Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mike s jednou z koulí implantovanou do hlavy prchá ze zajetí do pouště Death Valley a v duchu si znovu promítá své první setkání s Dlouhánem, zatímco Reggie po Mikeovi dál pátrá na Dlouhánem zpustošeném jihozápadě. Schyluje se ke konečnému zúčtování se záhrobním zlem. Čtvrtý díl kultovní série nízkorozpočtových surrealistických hororů nezávislého režiséra Dona Coscarelliho. (choze)

(více)

Recenze (60)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Čtvrté setkání s Dlouhánem a jeho mozků milovnými koulemi už není tak atmosférické jako předchozí tři díly, přesto je to kupodivu pořád dobrá podívaná. Don Coscarelli chytře využil svých starých, doposud nepoužitých záběrů z jedničky, a odhalil nám zase něco z Dlouhánovy minulosti. Reggie Bannister má opět plné ruce práce a hubu plnou suchých hlášek. Jen mě mrzí, že každá část skončí dá se říct stejně - Tall Man je prakticky nezničitelný a tak se s ním setkáme v dalším pokračování. Angus Scrimm nám už sice dost stárne, ale pořád jde z něho strach. Jsem zvědavej, jestli někdy vznikne pětka. Určitě bych se nebránil. EDIT: Vznikla. A dočkáme se jí brzy! ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Zbytečné vyústění, které lpí na (pro sérii netradičním) vyprávění a vysvětlování. Akce tentokráte ustoupila do pozadí nepoužitým záběrům z prvního filmu a ty byly do děje namontovány tak, aby alespoň vzdáleně připomínaly, že měl tenhle chaos také nějaký začátek. Veškeré fluidum je popřeno a doslovné rozebírání snímku neskutečně škodí. Naprostá zbytečnost a marnost nad marnost. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Hellraiser ve 4. díle se taky snažil vysvětlovat. U Phantasmu jsem si prostě zvykl že logika zde moc hledat nejde. Ten mystický svět rozhodně není špatný. Kvality této sérii nelze upřít. Dokázala mě docela slušně bavit celých 6 hodin. Bohužel 4. díl působí trošku nastaveně a tudíž zbytečně. Hodně mi připomínal svou atmosférou některé Lynchovky, tam se ale vždy něco děje. Teprve teď mi došlo že Reggie vypadá celou dobu jako brácha Petra Jandy. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Niekde blízko toho, ako vyzerali série Candyman a Hellraiser v rovnakom období. Oblivion je nudný, lacný sequel bez zmysluplného príbehu a so silným pocitom, že sa tu zliepali scény, aby z toho na konci vyšlo tých 90 minút a všetci si mohli vydýchnuť. A prekvapivo problémom nie sú staré zábery, práve naopak. Problém je vykastrovaný príbeh, samoúčelné snové pasáže, prázdne scény s minimom kulís a vlastne to všetko, čo dokázal Coscarelli svojim entuziazmom prekonať v roku 1979, no tu na to rezignuje, len chce mať ďalšiu čiarku na zozname. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď som si pri trojke hovoril, že by to chcelo nejaké inovácie v prístupe k látke a dramaturgii, tak som ešte nevedel, s čím nabudúce Coscarelli príde. Sú tu samozrejme výbuchy áut a Reggie je stále nadržaný, inak sa ale skoro všetko mení, aspoň ja som to tak cítil. Osobne by som pri záverečnom zúčtovaní prijal finále a možno aj celý diel odohrávajúce sa na cudzej planéte, ale tak Don to mal premyslené inak. A popravde je v tom trochu bordel. Atmosféra a mysteriózno stále fungujú, čo je asi pre túto sériu dôležitejšie než logika a umelecký prínos. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (12)

  • Roger Avary, velký fanda série Phantasm, napsal scénář s názvem Phantasm 1999 A.D. Film se měl odehrávat v postapokalyptické době a v hlavní roli by se objevil Bruce Campbell. Z plánu nakonec sešlo, kvůli vysokému rozpočtu, který by byl potřeba. (Holina)
  • Fred Myrow, který skládal hudbu pro všechny díly, zemřel krátce po dotočení filmu. (Chatterer)
  • Pracovný názov filmu bol Phantasm IV: Infinity, v postprodukčnej fáze bol však zmenený. (beso74)

Reklama

Reklama