Reklama

Reklama

Phantasm

  • USA Phantasm (více)
Trailer

Kultovní horor Dona Coscarelliho, ze kterého čerpalo inspiraci mnoho pozdějších tvůrců. Dva bratři, žijící v okolí městského hřbitova, se snaží vypátrat původ záhadných jevů, které je obklopují. Postupně objevují bizarní podzemní svět a pouští se do boje proti vetřelcům ze světa nadpřirozených sil, kteří na sebe berou stále rafinovanější podoby... (MIDO FILM)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (170)

zputnik 

všechny recenze uživatele

Možná mi v tomto filmu něco zásadní uniklo... nevím... pokud ano, tak mě opravte. A pokud ne, tak jsem měl tu "čest" vidět jeden z těch hodně slabých hororů. Kult/nekult - tento film mě ani nevyděsil, ani "nepoučil", ani nepobavil; bohužel jsem se u něho prachsprostě nudil. A z nudy mě nedokázal dostat ani samotný pan Dlouhán (Tall Man). Shrnuto a podtrženo: PHANTASM se pro mě prostě a bohužel stal totálně béčkovým hororem s nevydařenou atmosférou, infantilními mašinkami (létající koule) a jakousi celkovou bezduchostí. Ale možná se pletu. To nic však nemění na mém výsledném ortelu: 2/5. A ať si na mě klidně přiletí nějaká létající kulička. ;o) ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Atmosférická ujetá podivnost, kde nesmíte řešit dění na plátně. Musíte to prostě brát i s chlupama. Don Coscarelli totiž nevysvětluje, jen do vás pere jednu bizarnost za druhou. Celému filmu vévodí Angus Scrimm aka Tall Man. Dle mého skromného názoru jedna z nejlepších hororových postav vůbec. Navíc to ústřední hudební téma je perfektní a směle může konkurovat i Carpenterově melodii z Helouvýna. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tak nějak přemýšlím, proč jsem se u toho filmu, když jsem ho před mnoha lety viděl poprvé, tak strašně bál? Možná proto, že jsem byl dítě he, he. I přes to všechno, na konec 70. let poměrně slušnej výkon. Nechutně sterilní chodby hřbitovní budovy, létající koule, trpaslíci a jiná dimenze jakoby vystřižené ze Star Wars, samozřejmě Tallman. Paráda. Jen ten konec mi přišel takový trochu divný.... ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Dlouhán Angus Scrimm,  létající a  smrtící koule, hřbitov, žlutá krev a vynikající pod kůži zalézající hudební motiv. Kdysi dávno první setkání na videu  a okamžitě z toho byla velká hororová láska, která nerezaví. Surrealistický horor s neopakovatelnou atmosférou strachu ze smrti zprostředkující pro vnímavé už před více než 40 lety vícerozměrný filmový zážitek se závanem mrtvolného zápachu rozkladu.   Pět hvězd vytesaných do mramorového náhrobku. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Trpaslíci zo záhrobia, vražedná guľa, sex na cintoríne, naháňačky na pohrebáku, americký muscle car, márnice, snové sekvencie (a častá štylizácia do nočnej mory)... Phantasm je s veľkou pravdepodobnosťou jeden z najcampovejších campov 70. rokov v tom najlákavejšom zmysle slova. Úžasne koncenrované, priamočiare a zároveň veľmi imaginatívne - pričom práve nízky rozpočet (ako už to pri týchto nezávislých hororoch býva) pracuje v prospech celého projektu. Plus nezabudnite prirátať ten nostalgický feeling, ktorým je estetika snímky bohato presiaknutá. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (49)

  • Približne v 56. minúte ide v aute Mike (A. Michael Baldwin) a dve ženy, počas jazdy narazia na prevrátené zmrzlinárske auto - dôjde k útoku a keď Mike z auta vylezie von a padne na cestu, zmrzlinárske auto, ktoré tam predtým ležalo, tam už nie je. (tXtX)
  • Producent Paul Pepperman angažoval Anguse Scrimma a oznámil mu, že bude hrát cizince. Angus byl nadšený a zeptal se, ze které země jeho postava bude. Na to mu Pepperman odpověděl, že není z jiné země, ale přímo z jiného světa. (Chatterer)
  • Ve scéně těsně před koncem, kdy Reggie opuští mauzoleum, bylo silného větru dosáhnuto pomocí obřího ventilátoru. (Chatterer)

Související novinky

PHANTASM pokračuje

PHANTASM pokračuje

11.03.2005

Štúdio New Line Cinema chce nadviazať na kultovú hororovú sériu PHANTASM, a zrejme hneď trilógiou! Fanušíkovia však (prekvapivo) veľmi vysmiati nie sú - s Donom Coscarellim, "duchovným otcom" celej… (více)

Reklama

Reklama