Reklama

Reklama

Rváčův deník

  • Česko Basketbalový zápisník (více)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh o skonu nevinnosti a zrodu umělce... Filmová adaptace memoáru newyorského básníka a punkového hudebníka Jima Carrolla se zapsala do povědomí filmových příznivců především díky fenomenálnímu hereckému výkonu Leonarda DiCapria, kterému v době natáčení bylo dvacet let. Vyprávění zachycuje osud mladého Jima Carrolla coby nadějného hráče basketbalu na katolické střední škole a citlivého mladíka s básnickým talentem, který prostřednictvím přátel sklouzne do drogové závislosti. Ve vedlejších rolích se objevily další tehdy mladé a vycházející herecké talenty jako Juliette Lewisová, Mark Wahlberg a James Madio. Jim Carroll nejen že k filmu dodal předlohu, ale také se podílel na soundtracku, pro který napsal několik písní a instrumentálních skladeb, které zhudebnil ve spolupráci se skladatelem Graemem Revellem i kapelou Pearl Jam. Film, známý též pod názvem Basketbalový zápisník, se stal terčem kontroverze a protestů kvůli snové scéně, v níž si frustrovaný hrdina představuje, že postřílí některé své spolužáky a tyranského učitele. Kvůli podobnosti scény s reálnými incidenty střelby studentů na středních školách Heath v prosinci 1997 a Columbine v únoru 1999 byl film osočován jako návodné dílo mající dané události přímo na svědomí. Ve všech případech byla taková tvrzení soudem zamítnuta. (Česká televize)

(více)

Recenze (403)

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to nevypadá, že by šlo o nějakou přesnou sondu do života narkomanů, naopak jsem tam ten důvod, proč se "chlapci z předměstí" uchylují k drogám, moc nepostřehl. Závěrečná půlhodina je však opravdu silná a bohatě vám to vynahradí. DiCaprio byl už tenkrát Pan Herec a film by byl bez něj sotva poloviční. Potěšil rovněž mladý Mark Wahlberg. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Jim se s kámoši poflakuje v newyorských ulicích, popíjejí, občas si čichnou ředidla, občas vyvedou nějakou klukovinu, ale hlavně je baví basketbal. A potom jednou zkusí heroin „Nejdřív, to byla záležitost sobotní noci a ty se cítíš fajn, jako gangster nebo rocková hvězda. Je to jenom něco na zahnání nudy. Říká se tomu kocovina, malý zlozvyk. Je ti tak dobře, že to začneš dělat i každý úterý pak čtvrtek a jsi v pasti. Každý začátečník tvrdí, že on nepodlehne, ale podlehne.“ Předlohou byl deník básníka Jima Carolla, kam si, v době svého bouřlivého dospívání, zapisoval své zážitky a zkušenosti. „Z nosu vám teče, v břiše máte křeče, nohy ztěžknou jako po šesti utkáních odehraných za sebou. Ten hlas vám někde v koutku hlavy říká: Ještě jednou, pak přestaň.“ Místo domova, školy, místo milovaného basketu mu zbyla už jenom ta ulice. A k tomu krádeže aut, přepadání, loupeže. Rváčův deník je dostatečně odstrašujícím varováním, kam až může člověk spadnout a co všechno je schopen udělat. A to nejenom díky skvělému DiCaprio v hlavní roli. Víc takových filmů. Svět drog a narkomanů. Svět „v nádherných úryvcích nebo příšerných snech“. ()

Reklama

Marsik 

všechny recenze uživatele

Di Capria i Wahlberga mám rád, ale ať jsem se snažil sebevíc, tak jsem se do filmu patřičně nedostal a po pravdě jsem se trochu nudil. Pro mě to bylo průměrné drama, které poukazuje na to, že drogy jsou svinstvo a převrátěj člověku život naruby-což už všichni dávno víme. Byly zde asi 2 DiCapriovi silné scény (např. když se dostavil absťák), ve kterých ukázal, co v něm je, ale jinak nevim nevim, nic extra. Možná film hanim proto, že tyhle filmy o drogách moc nemusim, ale i tak dávám 3 hvězdičky, nejspíš kvůli hlavním dvoum protagonistům + Erniemu Hudsonovi, kterej je velkej (černej) sympaťák. 60% ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Drsný příběh o slabé čáře, která se dá snadno překročit při úniku z běžného stereotypního života - věčně hrát basketbal a která vede ke koupi drog, kterou když překročíme, bude již těžké se navrátit. Dávkování se zvyšuje, peníze dochází a DiCaprio výborně zahrál silný absťák při dobývání se do domu. [7,5/10] ()

Galerie (62)

Zajímavosti (15)

  • Údajně má být film natočen v zimě, jsou však viditelné zelené listy listnatých stromů. (bfa)
  • Jim Carrol si zpočátku neuvědomoval, kdo byl Leonardo DiCaprio. „Když mi poprvé řekli, že to bude Leo, nevěděl jsem, kdo to je,“ řekl Carroll The Los Angeles Times. „Kdyby řekli, že dítě z Growing Pains (od r. 1985), tak bych to věděl. (Delock)
  • Krev střeleného studenta v učebně během dalších výstřelů zmizí. (bfa)

Reklama

Reklama