Reklama

Reklama

Kupec benátský

  • USA The Merchant of Venice (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Benátky, rok 1596. Melancholický Antonio má rád svého mladého přítele Bassania, který jej požádá o zapůjčení 3000 dukátů. Antonio souhlasí, aniž by tušil, že se Bassanio s danou částkou chce ucházet o ruku Porcie. Jelikož je ale Antoniův kapitál vázaný v obchodních lodích, které jsou právě na moři, musí jít Antonio za židovským lichvářem Shylockem. Nevraživý Shylock souhlasí, a dokonce mu nabídne tříměsíční půjčku bez úroku. Pokud ji však Antonio nesplatí včas, bude mu kupec dlužit libru masa. Shylockova dcera mezitím uteče s křesťanem, což podnítí Židovu nenávist. Bassanio odjel za Porcií, Antoniovy lodě ztroskotaly a Shylock se dožaduje své libry masa. Je sestaven soud a má být vykonán rozsudek, když se do záležitosti vloží Porcie snažící se zachránit život Bassaniova přítele. (Filmbox)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (369)

genetique 

všechny recenze uživatele

V knižných predlohách mám značné medzery. A to aj, bohužiaľ, čo sa týka takých klasikov ako Shakespeare. No myslím, že William by proti tomuto spracovaniu nenamietal. Jeho tradičné zámeny identít sa síce prejavia až na koci a so skvelou gradáciou, no aj dovtedy dej nenudí, strieda prvky drámy, romantiky a komédie, no niekedy v nevyváženom, nesúvislom pomere, čo je asi jediný a značný mínus. No a Al Pacino a Joseph Fiennes váľajú, najmä súdna scéna je herecky jedna z najfasfinujúcejších vôbec! 80%. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Radford .. Musím říct, že mě tohle filmové zpracování klasického díla nijak nezaujalo. Prý původně komedie, ovšem z toho pranic nezůstalo a Michael Radford příběh pojal jako temné drama o nesnášenlivosti židů a křesťanů říznuté pohádkovou romancí. Kontrast těchto dvou světů jako by nepatřil do jednoho filmu. Veršované dialogy a mnohé pasáže doslova nudí, táhnou se, jsou dosti vykonstruované a chybí jim ona zábavnost. Slabou náplastí na obsah zůstává výtvarné pojetí, které působí věrně a je umocněno kostýmy či hudbou. Další opora jsou pak někteří herci. Ke slabším patří „skorocateblanchett“ Lynn Collins, která kromě krásného obličeje moc nenabídne a Fiennes, který vše sympaticky odrecituje, ale nic víc. Na opačném pólu pak stojí přílišdobrácký Irons a nad všemi mistrovský Pacino. Jeho postava je věrná, zajímavá a kde je on, něco se děje. Na třetí hvězdičku to vyhnal pouze Al.. 50%. ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Jocelyn Pook: 1. With Wand' Ring Steps - Andreas Scholl 2. Her Gentle Spirit 3. Ghetto 4. Blessing of the Boat 5. Synagogue Cantors 6. Portia 7. How Sweet the Moonlight - Andreas Scholl 8. Song For Bassanio 9. The Feast 10. Bassanio's Palazzo 11. The Ring Returned 12. A Subdued Wedding 13. Courtroom Drama 14. Jessica Escapes 15. Bridal Ballad - Hayley Westenra 16. Banquet for Shylock 17. Unsuitable Suitors 18. Song In Brothel (Paseabase El Rey Moro) 19. A Spectacular Procession 20. Fie Fie Gratiano 21. Bassanio Opens the Casket 22. Shylock Broken 23. Last Words 24. The Floor of Heaven 25. You Drop Manna 26. With Wand' Ring Steps - Andreas Scholl ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,...na všechny urážky chci zapomenout. Nevzít ani halíř úroků. Tu laskavost Vám prokážu a rád. Nesplatíte li tehdy a tehdy dohodnutou sumu na dohodnutém místě, pokutou budiž, spíš jen tak pro zasmátí, jediná libra masa vyříznutá z té části vašeho tak bělostného těla, kterou si určím s dovolením já."..... Je to Shakespear, jen na něj nemusíte do divadla, ale vychutnáte si jej v klidu doma, třeba v DTS (pro mě překvapení). Kromě Al Pacina, kterému je jedno, jestli má být ďábel, mafián nebo Žid, bych pěl největší ódy právě na Williama, protože toto dílo stvořil již roku 1597. Názor na tento snímek ovlivní dvě věci. Jednak Al Pacino a hlavně to, že je to TEN Shakespear. Pokuď chcete vědět víc, vstupte. ()

Mordenroth 

všechny recenze uživatele

Škoda, že režisér nedodržal Shakespearom predpísaný žáner "komédia" a vybral sa svojou vlastnou (dramaticko - tragickou) cestou. Al Pacino je samozrejme famózny a celý film v podstate stojí a padá na jeho hereckom výkone. Scény, v ktorých sa postava Shylocka nevyskytuje pôsobia niekedy celkom nudným dojmom. Práve v týchto okamihoch začnete vnímať dĺžku filmu a to by sa pri Shakespearových adaptáciách nemalo stávať. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Režisér Michael Radford kvůli obavám distributora natočil několik scén ještě jednou. Proto se při uvedení snímku v televizi nedočkáme polonahých prostitutek, ale všechny jsou oblečené. (imro)
  • Cate Blanchett rovněž odešla krátce před natáčením, ale z jiných důvodů. Zjistila, že je těhotná, a tak Portiu nakonec ztvárnila Lynn Collins. (imro)

Související novinky

Pacinův Král Lear nabírá hvězdné obsazení

Pacinův Král Lear nabírá hvězdné obsazení

03.08.2024

O filmové adaptaci Krále Leara, jedné z nejznámějších divadelních her slavného dramatika Williama Shakespeara, v jejíž hlavní roli by se objevil legendární herec a velký obdivovatel díla avonského… (více)

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

28.02.2024

Al Pacino (Irčan, Klan Gucci) byl před lety tím šťastným aspektem, který pomohl dnes oscarové herečce Jessice Chastain (Interstellar, Očima Tammy Faye) dostat se do Hollywoodu. Tehdy třicetiletá… (více)

Reklama

Reklama