Reklama

Reklama

První velká vlaková loupež

  • Česko Velká vlaková loupež (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

CSSML 

všechny recenze uživatele

Jednou stačilo. Škoda, že se scénárista a režisér v jedné osobě nedržel celou dobu groteskního zpracování, ta prachsprostá vražda komplice ke gentlemanskému zlodějíčkovi vůbec neseděla. Ve srovnání s Podrazem (1973), v němž divák též nahlíží zlodějům pod ruku, je První velká vlaková loupež znatelně slabší. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dost promakaný heist movie podle skutečné události. Sean Connery a Donald Sutherlan hrají dvojici zlodějů, které se v roce 1855 podařilo vykrást trezor plný zlata z jedoucího vlaku. Byl to skutečně mistrovský kousek. Velká část filmu se zabývá plánováním. Samotná loupež je až na konci. Je to dost vychytané. Oceňuji i způsob, jakým to bylo natočeno, protože tyto scény muselo být tehdy určitě dost složité natáčet. Určitě stojí za vidění. "Práskni do toho!" ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Sean Connery  v nejlepších letech, společně s Donaldem Sutherlandem a v režii Michaela Crichtona připomínají časy, kdy si lupiči museli vystačit jen s odvahou a fištrónem. Žádné hi-tech hračky, úniky dat, vrtulníky... žádná výbava, která vlastně převyšuje hodnotu lupu. A stejně starosvětsky je tento film i natáčen. Skoro hodinu a půl sledujeme přípravu k loupeži, přičemž si vyslechneme nemálo dvojsmyslů, které byly občas vcelku odvážné, zjistíme, že lupiči jsou stejnou měrou drzí i odhodlaní a že bychom supercharismatronovi Connerymu odpustili i kdyby v tom sejfu vezli naši výplatu. Když zmiňuji zdobnost hlavní postavy, neměl bych opomenout ani superkočkoidní Lesley-Anne Down, která tvoří jednu z mála výjimek tvrzení, že Angličanky nejsou hezké. I díky tomu, že se bylo nač koukat, se dala ta občasná rozvláčnost přežít. On na ni dal zapomenout především konec, kdy jsem s údivem dumal nad tím, jestli náhodou Seana opravdu nevyhnali na střechu jedoucího vlaku. Vypadalo to totiž velmi, velmi věrohodně...ostatně jako vše v této dobovce. I díky tomu zaokrouhlím nahoru, přestože to na čisté 4* nevidím. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Můj druhý Crichtonův film (první byli Vikingové, které opravdu rád nemám) a helemese! Trefa do černého! Na film mě navedla hlavně hvězdná dvojice hlavních představitelů, kteří mě vůbec nezklamali. Rozjeli "two-men show" plnou dobrodružství a parádního anglického humoru. A když jim k tomu ještě sekundovala překrásná (!!!) Lesley - Anne Down, jásalo mé srdce i ostatní orgány (úplně všechny ne, vy úchyláci) radostí. 10/10 ()

slord 

všechny recenze uživatele

Pohodový film s kvalitnými hercami a prostredím viktoriánskeho Londýna. Sean Connery v hlavnej roli džentlemena, ktorý sa dobre cíti medzi spoločenskou elitou tak medzi zločincami. Donald Sutherland v roli zlodeja, ktorý sa dostane všade a dokáže ukradnúť čokoľvek. Ústredné duo, ktoré má u človeka sympatie od začiatku. A napokon samotná lúpež zlata s idúceho vlaku, ktorá pôsobila veľmi dobre a divák sa cítil, akoby bol pri tom. Film som si v celku užil a ostal mi po ňom úsmev na tvári. 8/10 ()

Galerie (37)

Zajímavosti (27)

  • Scenáristovi a režisérovi Michaelovi Crichtonovi sa počas natáčania zapálili vlasy, keď parná lokomotíva, z ktorej nakrúcal, vychrlila žeravé uhlíky. (Arsenal83)
  • Hneď po odchode vlaku zo stanice Ashford sa ukáže vnútro lokomotívy, kde muž hádže uhlie do kotla. Na jeho ľavom zápästí sú viditeľné náramkové hodinky. V skutočnosti sa náramkové hodinky stali komerčne dostupnými až koncom 19. storočia. (Arsenal83)
  • Na skutečné loupeži se podíleli pouze čtyři kriminálníci: Pierce, Agar, železniční strážník Burgess a železniční účetní Tester. Všechny čtyři klíče byly drženy na železničních stanicích. Dva v Londýně, dva ve Folkestone. Všechny byly dočasně ukradeny Testerem a Piercem, aby je Agar mohl duplikovat. Služební vůz nebyl zamčen zvenčí. Pierce a Agar byli vpuštěni dovnitř Burgessem. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama