Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Yves Montand jako Artur London a jeho zážitky z období politických procesů 50. let vrcholící příjezdem okupačních vojsk v roce 1968... Film Doznání vznikl podle slavné stejnojmenné knihy Artura Londona. Zachycuje autentické svědectví jednoho z protagonistů monstrprocesu se „spikleneckým centrem“ Rudolfa Slánského v listopadu 1952. Přesvědčený komunista, interbrigadista, účastník francouzského Hnutí odporu (krycí jméno Gérard) a posléze náměstek ministra zahraničních věcí, v knize popisuje své zážitky a nový náhled na komunistickou stranu. Je ironií osudu, že rukopis knihy přivezl London do Prahy v den, kdy sem vjely sovětské tanky. Kniha nicméně v roce 1969 vyšla, ale film – jehož realizace u nás byla již domluvena – se musel nakonec točit ve Francii. Československou premiéru měl film až 17. ledna 1990 v kině Praha za účasti Jorge Sempruna, Costy-Gavrase, Yvese Montanda a Lise Londonové (Filmový přehled 1990/7) (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (16)

  • V roce 1981, krátce po nástupu levice k moci, se Yves Montand (Gérard) a spisovatel Artur London sešli v pařížském Maison de la Mutualité, aby si řekli: „Plus jamais l'Aveu.“ („Už nikdy více.“). (classic)
  • V době Pražského jara se počítalo s francouzsko-československou koprodukcí, ale následné události (invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa) to znemožnily. Film se natáčel mj. v Lille: nová burza v Lille představuje pražské ministerstvo. Když Gérard (Yves Montand) opouští budovu, vidíme starý tramvajový vlak Mongy. Jízdy auty (Tatra a Citroën trakce) se odehrávaly v ulicích Roubaix. Setkání Gérarda s jeho bývalým věznitelem Vladimírem Kohoutkem (Gabriele Ferzetti) se odehrává na náměstí Grand-Place v Arrasu. (classic)
  • Kameraman Raoul Coutard, který film natáčel, se ve filmu objeví jako kameraman natáčející pražský proces. (classic)
  • Film končí záběrem, v němž skupina pěti lidí (šestý stojí na stráži) píše barvou na zeď: „Lenine, probuď se, oni se zbláznili!“ Toto heslo bylo v Praze rozšířené během represí Pražského jara v srpnu 1968. (classic)
  • Costa-Gavras později vyprávěl, že byl vystaven velkému nátlaku a několik techniků a herců mu říkalo, aby film nenatáčel: „Na place se neustále debatovalo o vztazích se SSSR nebo komunistickou stranou. Ve filmových štábech byli komunističtí technici. Byli to velmi dobří lidé, ale jakmile se mezinárodní nebo společenské události vymkly kontrole, stali se z nás nepřátelé proletariátu!“ (classic)
  • Na počátku 70. let byla váha komunistické ideologie obrovská; Francouzská komunistická strana byla stále vedoucí levicovou stranou ve Francii a její politická linie byla stále poznamenána stalinismem. (classic)
  • Film se natáčel od 25. září 1969 do 15. prosince 1969 ve francouzských departementech Nord, Pas-de-Calais, Seine-Saint-Denis, Alpes-Maritimes, Lille, Roubaix, Arras, Théoule-sur-Mer a Cannes. (classic)
  • Tímto filmem byl Costa-Gavras obviněn z útoku na levici poté, co za film Z (1969) obviněn z útoku na pravici. Costa-Gavras odpověděl, že chtěl pouze odsoudit totalitu. Následně mu někteří lidé a část veřejnosti neodpustila, že zvedl závoj nad stalinismem, a zdánlivě se mu vyhýbala. (classic)
  • Během natáčení filmu Z (1969), při štědrovečerní večeři, hovořil Claude Lanzmann s Costou-Gavrasem o Lise a Arturu Londonovi, bývalém náměstkovi československého ministra zahraničí a jednom ze tří přeživších pražských procesů. Mnozí intelektuálové jeho generace byli komunismem nadšeni, protože se zdálo, že jim otevírá úžasné perspektivy, dokud si postupně neuvědomili druhou stranu mince. K projektu se přihlásil i Yves Montand (Gérard), bývalý spolupracovník komunistické strany, díky úspěchu filmu Z. (classic)
  • Navzdory tomu, co zažil na obou stranách zločinného komunistického režimu, zůstal Artur London až do smrti přesvědčeným komunistou. (vojtaruzek)
  • Své kritické uznání filmu doprovodil Roger Ebert slovy: „Podívejte se na Doznání a přemýšlejte.“ (AlDelon)
  • Natáčení v ČSSR bylo zrušeno na poslední chvíli jako důsledek událostí roku 1968. (Zdroj: Festival francouzského filmu)
  • Yves Montand natáčení velmi prožíval, během šesti týdnů zhubnul 10 kilogramů, celkem během natáčení přišel o 12,5 kilogramu. (Snorlax)

Související novinky

Reklama

Reklama