Wes CravenScénář:
Wes CravenKamera:
Jacques HaitkinHudba:
William GoldsteinHrají:
Michael Murphy, Mitch Pileggi, Peter Berg, Richard Brooks, Camille Cooper, Ted Raimi, Ernie Lively, Jonathan Craven, Wes Craven, Brent Spiner (více)Obsahy(1)
Nový horor Wese Cravena, tvůrce Noční můry v Elm Street. Horace Pinker, brutální masový vrah, zabíjející pro potěšení, si zasluhoval smrt více než kdokoliv jiný. Ale na elektrickém křesle došlo k něčemu neočekávanému... Výboj elektrického proudu proměnil Pinkera v nepolapitelnou bestii, která může ovládat cizí těla, a která chce pokračovat v tom, co má nejraději... v zabíjení! (Guild Home Video)
(více)Recenze (65)
Průměrná záležitost od mistra Cravena,otce Freddyo Krugera. Hodně povedený a opravdu atmosferický začátek filmu, střídá téměř akční jednohubka. Horac Pinker je vážně totální hajzl, ze kterýho mi chvílema šla téměř husí kůže. Od druhé poloviny filmu se ale vytrácí atmosfera a film pak jede v jednom tempu, které ke konci už celkem nudí. I tak ale určitě film, který stojí za podívání. ()
Mezitím co se rozpoutali jatka v posledním domě nalevo, horám se připsaly kruté oči a několikrát se zavřískalo natočil Craven kromě Fredyho a dalších pecek také řadu totálních béčkáren a Shocker patří mezi ty nejhrubší. Píše se rok 89, za titulky zní dobová rocková řežba a Craven rozjíždí krvavou lázeň, jež diriguje psychopatický zabiják Horac Pinker. Craven diváka nešetří a barví snímek ostře do ruda a bodycount jde strmě nahoru. Jistá obliba sci-fi motivů se vkrádá i k postavě Pinkera, kterého nezastaví ani elektrické křeslo a naopak jeho moc sílí. Klaďasem zde budiž mladičký fotbalista, který má kromě snů s vraždicím maniakem společného daleko více. Sny i samotná postava maniaka zde jednoznačně evokují oblíbence Krugera, který hláškuje o sto šest a divák se baví. Ostatní postavy už tak slavné nejsou. Příběh do první poloviny dostává diváka do kolen, ovšem poté se zlomí a ve společnosti sci-fíčkovýh motivů se začne divákovi lehce mlžit a bohužel i trošku nudit. Stopáž snímku je na béčko trošku delší, hudba ovšem výborná. Jednotlivé postavy jsou ve výsledném dojmu průměrné, efekty krásně koukatelné a komediálnost místy zdařilá. Na druhou stranu se dostavuje komediálnost i tam, kde asi být neměla, škoda. Přesto jako milovník béčkových kouksů dávám i třetí hvězdu. Za skouknutí Shocker rozhodně stojí. ()
Hodně špatný film se skvostným soundtrackem. Ale i ta hudba ve filmu zní na špatných místech ve špatnou dobu. Shocker měl zřejmě potenciál stát se kultem, ale to by se nesměl ve druhé půli zcela nesmyslně rozpadnout v naprostý fantasy sci- fi blábol bez hlavy a paty s příšernými triky a přeslazenou duchařinou. Několikero nápadů povedených či pohledně krvavě vybarvených, ale do pochvaly jsem tu daleko. ()
Při naháněčkách se Shockerem a jeho zajímavými výměny těl (ačkoliv tu už podobný nápad byl a nelze se nepozastavit nad jednou věcí - Proč každé jeho nové tělo musí kulhat? To se spolu s jeho myšlením přenáší do nového těla i jeho fyzické nedostatky?) to ještě jde, ale v momentě, kdy filmem začne vířit vodu duch zemřelé dívky a postavy probíhají televizním programem, jde vše do kopru a už se to dá brát jen jako velmi nechtěná komedie. ()
O můj bože! Craven tehdá chytil (opět) špatnou chvilku. Shocker je zmatená a nelogická patlanina. Málokdy mě nějaký film tak rozčílil. Tady nefunguje absolutně nic. Trapný hrdina , ubohý padouch , špatně vystavěný děj a podivná režie. Trochu se to stylem podobá geniální noční můře ale jinak se ty dva filmy nedají porovnat. Očekával jsem mnoho a nedostal nic... ()
Photo © Universal Pictures
- Vedle Wese Cravena si ve filmu zahráli i jeho dvě děti. Dcera Jessica ztvárnila úřednici a syn Jonathan jednoho z posedlých hostitelů. Jonathan Craven se také podílel na některých vizuálních efektech. (Terva)
- Poslední film z cyklu hororů o vrazích, kteří vstali z mrtvých po popravě na elektrickém křesle. Předchozími snímky byly Věznice (1987), Destroyer (1988) a The Horror Show (1989). (ČSFD)
- Základní myšlenkou Wese Cravena bylo vytvoření nové série po vzoru ságy Noční můra v Elm Street. Pro finanční neúspěch však zůstalo jen u jednoho filmu. (Terva)