Reklama

Reklama

Rváčův deník

  • Česko Basketbalový zápisník (více)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh o skonu nevinnosti a zrodu umělce... Filmová adaptace memoáru newyorského básníka a punkového hudebníka Jima Carrolla se zapsala do povědomí filmových příznivců především díky fenomenálnímu hereckému výkonu Leonarda DiCapria, kterému v době natáčení bylo dvacet let. Vyprávění zachycuje osud mladého Jima Carrolla coby nadějného hráče basketbalu na katolické střední škole a citlivého mladíka s básnickým talentem, který prostřednictvím přátel sklouzne do drogové závislosti. Ve vedlejších rolích se objevily další tehdy mladé a vycházející herecké talenty jako Juliette Lewisová, Mark Wahlberg a James Madio. Jim Carroll nejen že k filmu dodal předlohu, ale také se podílel na soundtracku, pro který napsal několik písní a instrumentálních skladeb, které zhudebnil ve spolupráci se skladatelem Graemem Revellem i kapelou Pearl Jam. Film, známý též pod názvem Basketbalový zápisník, se stal terčem kontroverze a protestů kvůli snové scéně, v níž si frustrovaný hrdina představuje, že postřílí některé své spolužáky a tyranského učitele. Kvůli podobnosti scény s reálnými incidenty střelby studentů na středních školách Heath v prosinci 1997 a Columbine v únoru 1999 byl film osočován jako návodné dílo mající dané události přímo na svědomí. Ve všech případech byla taková tvrzení soudem zamítnuta. (Česká televize)

(více)

Recenze (403)

ivishka 

všechny recenze uživatele

Taky jeden zajímavý snímek o drogách. Příčily se mi části kde Mark Wahlberg a Leo DiCaprio fetují ale co jiného by měli dělat v takovém filmu :-D každopádně to perfektně zahráli. Velmi těžké muselo být pro matku nechat svého syna trpět i když si za to mohl sám. Díky bohu měl to štěstí a dostal se z toho a všem ostatním co jsou na rozhraní dal zářný příklad a také perfektní terapii pro něho samého - psát, vypovídat se a předat ty myšlenky dál. Postava Ernieho Hudsona patřila k těm které nějákým způsobem "dokopali" Jima k činům jinak by umrzl nebo se někde zfetoval do bezvědomí. Nikdy v životě bych do takového svinstva nešla když vidím takové hrůzy. Ale film skvělý i když se mi trochu víc líbilo Spun. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film by som vyzdvihol po viacerých stránkach - veľmi sa mi páči dej respektíve príbeh a super odvykacia scéna, ktorá by mala byť v každom filme o drogách spravená na jedničku. Kamera to celé zachytávala naozaj detailne. Celkovo réžiu hodnotím na jednotku. Po muzikálnej stránke bol film takisto výborne spracovaný – osobne ma potešil Sex Pistols, či vynikajúci song od The Doors - Ride on the storm. Herecké výkony vôbec nezaostávajú - výkon Leonarda DiCapria bol vynikajúci, takisto Marky Mark ma presvedčil už tu a bol poriadna korba už v mladosti. Na záver by som chcel poznamenať, že film sa rozhodne oplatí pozrieť, je milión krát lepší než Trainspotting, navyše je film natočený podľa skutočnej udalosti, ktorý mu dodáva trochu inú príchuť. ()

Reklama

Webb 

všechny recenze uživatele

Drsný příběh o slabé čáře, která se dá snadno překročit při úniku z běžného stereotypního života - věčně hrát basketbal a která vede ke koupi drog, kterou když překročíme, bude již těžké se navrátit. Dávkování se zvyšuje, peníze dochází a DiCaprio výborně zahrál silný absťák při dobývání se do domu. [7,5/10] ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Tak se mi zdá, že mám poslední dobou s panem DiCapriem co dočinění podezřele často... :-)) Asi to bude tím, že poměr dobrých a špatných filmů, které zatím natočil, se výrazně překlápí na stranu těch dobrých :-) A to je i případ Basketbalového deníku na motivy autobiografické knihy Jima Carolla. DiCaprio už v pouhých 20-ti letech dokázal svým výkonem strhnout a vyrazit dech. To třeba takový Mark Wahlberg je tu naprosto neslaný - nemastný (určitě ne vinou scénáře). O to víc pak vyniká DiCapriův jednoznačný úder přímo do spánků. Společně s Rekviem za sen asi nejlepší filmy, které když každý rodič jednou za čas pustí svému dospívajícímu dítku místo Rambů a Terminátorů, chybu rozhodně neudělá... ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Film o pouti mladých, nadějných kluků, kteří studují na střední škole, jsou elitou basketballového týmu a mají před sebou slibnou budoucnost, což je pouze jedna strana mince, druhá je o jejich rvačkách, výtržnostech a postupnému navykání na drogy, což se jim stane usoudným, film o typickém úpadku lidské duše, kde cesta zpátky je velice hrbolatá... ()

Galerie (62)

Zajímavosti (15)

  • Scéna, kde otec Jima (Leonardo DiCaprio) bije přes zadek, jej skutečně bije. Ve scéně, kdy chlapci na útesu vystrkují zadky na turisty plující na řece, je možné vidět, že jeho pozadí je stále červené. (bfa)
  • Scéna na začátku filmu, poté, co byl Jim zbit Otcem. Kluci jsou čelem ke dveřím, kde zůstávají ve svých školních uniformách, ale když se dostanou na druhou stranu dveří, jsou oblečeni do normálního oblečení. (bfa)
  • Poté, co kluci skáčou do řeky má Jim na pravé straně čela ránu. Poté, co si vezme drogy z lékárničky, má ji na levé straně. (bfa)

Reklama

Reklama