Ivan ReitmanKamera:
László KovácsHudba:
Elmer BernsteinHrají:
Robert Redford, Debra Winger, Daryl Hannah, Brian Dennehy, Terence Stamp, Steven Hill, David Clennon, Jennifer Dundas, John McMartin, Roscoe Lee Browne (více)VOD (1)
Vtipný i napínavý příběh sleduje případ Chelsey Deardon, dcery slavného malíře, která je zatčena při pokusu o krádež obrazu, který jí před osmnácti lety, těsně před svou smrtí, věnoval otec. Její energická mladá obhájkyně Laura Kelly, která budí pozornost svými značně nekonvenčními metodami, obratně a poněkud razantně vtáhne do případu zástupce státního prokurátora a příštího okresního prokurátora Toma Logana, když ho před televizními kamerami donutí slíbit, že osobně přezkoumá žalobu, v níž je celá řada nejasností a rozporů. Zdánlivě banální případ se dramaticky vyostří, když se Chelseu a Toma někdo pokusí zavraždit. Navíc Lauru navštíví detektiv Cavanaugh, který před lety vyšetřoval požár, při kterém zemřel malíř Sebastian Deardon a kromě svého přesvědčení, že tehdy šlo o vraždu předá obhájkyni seznam obrazů, které při požáru údajně shořely. Je mezi nimi i obraz, který Chelsea ukradla. Tom a Laura sledují stopu obrazu od fotografa Forrestera až k Taftovi, majiteli velké galerie. Stanou se málem obětí exploze, která má ve skladu galerie zahladit některé stopy a vzápětí je Chelsea zatčena za vraždu Tafta, ke kterému se v noci vloupala s pistolí. Tom zapletený do skandálu je vyhozen z práce a Laura ho přesvědčí, aby v její kanceláři dál pracoval na případu, který ho stál místo. Navíc je stále jasnější, že mezi Laurou a Tomem se začíná rodit vztah, který hluboko přesahuje služební rámec. (oficiální text distributora)
Tenhle snímek, i když ho podle názvu znám už hodně dlouho, se mi vždycky nějak vyhnul. Teda musim uznat, že má dobrou atmosférou 80. let, tak jak je tomu u Reitmana standartem a herce, kteří teda až na zlatomalinovu Daryl Hannah, odvedli slušnej výkon, Redford s živelnou Debrou Winger, kterou si vybavuju předevšim z Černý vdovy, kde ovšem vyzněla spíš jak asexuální teta s osmdesátkovou trvalou, zde ale vypadá tak jinak a skvěle, že jsem ji zprvu ani nepoznal. Jako všechno dobrý, ale velkej zádrhel vidim v příběhu, kterej zkrátka stojí totálně za hovno a nezachraňujou to ani herci a ani ta zmíněná super atmosféra. Nějaký kšefty s obrazama, soudní líčení krádeže, pyromanství, trocha politiky, vyšetřování rozpadlý skupiny podvodníků a vyjde z toho guláš bez chuti u kterýho jsou skoro i dvě hvězdy příliš. 35% ()
DW a RR se k sobě neuvěřitelně hodili...jak mi RR neseděl v Takoví jsme byli k BS (ale třeskutě neseděl), tak tady to bylo úplně naopak - krásná dvojka, bylo to prostě parádní. Jinak film sám o sobě nic moc, ale oni dva prostě k sežrání....Nějakým způsobem mi tenhle film něčím připomínal (snad svou naivní krimi romanticko komediální linkou) snímek Jak ukrást Venuši... ()
Víceméně ve všech scénách Redforda a Debry Winger, to má ´své momenty´, dialogy jsou fajn a Reitmanova režie sympatická rutina, ale ten scénář (?!) nevzpomínám, kdy jsem koukal na něco tak šíleného. Ani komedie, ani drama, natož soudní drama a bizarní kreace Daryl Hannah (ano, ještě střelenější než ve Wall Street) jako bonus. Strašně by mě zajímal proces schvalování tohoto dílka :) ()
Ano, přesně takový filmy se točily mezi roky 80" a 90" . Rozhodně na tu dobu ne obyčejný, ale spíš nudný. Nikdy jsem ale nechápal to, že Hannah někdo považoval za kus. Kobyla, která shodit dlouhý vlasy, tak bude takovej pěkně hnusnej albín. Tuhle "herečku " jsem nikdy neměl rád. A stejně na tom bylo prase Dennehy. Všechno zachraňujou Robert a Debra. Takovej pohodovej průměr. 60%. ()
Zpočátku se zápletka jeví jako maličko neupřímná ... taková nemastná neslaná - polovičatá ... jako že pobrala něco málo od komedie, něco málo od krimi a něco málo od dramatu, přičemž o každý z žánrů se trochu otřela, ale v žádném z nich se neangažovala na sto procent. Posléze se zdá být spíš tříčtvrtinová - a nakonec ... nakonec se budete "jen" skvěle bavit. ()
- Ve scéně, kdy Tom Logan (Robert Redford) a Laura Kelly (Debra Winger) nemůžou spát, tak Tom tančí na píseň Gene Kellyho „Singing in the rain“ a Laura u ní například žehlí a oba se jednou za čas podívají i na televizi, kde film Zpívání v dešti (1952) zrovna běží. (PlayEasy)
- Ke snímku bylo vytvořeno několik alternativních závěrů. (Terva)