pitomci (Topher Grace), kteří dělají velké personální šachy vědouce sami o vedení kolektivu hovno. A pak na to všichni dojedou. Dojemné je, že na konci si řeknou jak jsou dobří lidé a jak se vzájemně od sebe učili a naučili. (A mě bylo pořád záhadou, kde ti naši idioti manažeři berou ty grífy-voni tohle asi viděli!). Scarlett Johansson je klasicky krásná a nové neznámé účesy ji velmi sluší. Objektivně zhodnoceno, nebyla to až taková sračka jak jsem čekal. ()
V dobré společnosti překvapí především tím, že je v rozporu s většinou současné americké komediální produkce tak nějak uměřený a kultivovaný. Neobjevuje se tam zkrátka takový ten typicky pubertální nebo buranský humor a celý snímek jako by chtěl oslovit spíš dospělé publikum, které jinak dává přednost televizní obrazovce. Není to film špičkový, protože humor v něm obsažený není tak vypointovaný, ale celé je to slušně napsané, obsazené i zahrané. Snímek zůstává na půdě produkce amerických majors, tzn. žádné velké experimenty a provokace, jen lehká společenská kritika, která ani zdaleka nedosahuje údernosti např. Lítám v tom. Má ale překvapivý konec, který se vymyká tradiční šabloně romantických happyendů. Ona ta romantická linka především díky přítomnosti Scarlett Johansson, která je pro tenhle druh žánrových snímků jako stvořená, poněkud přebíjí tu komediální. Celkový dojem: 65 %. ()
Nuda.Paul Weitz točí trochu jiné komedie,kterým já nemohu přijít na chuť.Po celou stopáž mi přišlo,že se vlastně nic neděje,všechny postavy se motaly od ničeho k ničemu,nepřišlo mi zde ani nic komického,ani nic romantického,natož pak něco dramatického.V dobré společnosti je až moc civilní snímek o společnosti,které ani trochu nevěřím.Jednání většiny postav je předvídatelné a působilo na mě strašně falešně.Nemám zde navíc ani režijně či scénáristicky co vypíchnout a tak naprostá šeď se na mě valila od začátku do konce. ()
Před lety mi tahle látka poměrně výrazně zachutnala, dnes spíš zklamala. Představené příkoří reklamního byznysu je spíš limonádou, které v téhle sociální pohádce obstojí tak na půl. Potravní řetězec firem je holt sakra velký žrout. Přesvědčí se o tom postarší šéf inzerce jednoho týdeníku. Staromódní přístup s pečlivým pěstováním kolektivu naruší vliv úspor a nové energie, tudíž na jeho místo usedne jednou tak mladší žralok, který má sice prořízlou hubu, ale zkušenosti mizivé. A navrch se tohle vyděšené ucho s nabouraným Porsche a jednou akvarijní rybkou zakouká do jeho dcery. Brzy tak uvidíme souboj nejisté moci (mladík) a lidské převahy (stařík), kdy výsledek je pochopitelně přímočarou výchovnou moralitou aneb každý se tak nějak poučí a vezme si to své. Neříkám, že je to špatně, ale když vyplácáme všechny ty tragikomické situace, tak nám toho moc nezbývá. Je to hodně zkratkovité, je to hodně povrchní. A prakticky žádnému z témat se nevěnujeme natolik, abychom si řekli „jo, tak ti uhodili hřebíčkem na hlavičku". Naštěstí jsou tu herci, kteří jsou jednoduše skvělí (Scarlett Johansson, prosím, vykašli se na blockbustery a vrať se k pořádným rolím), celé je to poměrně citlivě natočené, ale pořád si říkám, že ta čtvrtá hvězda není úplně zasloužená. Fajn soundtrack. ()
Není to komediální (řikám já), romantika z toho taky jaksi vymizí (řikám já) a do dramatu to má daleko (už sem řek!). Scarlett s tím svým divným hlasem je furt stejná, Quaid v roli amerického otce na zliskání a nová tvář Topher Grace celkem potěšil (nevim proč, ale pár zaksichtěníma mi připomínal Roberta). Na štěstí film skončí tak, jak jsem nečekal, za což přihazuju o bod navíc. Jinak ale blbost... ()
- Natáčení probíhalo v New Yorku. (M.B)
- Postava Denise Quaida má příjmení "Foreman". Je to narážka na Tophera Grace, který v seriálu That '70s Show hraje postavu jménem "Eric Foreman". (viperblade)
- Když se Alex stěhuje na newyorskou kolej, tak společně s Danem (Dennis Quaid) míjejí plakát s listem marihuany. Celý text na plakátu zní: "Marihuana. Protože vaši přátelé nejsou tak vtipní." (viperblade)