Reklama

Reklama

Kupec benátský

  • USA The Merchant of Venice (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Benátky, rok 1596. Melancholický Antonio má rád svého mladého přítele Bassania, který jej požádá o zapůjčení 3000 dukátů. Antonio souhlasí, aniž by tušil, že se Bassanio s danou částkou chce ucházet o ruku Porcie. Jelikož je ale Antoniův kapitál vázaný v obchodních lodích, které jsou právě na moři, musí jít Antonio za židovským lichvářem Shylockem. Nevraživý Shylock souhlasí, a dokonce mu nabídne tříměsíční půjčku bez úroku. Pokud ji však Antonio nesplatí včas, bude mu kupec dlužit libru masa. Shylockova dcera mezitím uteče s křesťanem, což podnítí Židovu nenávist. Bassanio odjel za Porcií, Antoniovy lodě ztroskotaly a Shylock se dožaduje své libry masa. Je sestaven soud a má být vykonán rozsudek, když se do záležitosti vloží Porcie snažící se zachránit život Bassaniova přítele. (Filmbox)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (369)

Richie666 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilá adaptace románu Williama Shakespeara, nic víc, nic míň. Tedy, kdo si nepotrpí na přívaly veršovaných dialogů, nikterak se nevyžívá v dílech velkého klasika či vehementně netouží vidět Al Pacina v roli starého Žida, nadšen rozhodně nebude. Mnohdy i několikaminutové odříkávání romantických veršů mě dohánělo téměř k šílenství. Hodnotím tedy v tomto případě neutrálními třemi hvězdičkami, jelikož díky kvalitnímu zpracování a zdařilým hereckým výkonům bych méně dát nemohl.., sic mi Kupec benátský přinesl opravdu hodně utrpení. Milovníci W. Shakespeara a příznivci klasického romantického dramatu si však bezpochyby přijdou na své. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem se v ději lehce ztrácela, štvaly mě dlouhé dialogy, umírala jsem nudou, prostě jsem si říkala, že mi je toho Ironse a Pacina celkem líto. Pak jsem jako neznalec Shakespearovy předlohy začala pomalu chápat, o co se tam jedná, a příběh začal nabírat obrátky, aby došel až k velkolepému finále u soudu, kde se k nepoznání namaskovaný Pacino v roli Gluma.. ehm Žida, snažil získat to, co mu podle jeho názoru patří. Když jsem později Ironse sledovala přivázaného z dýkou u srdce a Pacina, který musel vyslechnout svůj rozsudek, bylo mi jich obou líto. I když z trochu jiného důvodu, než když film začínal. Dodatek 8. září 2007 Po nějaké době musím přihodit Kupci benátskému pátou hvězdičku. Zatím je to asi moje nejoblíbenější filmová variace na Shakespearovu hru, už jen proto, že skutečně vyznívá jako hra od Shakespeara a ne ve stylu: "vzal jsem do ruky knihu My děti ze stanice ZOO a natočil jsem podle toho komedii o teenagerech". Pro mě osobně mnohem (!) silnější než třeba takový Zamilovaný Shakespeare. Jeremy Irons je skutečně výborný, ale Al Pacino je doslova geniální a každý okamžik si strhává sám pro sebe. Scén, kde je vynikající by se dalo jmenovat hned několik, ať už jeho hodnocení náboženské nenávisti: "Nemá žid oči? Nemá žid ruce, ústrojí, údy, smysly, náklonnosti, vášně? Jednou živ potravou, jedněmi zraňován zbraněmi, k jedněm náchylný nemocem, jedněmi léčen léky, jedním zahříván létem, jednou ochlazován zimou jako křesťan?" nebo pak závěrečná, už tolikrát zmiňovaná, hádka u soudu... ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Radford .. Musím říct, že mě tohle filmové zpracování klasického díla nijak nezaujalo. Prý původně komedie, ovšem z toho pranic nezůstalo a Michael Radford příběh pojal jako temné drama o nesnášenlivosti židů a křesťanů říznuté pohádkovou romancí. Kontrast těchto dvou světů jako by nepatřil do jednoho filmu. Veršované dialogy a mnohé pasáže doslova nudí, táhnou se, jsou dosti vykonstruované a chybí jim ona zábavnost. Slabou náplastí na obsah zůstává výtvarné pojetí, které působí věrně a je umocněno kostýmy či hudbou. Další opora jsou pak někteří herci. Ke slabším patří „skorocateblanchett“ Lynn Collins, která kromě krásného obličeje moc nenabídne a Fiennes, který vše sympaticky odrecituje, ale nic víc. Na opačném pólu pak stojí přílišdobrácký Irons a nad všemi mistrovský Pacino. Jeho postava je věrná, zajímavá a kde je on, něco se děje. Na třetí hvězdičku to vyhnal pouze Al.. 50%. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

V knižných predlohách mám značné medzery. A to aj, bohužiaľ, čo sa týka takých klasikov ako Shakespeare. No myslím, že William by proti tomuto spracovaniu nenamietal. Jeho tradičné zámeny identít sa síce prejavia až na koci a so skvelou gradáciou, no aj dovtedy dej nenudí, strieda prvky drámy, romantiky a komédie, no niekedy v nevyváženom, nesúvislom pomere, čo je asi jediný a značný mínus. No a Al Pacino a Joseph Fiennes váľajú, najmä súdna scéna je herecky jedna z najfasfinujúcejších vôbec! 80%. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Výborně adaptovaná hra nejslavnějšího dramatika všech dob. Skvělý nadčasový příběh odehrávající se v 16. století, který vypráví spor židovského lichváře a křesťana Antonia o úpis, neopakovatelným dojmem, teda tak jak uměl psát hry W. Shakespeare. Celý snímek, mimo vynikajícího scénáře, stojí na geniálních hereckých výkonech "žida" Al Pacina a "kupce" Jeremy Ironse. Ovšem pozadu nezůstali ani J. Fiennes či Ch. Cox. Michaelu Radfordovi můžu jen zatleskat, protože tohle je bezesporu jedna z nejlepších shakespearovských adaptací jakou můžete vidět. Knihu jsem nečetl a popravdě mi to ani nějak nevadí, protože tenhle film mi příběh osvětlil na výbornou. Nemám téměř co vytknout, závěrečná tolikrát opěvovaná scéna u soudu je bravurní a když ztrápený Al Pacino stojí před synagogů a nemůže dovnitř, tak mi ho bylo až líto. Chtěl jsem dát čtyři hvězdičky, ale když si to v hlavě sumíruju, nevidím důvod nedát plný počet...... ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Během premiéry filmu na festivalu v Benátkách bylo nedopatřením vytisknuto o 200 lístků více, a tak se do sálu nedostali všichni zájemci. I Al Pacino odešel s dlouhým nosem. (imro)
  • Cate Blanchett rovněž odešla krátce před natáčením, ale z jiných důvodů. Zjistila, že je těhotná, a tak Portiu nakonec ztvárnila Lynn Collins. (imro)

Související novinky

Pacinův Král Lear nabírá hvězdné obsazení

Pacinův Král Lear nabírá hvězdné obsazení

03.08.2024

O filmové adaptaci Krále Leara, jedné z nejznámějších divadelních her slavného dramatika Williama Shakespeara, v jejíž hlavní roli by se objevil legendární herec a velký obdivovatel díla avonského… (více)

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

28.02.2024

Al Pacino (Irčan, Klan Gucci) byl před lety tím šťastným aspektem, který pomohl dnes oscarové herečce Jessice Chastain (Interstellar, Očima Tammy Faye) dostat se do Hollywoodu. Tehdy třicetiletá… (více)

Reklama

Reklama